Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení aut. rozsvíc. světel Felicia

Od: sirtnt odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

koupil jsem si rele na automatické rozsvícení světel, ale nějak nevím jak ho zapojit ve felicii. Má to až moc kablíku :)

Tady je schema:

s18.postimg.org/...

Teda spíše nechápu jak zapojit ty vodiče paralerně. Mám zapojeno napájení na kontrolku dobíjení a ukostření.

Ale nevím jak to zapojit. Nestačí to nějak jen zapojit na obrysové světla? Protože stejně při puštění obrysových se automaticky pustí i potkávací (pokud je nevypnu). Jediné co se mi povedlo, bylo že se světla sice rozsvítila, ale po vypnutí motoru už nezhasla :D

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V tom návodu upozorňují na následky neodborné montáže...

Vaše zapojení na kontrolku dobíjení není podle mne nejvhodnější... Na té sice může být + po zapnutí zapalování, ale po nastartování a při běhu motoru se tam napětí mění v závislosti na dobíjení... může to ovlivnit funkci samotné automatiky.

Jasně píší, že červený vodič je potřebné připojit na spínaný + pól, teda tam, kde se po otočení klíčkem objeví napětí...

Pokud nevíte, co to je paralelní zapojení, dává to tušit, že jste laik v elektrotechnice... proto doporučuji i já to samé, co píší v návodu: obraťte se na autorizovaný servis, případně na šikovného kutila se znalostmi a zkušenostmi z tohoto odboru.

Škoda času, nehledíc na případné škody na samotném zařízení či elektrickém zařízení auta...někdy oprava je dražší, než nějaká korunka či flaška pro toho šikovnějšího..

Mohl bych Vám poradit a popsat co nejpřesněji, proč, co a jak kam připojit... pokud bych měl jistotu, že to uděláte přesně tak. Z mé dlouholeté praxe ale vím, že na laiky, byť se jakkoliv snažící, nemůžu spoléhat, natož přenášet moji zodpovědnost za radu. To myslím všeobecně, ne konkrétně na Vás.

doplněno 26.12.13 12:26: Váš příspěvek z 11:50 ukazuje na Vaši neznalost z elektrotechniky. Paralelně znamená vedle sebe. Takže ty dva modré vodiče musí být zapojené oba, zrovna tak hnědé oba. A to paralelně ke kontaktům vypínačů světel.
Protože automatika uvnitř spíná ta světla za Vás. Dá se říci, že přemosťuje - zkratuje ty vypínače.
ivo®

Věřím tomu,že Vaše přípomínky jsou na místě ovšem dlouholetý bezproblémový provoz taky něco znamená...teorie je jedna věc a praxe druhá...

sirtnt
hodnocení

Asi jste me spatne pochopil. ..vim co je paralerni zapojeni jen nechapu jak to zapojit protoze kdyz to zapojím paralerne na spinace tak to nefunguje. Vcera jsem zapojil dalkove ovladani a system coming home. A vse funguje. Jen kdyz uz jsem mel sundanou palubovku tak jsem tam chtel uz nacpat i tohle. Tak se uklidnete.
sirtnt
hodnocení

A vazne mama rad lidi c se tvari ze se vzdy ridi manualen do posledního bodu. 80% lidi to ma na kontrolju alternatou ..

spínání tlumených světel u feldy je řešený kapku jinak potřebuješ k tomu spínací relé a v tom konektoru spínače světel sou 2 dráty který tím relátkem spojíš pak to svítí

cívku relé ovládáš výstupem z toho automatu

ivo®
hodnocení

0x
Můj názor je,čím míň tím líp - já používám pouze relé a několik let to bez problémů funguje,pořádně si prohlédni ten třetí obrázek /poloha relé a konektorů / a za hodinu máš hotovo... po otevření pojistkové skřínky je nutno uvolnit vodorovnou posunnou zarážku doleva a dále zmáčknout pojistku konektorů dolů aby bylo možné vytáhnout konektor pro napojení na stávající kabeláž.Relé spíná proud 4,31 A po rozsvícení světeldoplněno 26.12.13 11:31: pokud autor Autor: sirtnt přijede do autorizovaného servisu ,co se stane? Mechanik si zapíše čas kdy přijel a začne hledat šroubovák a po chvíli mu řekne ,že až to bude hotové tak mu zavolají...teď ale nevím kolik stojí hodina v servisu.
Zapojení aut. rozsvíc. světel Felicia
Zapojení aut. rozsvíc. světel Felicia #2
Zapojení aut. rozsvíc. světel Felicia #3
sirtnt
hodnocení

Pouze o rele jsem uvazoval ale pak jsem prave videl tuhle krabicku za 200 tak jsem si rikal ze to bude jednoduche zapojit. Dalkove ovladani i coming home system jsem zvladnul ale tady si nejsem jisty a prave nechci experimentovat...ja nechapu totiz jak by ta krabick mela fungovat. Presneji z jakého duvodu tam jsou ty modre a hnede kabely dva. Myslel jsem ze se to prave zapoji po jednom kabliku za vypinace, ale co s tim druhym modrym a hnedym?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]