Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jak to mám poznat,jako naprostý laik? Někde jsem četla, že mám zařadit 3 a jestli se rozjedu tak je ko.Zkoušela jsem to a rozjela jsem se normálně. Jenže mi to příde úplně normální ta spojka njn ženská no.
Jinak jak jezdit,aby se co nejmín ničila. To samozřejmě vím, že na ní nemám stát, zbytečně dlouho,třeba když stojím na semaforu a dál?
Děkuji,za případné odpovědi.
A přeju hezký zbytek dne
Jednou z možností, jak šetřit spojku, je nezkoušet rozjezdy na trojku. Dále při řazení najít cit a nechat spojku prokluzovat co nejméně. A za další včas podčadit na nižší převodov stupeň.
Že spojka odchází poznáte nejlépe, když při jízdě do kopce na nejvyšší rychlostní stpeň přidáte plyn. Pokusd se zvýší otáčky motoru, ale vozidlo adekvátně nebo vůbec nezrychlí, je spojka KO. No a pokud se od spojky začnu ozývat nezvyklé zvuky, má to také za sebou.
Spojka se hlavně nesmí přehřát, to se potom začne pálit, smrdět, ničí se tím jak obložení tak pružina a ložisko. Takže když to vypadá na dýl tak raději zařadit neutrál než stát na spojce. Není nutné nějak extra rychle pouštět spojku při rozjezdu, normální rozjezd spojce nijak nevadí. Stejně tak při řazení - než neodhadnout plyn a autem škubat, to raději zůstat o půl vteřiny déle na spojce, pomaleji ji pustit a další rychlost "roztáhnout".
Jestli je spojka KO tak bude prokluzovat ve větší zátěži. Zkuste jet do mírného kopce třeba na 4 a dát pořádně plynu. Když se spojka protočí místo aby auto zrychlilo, je KO. Jinak u aut se spojka většinou moc nekazí, u silných motorek s malými spojkami to bývá mnohem častější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.