Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.potřebuji poradit.po úmrtí manžela jsem zdědila auto,které jsem nikdy neviděla a ani nevím kde by se mohlo nacházet.bylo sice psané na manžela.ale nenašla jsem ani kupní smlouvu,ani žádné doklady.na dopraváku mi nepomohli,a na policii auto vypátrali,ale ta paní policistka nemůže prozradit jméno,jinak že by ji vyhodili.akorát vím že majitel přestal platit pojistku.jsem už zoufalá,nevím co mám dělat.
které jsem nikdy neviděla a ani nevím. A notář nepomohl? A to nevíte, co manžel udělal s autem, že naráz nebylo? Nevím co jste na P ČR oznámila, žádala. Odpověď je divná, auto je vaše, a co řekl ten nový vlastník o nabytí?. Na "dopraváku" vám zřejmě řekli, že je registrované na manžela, změna neproběhla. Že by ho někdo ukradl i s doklady, nebo ho manžel půjčil? Kdyby naše úřady postupovali jak se má, tak po nehrazení pojistky by ho měli z registru vyřadit. Nakonec můžete žádat o vydání věci, nebo též uvést že ho manžel prodal s plnou mocí na přeregistraci.
jak si ho mám vzít?neměla jsem ani potuchy že měl manžel na sebe napsané nějaké auto.nevím kdo ho teď má,nenašla jsem ani kupní smlouvu.notářka nepomohla,ani policie a dopravák taky ne.našla jsem si že poznávačka není registrovaná na ČKP.
- notářka provádí vypořádání dědictví na základě usnesení soudu, pracuje tedy pro stát
- předpokládám že se dědictví řádně projednávalo a měla jste vznést námitku že auto které máte zdědit prost fyzicky nemáte, nic o něm nevíte a když ho chtějí zapsat do Usnesení o dědictví, ať vám to auto fyzicky předají
- mimochodem podle několika judikátů , například KS v Brně č. 44Co283/2007-116 a NSČR 28 CDo 614/2009-131 "registr vozidel není kontinuální evidencí vlastnických vztahů" a zápis v registru má jen "deklaratorní charakter"
- rozhodovat tedy jen na základě zápisu v jakémsi seznamu je dle mého názru bez ověření si skutečnosti v rozporu s ustálenou judikaturou a v rozporu se zákonnou definicí registru jako SEZNAMU, v případě že jste notáře UPOZORNILA na to že o vozidle nic nevíte a že chcete aby bylo toto auto ze seznamu VYŠKRTNUTO
- vlastnické vztahy vznikají mimo registr vozidel, je to jen SEZNAM vozidel a jejich provozovatelů
- dopravka nemá jak pomoct, protože neví kde je auto a ze zákona jí přísluší jen zapisovat údaje do tohoto seznamu / registru/ na základě toho co nahlásí registrovaný majitel
- pokud zesnulý manžel ještě za svého života někomu auto prodal nebo daroval, došlo k převodu vlasntictví k autu na nového majitele a pravděpodobně se stala chyba v tom, že neprovedl evidenční úkon a nenahlásil na DOPRAVCE nového majitele, pak je však otázkou jak to m,ajé státní orgány a notář vědet, když manmíi k dispozici jen seznam - data v registru vozidel
- dopravka ale takové věci neví a nemůže vám proto nijak pomoct
- podle Usnesení jste teď vlastníkem auta se všemi právy a povinnostmi
- pochybuji že jste byla na policii, a něco tam naklásila, kdybych zdědil auto kterým jezdí nekdo jiný, na policii bych nahlásil že někdo neoprávněne užívá auto které je mým majetkem a ukázal bych jim dědické usnesení, a že mím podezření že je páíchána trestná činnost neoprávněné užívání cizí věci
- problém nastane když se dotyčný prokáže kupní smlouvou kterou doloží že auto řádně podle zákona nabyl
- pak se to musí rozseknout buď obnovou dědického řízení nebo přímo soudem, který URČÍ kdo je skutečným vlastníkem
Když si řádně přečtete to Usnesení o dědictví, zjistíte že na konci je upozornění-poučení o možnosti využití opravného prostředku, pokud jste to nechala být a nodvolala sem, nabylo to právní moci a jste ted majitelkou auta které nemáte - a to je ten hlavní problém že jste to nechala být a neřešila jste to tam kde se to vyřešit dalo a s tím s kým se to řešit mělo
Teď budete pobíhat po úřadech které nemají ze zákona žádné kompetence aby řešili to jim zákon neumožňuje a zaměstnávat policii
Osobně se domnívám že personál u notáře by měl být natolik kvalifikovaný a fundovaný aby byl schopen tyto životní situace řešit, předpokladem je také jisté právní vědomí našich občanů
Závěrem - jdou jen 2 možnosti - protože nevíte zda na autě nemůže váznout nějaký dluh z důvodu neplacení povinného ručení, a tím že jste najednou majitelkou podle zákona za vše odpovědnou, osobně bych se v této situaci snažil dostat auto z Usnesení pryč, a to otevřením dědického řízení.
Druhá možnost je snažit se auto získat za každou cenu, pokud auto skutečně existuje a někdo autem jezdí, má smůlu protže auto je Vašem pak je na místě podat na policii oznámení na podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného užívání auta
Pokud je skutečně pravdou že policie "ví" kdo to auto má, není problém auto odebrat k provedení dalších úkonů a vydat pak auto skutečnému majiteli, tím by jste mohla být vy
Domnívám se že jste nám něco zamlčela, policie má totiž jen ty samé informace jako notářka, tedy z registru vozidel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.