Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stojí auto na chodníku?

Od: bezregistrace odpovědí: 20 změna:

zdravím,

rádcové. aktivní strážník MP se rozhodl, za peníze poplatníka, pracovat. otázkou je, jestli svou energii směruje správným směrem... jen pro dokreslení situace, na místě stojí (dle MP parkují) auta cca 15 let bez problému. až včera - lístek za stěračem a "porušení dopravní značky ... a dopustil jste se přestupku - parkování na chodníku" . neznám, v sovislosti se zákonem 361/2000sb., přestupek "parkování na chodníku". stání na chodníku bych chápal :)

tady

stojící bílé auto uprostřed stojí, dle MP na chodníku. opravdu se, v tomto případě, jedná o chodník? povrch tvoří starý zvětralý, rozpadající se beton. pokud by šlo opravdu o chodník, hrozilo by tam zranění případného chodce. v KN je tato plocha označena jako "manipulační plocha". celá část je v ulici za dopravní značkou "Zákaz vjezdu všech vozidel (v obou směrech)"s dodatkovou tabulkou "Mimo dopravní obsluhy". porušování tohoto zákazu MP není, již několik let, schopna řešit. údajně...

co radíte, zaplatit a neparkovat nebo s úřadem bojovat?

díky a přeji hezký den

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle katastrální mapy je způsob využití celé plochy za domem stejný - "manipulační plocha, ostatní plocha". Takže pokud jste dostal pokutu jen Vy za stání na vyvýšeném místě, které MP považuje za chodník, myslím si, že porušila MP zákon. Oficiálně tam žádný chodník není, dokonce ani komunikace. Takže je otázka, jestli náhodou tam není značka zákazu vjezdu umístěná v rozporu se zákonem, když omezuje vjezd na něco, co není komunikací. Ale toto asi zodpoví spíš někdo znalejší, v tomto se moc nevyznám.

Pokud jste majitelem nebo nájemcem přilehlé nemovitosti, žádný zákon jste podle mě neporušil. Pokud Vám budou tvrdit že ano, trvejte na tom aby stejně postihli naprosto všechny parkující, protože všichni se dopustili v daném místě stejného přestupku. Takhle se dopustili "nadržování" a nerovného přístupu. Co jsem se tak díval, naprosto stejných a stejně využívaných ploch je v okolí plno. Takže jestli dostanete pokutu, pořádně to tam rozhrábněte. Požadujte řešení naprosto všech stejných přestupků v celém okolí - přesně v souladu s katastrální mapou. Problém tak začne pálit mnohem víc lidí a obec bude nucená situaci řešit - pravděpodobně úpravou místního značení a možná i změnou způsobu využití daných ploch na "ostatní komunikace, ostatní plocha".

hodnocení

1x

můžeme vést polemiku, klidně i na desítce příspěvků. Stejně se ale Váš názor (jsem o tom přesvědčen) nezmění. Na uvedeném místě nemáte parkovat. Přesná definice chodníku není a nikdy být nemůže.

Jak si představujete řešení situace od městské policie ""Mimo dopravní obsluhy" To není schopen nikdo kontrolovat bez buzerace.

Na Váš dotaz "co radíte, zaplatit a neparkovat nebo s úřadem bojovat"Vám poradím, ZAPLATIT, páč neustojíte správní řizení ma magistrátu, kde proti Vám budou stát znalci. Sice to můžete hnát až k soudu, ale to byste musel mít kvalitního a znalého právníka.

Přeji hezký den a spravedlnost.

doplněno 08.01.14 21:06:

Vsadím jeden řízek, že JUDr. Beran Vám odpoví podobně co já.

Pro ostatní, tazatel položil dotaz i jinde..

doplněno 08.01.14 21:51:

před vánocemi řešil JUDr. Beran podobné i s fotkou. Názor zněl že je to chodník.

