Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Agresivita za volantem

Od: brouda odpovědí: 28 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Jsem řidič profesionál - řidič sanitního vozu a trpím agresivitou za volantem. V sanitce problém nemám, tam to za mě řeší majáky, ale když jedu s osobákem, jsem často agresivní. rozčílí mě totiž kdejaká volovina, např. řidič jedoucí z vedlejší, který se přede mě nacpe a hnedka to zašlápne, jen aby byl na hlavní. Dalším problémem pro mě jsou třeba otrlí chodci, kteří mi vlítnou před auto, aniž by se pořádně rozhlídli, nebo nejlépe počkali až přibrzdím nebo úplně zastavím. Někteří se tam vrhnou a nemají nejmenší ponětí, jestli to dobrzdím. Toto se mi stalo zrovna dnes na namrzlé vozovce, kde jsem šlápl nabrzdu, ale nedobrzdil jsem a chodec musel uskočit. Měl nějaké poznámky, tak jsem z auta vylezl a trochu jsem mu domluvil.

Máte někdo podobné problémy? Jak to řešíte?

Díky za reakce.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

tez se hned vytocim , ale jen si zanadavam , nebo troubim , ci blikam , nic vic. Ale jakmile udelam ja chybu umim se omluvit :) proste to k tomu patri

hodnocení

2x

agresivitu vyvolává agresivita ostatních řidičů na silnicích. Snažím se dost ovládat, ale co se děje na silnicích dávám jen s náročným potlačením vzteku. Ćeši se chovají na silnicích jak zvěř. Chodci mi připadnou celkem v pohodě. Brno je celkem dost špatně průjezdný a za tunelem Kr. pole je shluk 4pruhů do jediného jednoho. Všichni ti místní burani se tam ženou 80tkou, byť je tam šedstátka a za ní kurde tvrdě na brzdy kvůli permanentní koloně, aby vůbec zastavili. Takhle se tu prostě jezdí. Já si jedu svých 60 bez motoru s kopce a jsem tam stejně nebo o 4m později. Tento jev je tam více než každodenně a o IQ řidičů projíždějích tímto úsekem si myslím své. Doprava je jako voda a úzkým hrdlem (jednopruh) jí moc neproteče, jenže řidiči jsou volové, stačilo by aby tam byla omezená rychlost na 40-50 a kolona vozidel by byla skoro poloviční, navíc je to ve městě. Mj. v Tunelu Pisárky je nahoru 60tka a každej týden mě tam předjíždí idioti ve 100 v horším případě i vyšší rychlosti. Dokud se národ český nenaučí být ohleduplný a bude respektovat značení bude agrese stále častějším jevem. Problém tazatele je myslím v tom, že nejezdí po silnicích třeba na kole nebo nechodí příliš pěšky a využívá jen ten automobilový způsob přepravy, tím se názor a tzv. zorné pole na věc zužuje. já dost bajkuju přes sezónu a proto za volantem vím, co to je ohleduplnost k ost. účastníkům.

daniell*
hodnocení

1x

Když jsem taky byl ještě blázen a řídil sanitku (RZS) tak navzdory majáků mi při každém výjezdu vjel někdo přímo před auto a já začal s asi 4t dodávkou kličkovat po silnici a vždy jsem jen klidním hlasem prohodil "další čů...". Měl jsem i tu čest chvíly řídit Hasické vozidlo (Man "CAS" - to je cisternový automobil ) a posílen seběvedomým že sedím za volantem asi 10t krávy jsem vyrazil i přesto se našli jedinci kteří nesmohli počkat a museli mě tam vjet. Takový byli, jsou a budou a jako záchranář je potkáte 2x když vás ohrozí a až je budete sbírat ... slovy mé babičky "každej sajrajt se jednou setře". Já jsem spíše řidič klidný, na silnici musíte myslet a ne jen za sebe, ale hlavně za ostatní a počítat s tím že řidič který najíždí, odbočuje, jede před vámi udělá něco čím vás ohrozí (něco co by neměl). V případě všech nehod stačilo vždy jen jedno jednoduché a nemuselo se nic stát - stačilo jen trochu více předvídat...

doplněno 13.12.13 21:11:

Řidič má jezdit když mu je dobře a nemá řídit pod vlivem stresu- bohužel tuto možnost řidič sanitky nemá je v neustálem časovém a nervovém presu .. musí jet rychle a přitom bezpečně - nesmí ohrozit sebe ani nikoho jiného, musí dojet v čas - jeho chyba může zapříčinit smrt člověka co na něj čeká. V takové práci se stresu nelze vyhnout, ale jeden řidič co se mnou jezdil říkal "musíš to mít tak trochu v pí.i , já si představuji že jedu ze zmrzlinářským autem a když pojedu pomale tak ta zmrzlina roztaje" možná hloupost ale ten člověk byl neuvěřitelně v pohodě ..

au1
hodnocení

0x

v zájmu lidstva, běžte si nechat udělat psychotesty.

brouda
hodnocení

Psychotesty dělám každou chvíli... Ty jsou v pořádku.

au1

pak se nemáte čeho obávat, zřejmě nejste nebezpečnej.

hanher*

Asi v pořádku nejsou.

