Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit.
V autě mám olej v motoru přesně na risce MIN. Kolik kilometrů ještě ujede než dojde k zadření či poškození motoru?
Na servis jdu až začátkem příštího roku. Já bych tam klidně něco nalil ale nevím co,auto je z bazaru a jaký typ oleje se tam lije nevím
Každé auto mám jinou spotřebu oleje. Pokud máte auto v pořádku a nemá extrémní spotřebu oleje, pak s tímto minimem ujete ještě cca 2 tis km. Každé auto má červenou kontrolku tlaku oleje. Pokud vám funguje, pak při kritické hladině začně občas poblikávat (až nakonec svítí-to je už pozdě). Typ oleje zjistíte z návodu k použití.
Pokuď je na MIN, tak je vše v pořádku. Zatím se nic neděje a klidně jezdi.
Já ve svém autě bych bez problémů najezdil přes 10tis km. Ale protože nevím, co máš za vozidlo ty, tak se ti může zadřít klidně zítra.
dolij tam 10W-40, normy alespoň API - SJ, a ACEA A2/B2. Na jaře si nech olej vyměnit a dopodučit v servisu. Tohle zatím bude rozhodně lepší, než přípdané přidření motoru z nedostatku oleje
dolij tam 10W-40? No to snad ne. Nic nedolejvat jen hlídat kontrolku mazání a rači i tu měrku.
Měl jsem stejný problém a jak uz zde bylo řečeno nikdo neví spotřebu oleje a kontrolka může blbnout ale poté sem zašel do místní mototechny a tam mi pán řekl že by v mém případě raději dolil na horní risku a řekl mi dám vám 10w-40 castrol to je taková ta střední třída a bude mnohem lepší nez ten co tam mám protože servisi mají stáčené oleje a většínou i značky Starline což je stejný olej jako kdyby jste do motoru nalily stolní :D a poradil mi at kupuju ten castrol polosyntetiku jsou to už 3 roky od této události a olej si do servisu vozim svůj a od té doby co mám jiný olej je pravda že i v zimě jsou studene starty o malinko snažší
Závisí na značce...na výrobu levných olejů jsou použity méně kvalitní suroviny...neplatí to vždycky,ale vcelku ano
Mimochodem pane mikihans kamarád kupoval díly od autokelly ze začátku bral starline skoro vše lidi to chtěly levné jenže za rok se vrátily a řekly (např: pravá strana zase mi bouchá a minulý rok jste mi to vy dělal) pak sem to měl na triku on je to značka která dělá vše levné a já osobně už bych nikdy nic od starline do auta nedal např brzdové destičky jsme testovaly na mém autě a brzdové destičky starline na mém autě vydržely 13 měsíců na přední nápravě nyní tam mám značku ferodo a mám je tam 14 měsícem a koukal jsem se minulý měsíc u kamaráda v servisu a mají na sobě jeste dost značka starline je proste ŠIT víc k ní nemohu říct
Tak to se s motorem brzo rozlučte...pokud už začne problikávat kontrolka,mazací tlak je nedostatečný,ojniční a kliková ložiska,dřiky ventilů a válce jsou nesmírně namáhány a dochází k vysokému opotřebení a přidírání...
Nechápu tu s prominutím lenost,vytáhnout měrku z motoru a prostě tu hladinu držet na optimu...jestli měníte olej to se radši ani ptát nebudu
Proc brzo rozlucte? Troufnu si rict, ze i pri tomto postupu motor nekolikanasobne karoserii prezije.
Ale to je blbost. Vase teorie, ze pri prvnim probliknuti kontrolky mazani motor bezi bez oleje a pridiraji se loziska a ventily je mimo. K tomuto stavu je jeste daleko. Nerikam, ze to motoru prospiva, ale u takto starych aut to neni zas az tak nutne prozivat, stejnak to driv shije...