Proč se domníváte, že to není chodník? jak se to pozná?

bezregistrace
hodnocení

zdravím, jak jsem psal výše, situace je vyřešená. bez platby. to že by se na tom místě nemělo stát je, téměř, jasné. s tím bych i souhlasil. otázka směřovala k tomu, zda se jedná o chodník. můj názor se nezmění v tom smyslu, že se,v žádném případě nemůže jednat o chodník. chodník to nikdy nebyl - taky jsem psal výše. pokud by strážník byl o něco chytřejší, mohl celou věc vyhodnotit jako porušení zákona č. 200/1990 Sb. (zákon o přestupcích) § 47/1h - neoprávněný zábor veřejného prostranství. a tam by nebylo o čem diskutovat...

uvidíme, co odpoví JUDr. Beran. fotografii mu pošlu až na tom místě, náhodou, nebude nikdo stát. obávám se, že to jen tak nebude. s řízkovou pochoutkou to ale bude složitější - mám to k vám docela daleko...

fribble*
hodnocení

0x

Pokud je opravdu v katastru nemovitostí vedena tato plocha jako manipulační, nemůže se jednat o chodník (veřejnou komunikaci). Při svojí povaze bych do sporu šel a trval na projednání na MÚ. Otázka je, zda se dokážete zařadit do kolonka "dopravní obsluha", aby projednání neskončilo pokutou za porušení zákazu vjezdu.

Ale pro začátek bych tvrdil, že jste na uvedené manipulační ploše opravdu neparkoval, ale stál, ať se někdo chytí za nos (a pak ho objíždějte uctivým obloukem nebo vyměňte SPZ.)

ukulele*
hodnocení

0x

Též zdravím, jak to vidím já podle té fotky, tak je to vyvýšená část oproti silnici, tak to pro mě není normání na tom stát, já bych dal městské policii za pravdu a příště tam již neparkoval. A vůbec by mě nenapadlo si zjišťovat jaký status ta plocha má...

teda jestli je to vaše auto, co parkuje na tom chodníku u toho trávníku? jinak bych řekl, že ostatní auta parkují normálně...

qqqqqq
Ehm. Parkují normálně? Obávám se, že pokud je ta "ulice" obousměrná, pak rozhodně nedodržují 6m, které předepisuje zákon. Zjišťovat status je naopak důležité. Prvotně by to měla vědět MP. Mohlo by se také jednat o soukromý pozemek. Pokud se "obrázek" oddálí, na stejném místě stojí dvě vozidla.
Chodník jste poznal podle čeho?
ukulele*

nemám chuť se pouštět do debaty, jestli jste ten kdo vznesl dotaz a jste zde pod jiným nickem a nebo se jen chcete dohadovat? Jasně vidím, že to je nad úrovní terénu, je tam vidět stín, ale už podle toho vzneseného dotazu mi to připadá, že tázající je přesvědčený o svojí pravdě, tak berte mojí odpověď prostě tak jak je. Jsou jisté skupiny lidí, které mají odlišné názory a já to prostě beru podle sebe. Viděl jsem chlapa co zaparkoval na místě, kde bylo na zemi velké žluté X u lékárny, bylo to zásobovací místo, vedle stojící řidič ho na to upozornil, že to není normální, jak zaparkoval a ten chlap mu začal citovat nějaký nesmysly o svislém dopravním značení a vyhlášce, řekl bych, že toto je asi stejný případ...

mech
hodnocení

0x

Prostě si parkoval na cestě která NEní určená pro vězd vozidel, byť má povrch jakýkoli, a BASTA=M

Takže ZAPLAŤ a už tam NElez , ponaučení pro příště ...

ukulele*

mech má pravdu, řekl bych, že tak 90 % řidičů by tam neparkovalo a zbylých 10 % by si zjišťovalo, na čem tam parkují, muehehehe

buss
hodnocení

0x

Strážníci mají být aktivní, jinak by byli k ničemu. Proč řešíte jakésik parkování, když byl porušen zákaz vjezdu? To že se něco 15 let tolerovalo nic neznamená, Vrah také před tím léta nevraždil. Bloková pokuta se řeší na místě, jinak správní orgán.

doplněno 04.01.14 20:55:

Takové věci se řeší zatepla. Vám prostě strážníci vadí. Nastudujte si v normě co je dopravní obsluha! V tu dobu tam prostě ťafli vás.

bezregistrace
hodnocení

bussi:
Zákaz vjezdu rozhodně porušen nebyl. Nevím, jak jste přišel na to, že ano. Řidič (a současně-provozovatel) je dopravní obsluha - třeba tady. Právě, kdyby MP byla schopna řešit soustavné porušování zákazu vjezdu s dodatkovou tabulkou, měla by dopravní obsluha kde parkovat a prostor by nebyl obsazen jinými vozidly, která toto soustavně porušují. To by tam ale musel strážník stát a pracovat. rozdávat v noci lístčky za stěrač je jednodušší. To chápu :). Parkování řeší MP. U poznámky o 15 letech jesem napsal: "jen pro dokreslení situace. . . " neměla to být obhajoba. Pokud strážník dal lístek za stěrač (jak píši v otázce), těžko lze řešit na místě, že?
Vaše poznámka o vrahovi je zcela mimo mísu!

