Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám favorita 1988 mám tři otázky:
1) Jde zapojit kontrolka ruční brzdy a jak?
2) Jde zapojit ostřikování hlavních světlometů?
3) Jde zapojit kontrolka činnosti karburátoru a nezapnutých bezpečnostních pásů?
všechno jde, když se chce, druhá věc je proč to dělat, ale zřejmě k tomu máte své důvody:
kontrolka rucní brzdy. některé karoserie měly pod kobercem přivařený držák na spínač. Používal se stejný, jako je na dveřích, ale ten delší, nebo se dával na prodloužení šroubek s distančním sloupkem
ostřikovače taky existovaly, není nic jednoduššího, než pořídit originál (trysky, hadice, čerpadlo a nádobku, ta byla společná pro odtřikovač skla.
kontrolku na karburátru čeho?
kontrloka na pásy vyžaduje jiné sponky a nebo úpravu stávajících a dále by musel být v sedáku spínač a to na to, aby se poznalo, zda je třeba pásy zapnout či ne, tedy jestli na sedadle někdo dřepí.
Ahoj,
1. Kontrolka ruční brzdy lze.
Jistě si pamatuješ při zapojování zadního stěrače, že jsi dole měl na hlavním svazku 2 konektory. Jeden 6ti a druhý 10ti pinový konektor. Tehdy jsi použil na stěrač ten 6ti na dopojení 3 pinů pro stěrač. Pro kontrolku ruční brzdy tě bude zajímat ten 10ti pinový a tuším, že je to pin 9 nebo spíše 10. Poznáš to tak, že ten drát z hlavního svazku do zadního svazku pokračovat nebude. Musíš ho tedy dopojit sám (do zadního svazku). Pak už jen stačí drát vyvézd pod páku ruční brzdy a tam ho vhodně ukostřovat, když bude páka dole. Favority od roku 1993 mají navařený pod pákou na skeletu takový držák (lyži) o rozměrech 30 x 200mm. Na jednom konci dvě dírky pro ukotvení (2mm) a na opačném konci velký otvor pro rozpínací tlačítko (ten samí spínač, co je u pantů dveří, akorát tento má delší plastovou hřídelku). Princip je ti tedy jasný. Po otočení klíčkem je v přístrojovce 12V. To jde na žárovičku, kterou tam musíš dát (12V 1,2W) a pak pokračuje na pin 10 (tuším že to je černý drátek). Ten pak končí pod pákou na spínači a při ukostření (zatažení ručky) se spojí s kostrou (mínusem) a žárovička rozsvítí ( P ) kontrolku mezi mazáním a dobíjením.
2. Ostřikovač světlometů lze dopojit do každé verze Favorita.
Seženeš si nádobku 7,5l s motorkem ostřikovače světel, pak elektroinstalaci s relátkem Hella pro ostřik světel, trysky s držáky, nátrubky "L"a tlakový rozvodový ventil na trysky Hella. Tuším že v Cedrychovi je schéma jak zapojit (nechápu, proč si tu literaturu nestáhneš, když se tomu koukám věnuješ ). Pak zapojíš očko z el. instalace na + od startéru (od baterie), pak další dva dráty na přední světlo a na přední ostřikovač tuším... Pak to funguje tak, že musí svítit světla (tlumená nebo i obrysová) a ostříkneš přední okno a relátko ostřikovače světel časově nadávkuje dávku vody na světla při ostřiku okna a světla omyje. Ale varuji, že to spotřebuje dost vody. Já mám jen tu nádobku s ucpanou dírkou po motorku světel a libuju si, jak dlouho vydrží
.
3. kontrolka karbu a pásů také lze.
Kontrolka pásů byla velmi vzácně zapojená. Prodávalo se cosi jako snímač na odvíječi pásu a když byl pás celý namotán, tak kontrolka svítila.
Kontrolu karbu oficiálně používali Favority s karburátorem Ekotronic. Byl to skutečný karburátor, co máš ty (tedy nikoliv SPi jednobod BMM), ale byl osazen servomotorkem místo bimetalového sytiče a měl Hall snímač na setrváku,lambdu,katalyzátor,atd... Kontrolka sloužila jako vyblikávač závady. Něco jako dnes žlutá kontrolka motoru. Jinak se dříve dal sehnat takový kit s mikrospínačem, že při otevření 2. klapky na karbu (zátěž) se kontrolka rozsvítila jako dobový tuning. Blbůstka.
doplněno 25.12.13 19:09:Jinak k těm pásům. Na Felicie se dá sehnat zámek pásu se spínačem asi za 600,-kč. Jak pás zacvakneš, tak kontrolka zhasne. Na sedačkách nic není. Předpokládá se, že když otočíš klíčkem, tak na řidičové sedačce sedíš. Spolujezdce žádné čidlo nesnímalo. Prostě jen ten zámek pásu.
doplněno 25.12.13 19:23:Kup si:
Držák:
autodilykrc.cz/...
Spínač:
amd-autodily.cz/...
Děkuji za rady včera jsem si dozapojil ten spínač ruční brzdy. Jinak co se týče držáku spínače ruční brzdy mají ho v Brně www.apssramek.cz pokud mám zataženou ruční brzdu svítí kontrolka a jakmile odbrzdím zhasne. Zapojil jsem a zařadil na rovině 1 a zkoušel chvíli jak vše funguje a radostí jsem si hrál s ruční brzdou. Jinak co se týče vyřízlého koberce a mntáže ze křiva a na jeden šroub - musel jsem nebot ruční brzda sice funguje jak má ale je vlivem používánání trochu ze křiva, pokud bych namotoval spínač jako ,,obvykle" část ruční brzdy by ho nevypínala. Co se týče koberce musel jsem trochu ubrat aby vypínač měl místo na zajetí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.