Kontrolka je napojena na baroskop,začíná svítit když poklesne tlak oleje...ložiska klikového hřídele aby se nezadřely a nedocházelo ke stykům kov na kov potřebuje dostatečnou vrstvu tlakového oleje...pokud tlak jen částečně a jen na chvíli poklesne,může dojít ke styku kovových součástí a k jejich opotřebovávání a přidírání...staré motory jsou sice odolné,ale určitě jim to neprospěje...a pokud se tato situace opakuje,motor se klidně poškodit může
Sice máte o mazání motoru pravdu,ale skutečnost může být pro různé motory různá!Například na citroenu BX14RE jsem na cestě cca 600km udělal 3 výměny a domů dojel s půl litrem oleje pro motor i převodovku a nezadřel se.Již od na půlky cesty mezi Pískem a CB se pravidelně v zatáčkách rozsvěcela kontr.mazání ,ale ,motor vydržel až do JH.potom po opravě gufera ještě nalítal hejno kiláků v dobré kondici!
doplněno 14.12.13 17:02:To Kemo-neřešte tady kecy ,zjistěte si klasifikaci oleje pro Váš model a kupte litr a dolejte.To v závislosti na provozu.Pkd budete do servisu ještě dost jezdit udělejte co jsem psal,pkd ne,tak to nechte být a jen kontrolujte hladinu a při poklesu cca 3mm pod min dolejte.možno téměř jakýkoliv na tu chvíli.
Tak taková je teorie...pak záleží jak který motor je odolný co se mazání týče...nezávisí ani tak na značce motoru,ale spíš na štěstí,někdy motor přežije neuvěřitelné věci a někdy se rozsype pro zdánlivou blbost
Každé auto má nějakou spotřebu oleje,pokud začne být olej pod riskou min je otázka jak je uzpůsobený sací koš a s jakým minimem motor dokáže jet...pokud se oleje začne nedostávat a sací koš zůstane třeba jen částečně na suchu,poškození motoru nedostatečným mazáním je otázkou krátkého času...
Dal bych vyměnit nebo vyměnil sám olej s filtrem hned,pokud auto má jet na servis po novém roce tak to už je pár dní a budete mít klid
Při zapnutí klíčkem do polohy 2 kontrola olejničky svítí a při nastartování zhasne.
Může se stát,že kontrolka olejničky při nedostatku oleje při chodu motoru nebude blikat ani svítit? Nebo je to nějak ošéfovaný,že pokud při zapnutí klíčkem do polohy 2 olejnička svítí,tak musí zakonitě při chodu motoru a nedostatku oleje blikat,svítit.
Může se stát cokoliv.i nový díl se může poserýnkovat.Motor může mít více kontrolek-mazání a ještě třeba jen hladinu oilu (na sobě nezávislá čidla).
Většinou to funguje jako tlakový spínač s obrácenou činností...tzn když je tlak tak kontrolka zhasne,spínač se tlakem sepne a kontrolka nesvítí...když není tlak kontrolka se ukostří a svítí...jakékoliv svícení či blikání je špatně,tlakový spínač je nastavený tak aby kontrolka při optimálním tlaku nesvítila
Při zapnutí klíčku do polohy 2 kontrolka svítí,to je vlastně zkouška její činosti...po nastartování musí zhasnout maximálně do jedné sekundy,pokud svítí třeba tři sekundy je většinou špatný zpětný ventil v olejovém čističi...pokud začne svítit nebo blikat za jízdy je malý tlak a je nutno neprodleně zastavit a vypnout motor,riziko jeho poškození je velmi vysoké...občas se může stát že kontrolka svítí kvůli špatnému spínači,ale protože nikdo neví jaká je příčina,stejně se musí neprodleně vypnout motor a teprve po změření tlaku olejové soustavy a namontování nového spínače se může pokračovat
Některá auta mají i kontrolku hladiny oleje,ale není to nutnost,je žlutá...kontrolku tlaku oleje musí mít všechna auta a je červená
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.