Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
koupil jsem si rele na automatické rozsvícení světel, ale nějak nevím jak ho zapojit ve felicii. Má to až moc kablíku
Tady je schema:
Teda spíše nechápu jak zapojit ty vodiče paralerně. Mám zapojeno napájení na kontrolku dobíjení a ukostření.
Ale nevím jak to zapojit. Nestačí to nějak jen zapojit na obrysové světla? Protože stejně při puštění obrysových se automaticky pustí i potkávací (pokud je nevypnu). Jediné co se mi povedlo, bylo že se světla sice rozsvítila, ale po vypnutí motoru už nezhasla :D
V tom návodu upozorňují na následky neodborné montáže...
Vaše zapojení na kontrolku dobíjení není podle mne nejvhodnější... Na té sice může být + po zapnutí zapalování, ale po nastartování a při běhu motoru se tam napětí mění v závislosti na dobíjení... může to ovlivnit funkci samotné automatiky.
Jasně píší, že červený vodič je potřebné připojit na spínaný + pól, teda tam, kde se po otočení klíčkem objeví napětí...
Pokud nevíte, co to je paralelní zapojení, dává to tušit, že jste laik v elektrotechnice... proto doporučuji i já to samé, co píší v návodu: obraťte se na autorizovaný servis, případně na šikovného kutila se znalostmi a zkušenostmi z tohoto odboru.
Škoda času, nehledíc na případné škody na samotném zařízení či elektrickém zařízení auta...někdy oprava je dražší, než nějaká korunka či flaška pro toho šikovnějšího..
Mohl bych Vám poradit a popsat co nejpřesněji, proč, co a jak kam připojit... pokud bych měl jistotu, že to uděláte přesně tak. Z mé dlouholeté praxe ale vím, že na laiky, byť se jakkoliv snažící, nemůžu spoléhat, natož přenášet moji zodpovědnost za radu. To myslím všeobecně, ne konkrétně na Vás.
doplněno 26.12.13 12:26: Váš příspěvek z 11:50 ukazuje na Vaši neznalost z elektrotechniky. Paralelně znamená vedle sebe. Takže ty dva modré vodiče musí být zapojené oba, zrovna tak hnědé oba. A to paralelně ke kontaktům vypínačů světel.Věřím tomu,že Vaše přípomínky jsou na místě ovšem dlouholetý bezproblémový provoz taky něco znamená...teorie je jedna věc a praxe druhá...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.