Tak si stále říkejte, že jste v sanitě a podle toho se i za volantem chovejte.

hodnocení

0x

Já to řeším tím,že jezdím na kole.

Tam takovéch agregesivních řidičů potkám za den několik a i když si na ně zanadávám, tak stejně potom musím zase šlapat a jet.

Zakroutím hlavou a divím se, že řidiči tak zbytečně riskují.

První věc je, že bys měl sedat za volant v klidu bez stresu. Žádný časový, termínový, nebo jiný stres.

No a když budeš takto uklidněný, tak tě možná někdo z jiných řidičů naštve, ale za moment si uvědomíš, že to za to rozčilování nestojí a necháš ho jet.

Na silnici musíš brát ohledy i na ostatní řidiče, protože na silnici nejdeš sám.

Nevím v kterém městě jezdíš, ale zkus si zajet do nějakého velkoměsta v zahraničí (Rakousko, Německo, Francie). Tam budou zácpy na silnici každý den a mnohem větší provoz. Pokud by se tam řidiči takhle nervovali, tak na sebe budou řvát a troubit a přitom si vůbec nepomůžou.

Asi tak. Snad ti něco pomůže.

A nebo si zkus zajet na uzavřený závodní okruh a tam se můžeš vyřádit podle libosti.

ano colombo mas recht , treba zacpy na 16proude dalnici v USA , akorat tam je jina mentalita , staci zajet do Nemecka a ohleduplnost , nespechani , zadne riskovani ... oproti CR je to uplne neco jineho

fribble*
hodnocení

0x

Nevím, kolik vám je let, ale v 25 jsem měl stejné problémy. Po 50 letech od autoškoly jen krčím rameny : "Zase jeden č..." !

ridic
hodnocení

0x

Kolego to chce klid a nohy v teple. Já to mám to samé, na maják jedu v klidu a pomalu, abych do někoho já nevlítnul a nebo aby nějakej inteligent nevlítnul do mě. Když jedu osobákem, sem snad jedinej kdo uhejbá na stranu, když za sebou v zrcátku vidím maják a o tom, že lidi jezdí jak prasata ani nemluvím. Bohužel to na nás má asi větší dopad, než na nějakýho dědu, kterej jede jednou za měsíc nakoupit na slevy do lidlu a zas zpátky a nebo nějakýho mlaďase, kterej má rovnej kšilt dozadu, jednu ruku přes volant, druhou u mladý v klíně a je nakloněnej mezi sedačky a bez pasu. Holt lidi se učí až zkušenostma a to že někdo je má a někdo ne, to už ty lidi bez zkušeností nezajímá. Je to jako s dětma, dokud se nepopálí o oheň, tak si taky budou hrát se sirkama a je jedno, že jim to budeš stokrát říkat a stokrát zakazovat. Holt to chce pevné nervy a někde se po práci nebo i ve volným čase odreagovat, někdo kreslí, někdo zpívá, staví, opravuje, někdo modelaří atd ... musíš si holt najít to, co tě uklidní. Hodně zdaru a čest tvé práci.

ridic

fribble: já si říkám to samé co Vy, akorát s tím rozdílem, že mě je 25 a tomu ču... který jede jak prase a má na autě značku autoškola je těch +/- 50. Ono dneska nejen autoškoly, ale školství celkově stojí za starou belu ... naše generace umí prd a ta mladá generace co je teď už nebude umět ani to prd.

fribble*

No já začal jezdit, když byl benzín za 2.- a moje první služ. auto byl Tudor. No ale 2222 na SPZ jsem nikdy neměl.

hodnocení

0x

Neřeším. Mám pocit, že jste bohužel typický český řidič.

demijan*
hodnocení

0x

to je v pohodě,taky nesnáším typy co předjíždějí a pak jen brzdí a nebo předjedou ve vesnici a za vesnicí jedou jak podělaný ,to mne taky vytočí ... Hlavně aby si je nevystrkoval ze silnice nebo tak ,ale když vyleze nebo mezi očima to klidně si za nadávej víc nic .. Dnešní řidiči někteří totál na zastřelení ,hlavně škodovkáři ,to ti vlítnou na hlavní ze křižovatky nebo tě vytlačí, nedávno předjížděl kamarád v bmw octávku a v té škodovce ho vytlačil do pole ještě že to měl na kameře pak si ho našel s policajtama a byl v háji .. Ono se vyplatí mít kameru v autě kvůli takovým dementům..

