Nejste přihlášen/a.
Hyundai IX20, benzín, 1.4, stáří 2.5 roku. Jezdí krátký trasy.
Před asi 3 týdny poprvé nenastartováno. Kabely a stačí ťuk a jede. Opakovalo se to třikrát, vždy dva dny jede, pak dva dny stojí a už nenastartuje.
Mám nabíječku, nabil bych si to... ale nepodařilo se mi z tohoto auta baterku vyndat. Je někde přidělaná zespoda?
V servisu by to asi bylo drahý. V manuálu k vozu není o vyndavání baterky ani slovo.
P.S. Už jsem snadno vyndal baterky z jiných aut![]()
2x
Pokud je to natolik problematické, že to nejde vyndat ,,normálně´´ - tím myslím bez rozborky půl auta, tak bych to normálně nabíjel přímo v autě, ostatně já takhle dobíjím i auta, kde se dá baterka vyndat snadno, kdo by se s tím zbytečně tahal. Zrovna včera jsem manželce dobíjel Forda, taky s tím courá po městě, takže občas dobít nezaškodí
doplněno 02.01.14 09:58:Jen doplním - nevím, jak to má KIA, ale škodovky, fordy Vw atd mají zásuvku /zapalovač/ stále pod napětím, takže se dají bez problémů nabíjet pře ni, ale frantíci - Citroen, Peugeot atd. mají zásuvky pod napětím jen při zapnutém ,,zapalování´´ - tam to nejde tak snadno. Jen upřesním - pro tento způsob nabíjení je vhodná nabíječka s proudem 1/10 kapacity - tedy na 60 Ah baterii např 6A. To je však zároveň nejšetrnější způsob nabíjení akumulátorů.
Nemám takovou nabíječku, co bych strčil do díry pro zapalovač v kabině ...
Exisuje na to nějaká redukce?
Ptám se teoreticky, neb auto mám před panelákem![]()
Redukce je velmi jednoduchá záležitost - v nejbližších autopotřebách koupíte zástrčku do zapalovače, tu pak připojíte namísto krokodýlů. Je však třeba dát pozor na polaritu (nepřehodit + a - )
No já tedy nevím, ale jediné vozidlo v poslední době, které mělo zásuvku pod napětím i bez zapnutého zapalování, byla Kia Sorento a navíc ani u ní nebyly pod napětím zásuvky všechny (pouze 1 ze celkového počtu 3). Pochopitelně ale nemám zkušenost se všemi vozidly, ovšem u mazdy, škodovky, suzuki i hondy byly bez napětí.
0x
U Kia ceed je aku přichycen na spodní zkosené hraně aku plíškem s jedním šroubkem. Takéž bude i uchycen v ix20.
A stejně nevím, jak se k tomu dostat, není tam prostor
S Kia Ceed je to hodně podobný vůz, to jsem také zíral![]()
Na ten zajišťovací šroub, co drží aku se dostaneš použitím oříšku z gola sady a prodlužovacím nástavcem.
Jinak je možno nastartovat auto jiným autem pomocí startovacích kabelů. Existuje také produkt na nastartování auta pomocí druhého přes zásuvku 12V viz odkaz na této stránce: conrad.cz/...
sezenu si nějaký ten klíč a snad to vyndám, nabiju u ní v kanceláři a pak už bude jezdit...
nebo by stačilo jen uvolnit ten šroub, nahodit přes kabely a pak to mít na nabití doma?
myslím, že v autoriz servisu bych dal hodně peněz za výměnu baterie.
ale změřit, jestli se to jizdou těch 10 km opravdu dobiji, by také tam mohli...
Ideální je vyjmout aku, nabít, zkontrolovat ukostření - polu ke karoserii a mělo by být, pokud je aku v pořádku po problému. Uvolnění zajišťovacího šroubu s tím nemá nic společního. Ten šroub s příložným plechem pouze zajišťuje - drží aku. Nezapoměň při montáži aku zpět nakonzervoval svorky a - aku.
Přeji úspěch v oživení aku. ![]()
Baterka měla jen 9.9 V. Vím, měřeno bez zátěže, jen obyč. voltmetrem. (Moje auto mělo baterku 12.92 V) Nastartovana pres kabely. Dnes se bude nabíjet v jedné garáži asi 6 hodin, pak snad už bude zítra v pohodě.
0x
Pokud už se rozhodnete nabíjet baterku v autě, je dobré použít slabou nabíječku (třeba jako je tady poradte.cz/... ). Budete-li nabíjet 1/10 kapacity (to je doporučený proud olověných aku), za hodinu bude elektrolyt pěkně vařit a plynovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.