roboot*
hodnocení

0x

Chodník musí být zkolaudován a v katastru zanesen jako chodník. V ČR není zkoulaudováno ca 90% chodníků a není možné taj uložit pokutu za stání na chodníku. Panům měšťákům jsme toto již vysvětlovali a nakonec to uznali, že opravdu máme pravdu. Je to trošku mezera v zákoně, otázka je, jestli Vám nenapaří místo toho, že jste např. nenechal pruh široký 3 metry atd.

hodnocení

0x

Jakej listek za steracem? Asi nejaka dalsi rozmocena, necitelna reklama? Nikde nic nebylo, cert nebo vitr vzal.

petrmi65
hodnocení

0x

Právě řeším stejný problém s MP v Brně. Zahození lístku nic nevyřeší. Do měsíce přijde dopis a potom se musí jednat.Spíše by mě zajímalo co to je vlastně chodník.Nikde jsem nic nenašel,a že je tam obrubník,tak to ještě neznamená že je to chodník.A za druhé: kde je v zákoně č.361/2000Sb., oprovozu na pozemních komunikacích něco o stání na chodníku? A tedˇ vážení rad´te. Ale prosím seriozně.Odpovědi typu "mech a ukulele" jsou v tuto chvíli jaksi mimo. Když chce MP pokutovat, tak chci vědět podle čeho.

zabu
Na jednom z posledních školení řidičů, nám školitel tvrdil, že zákon nezná pojem chodník. Prý. Tak nevím.
bezregistrace
hodnocení

ano, to máte pravdu. ale spousta věcí se vyvíjí. zatímco v článku z roku 2010 soud tvrdil, že důkazní břemeno je na úřadu (obci), článek z roku 2013 tvrdí něco jiného. ačkoliv skutek se stal právě v roce 2010. státní správa více než tři roky řeší, jestli řidič mohl poznat chodník, řidič si musí poradit během několika málo sekund, max. minut... více než tři roky si krajský soud a nejvyšší správní soud pinkají případ sem a tam! problém je v tom, že každý úředník nebo soudce má jiný názor a názor jednoho není pro druhého závazný. a ty, občane, se v tom orientuj! samozřejmě, že státní správa spoléhá na to, že občan nebude mít chuť, čas a ani peníze na několikaletý soudní spor. že zvolí cestu nejmenšího odporu a pár stovek zaplatí.

MP dnes s provozovatelem vozidla "přestupek"vyřešila domluvou - asi věděli proč... nicméně já jsem se rozhodl, s ohledem na budoucnost, celou problematiku s výše uvedenými manipulačními plochami trošku pročísnout...

manipulační plochy, údajně, vznikly v lednu 2012, když vešel v platnost nový zákon o dani z nemovitosti. za manipulační plochu je nižší sazba než za silnici (komunikaci)... i obce chtějí ušetřit.

buss

Nevím o jakém chodníku školitel mluvil, zda o pojmu, ale jistě je definován, je to přece stavba, komunikace. Jinak řidič se podívá do z. 361 a najde tam o chodníku 12x. A asi chudák neví o zákonu o pozemních komunikacích.

bezregistrace
hodnocení

Tak jen pro doplnění:

před cca 45 lety na tomto místě byly vybudovány sušáky na prádlo (takové "fotbalové branky" s háčky na prádelní šňůry), když před cca 20 lety dosloužily (zrezly), byly odstraněny. Chodník, jako takový, to tedy nebyl nikdy...

buss

Vy nepochopíte nikdy cituji vás "Zákaz vjezdu všech vozidel (v obou směrech)" s dodatkovou tabulkou "Mimo dopravní obsluhy". Už jste si ozřejmil, co je to dopravní obsluha? Nějaká chodník je nepodstatný, napřed je třeba tam vjet.

bezregistrace
hodnocení

nechápu vás! zjednodušeně: MP vyhodnotila přestupek - stání na chodníku. o jakémkoliv jiném přestupku (v dotazu ani od MP) nebyla řeč. provozovatel (majitel, řidič-to je ale jedno) vozidla má v místě za značkou bydliště (o tom hovoří vyhl. 30/2001 Sb.). dokonce tam je přihlášen k trvalému pobytu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]