777
hodnocení

0x

Pokud nezačneš někoho mlátit nebo vulgárně urážet tak je to myslím normální...taky si občas při řízení řeknu to je blázen nebo po*era nebo něco podobnýho...když se děda plouží na rovném přehledném úseku 60 a nejde jej předjet tak mě to taky vytočí a kleju na všechny strany,to samé když mě do cesty vlítnou poplašení chodci kteří se ani nepodívají

hodnocení

0x

já si myslím že to je úplně normální.. mě třeba zvedá tlak, když jede někdo přede mnou.. zničeho nic zašlapne brzdy a jak už jede krokem tak vyhodí blinkr... to mě maximálně točí a nejen mě.. pak mě sere, když např jedu 70 a nějaký blb se mi lepí na prdel ale takovým způsobém že už v zrcátku pomalu nevidím světla... tak to řeším mírným přišlápnutím brzdy a hned je klid.. dnes např. trojúhelník postavený přímo za horizontem.. ideální.. o tom by se daly psát romány s čím se člověk za volantem setká..

v brně, když před Vámi odbočující vozidlo vlevo nebo vpravo před zmanou směru dá blinkr-směrovku, tak to je na poděkování, protože na to 90% řidičů vyloženě sere. Stane se že zapomene, ale tady je to naprosto permenentní. Souhl. s honza.

doplněno 13.12.13 21:07:

osobne s choci nemám problém protože mám nadhled a vím jak to je v civilizivané evropě. Chodec chodí ve měste a řidič by s tím měl počítat, že mu tam občas někdo vleze. Poroblém je naopak v řidičích , že jednak nejezdí 50 ale spíš 60 a víc a neuvědomují si že ve měste by spíše měli jezdit pod 50. Chlapi, dyť to uznejte - ve větších městech je to přechod jeden za druhým a autem je to hop skok mezi nima, takže vopruz. Město prostě je pro pěšáky a ne auta. To málokdo pochopí. Ve švédsku mají limit 30 a nejméně nehod.

hm*
hodnocení

0x

Nejdřív k chodcům: Kdyby tihleti chodci "já mám přece přednost" dostali vždycky po držce, možná byl se jim rozsvítilo dřív, než je někdo sejme a ještě bude kvůli nim popotahovanej.

A k tomu ostatnímu: Nerozčiluj se, nevíš, proč to ten druhý udělal. Třeba ho vytočil někdo jinej a on to jen ještě nerozdejchal. Nebo je to možná mlaďas a situaci nevyhodnotil správně. Nebo tě prostě přehlédnul. Nebo je to naopak starý člověk a lépe už jet nedokáže; jasně, udělal by nejlépe, kdyby řidičák odevzdal, ale to by se pak třeba nedostal už ani k doktorovi nebo občas k příbuzným, třeba budeš jednou taky takový.
Pokud potenciálního potížistu vidíš, dávej na něj pozor, to ti ostatně vůbec nemusím říkat. Radši mu udělej prostor k životu, on si možná je své chyby vědom a bude velmi rád, že se to vyřešilo v klidu, nebude se nervovat a dál pojede o to lépe.
Stručně: Tvým hlavním cílem je dojet v pořádku. Bude-li navíc během tvých cest v autě vládnout pohoda a ne vztek, teprve pak budeš borec.

kuloch
hodnocení

0x

Dobrý den,

nic si s tím nedělejte, vžívám se do toho, co píšete.

Jedu v Ostravě po Místecké, 2 pruhy, omezení na 80 km/h. Prší, -1,5°C. Asfalt = kluziště, zadek auta se vrtí jak prdel břišní tanečnice. Pravý pruh napráskaný, v levém se jede tak 60 - 70 km/h, jedu tam taky s odstupem. Přižene se borec v černé audi, bliká jak kdyby se měl rovnou po*rat, za chvíli ani nevidím jeho světla ve zpětném zrcátku jak je na mně nalepený. Co na to říct? Jedině tomu omlátit hlavu o kapotu až to nedobrzí a rozmlátí mi zadek...

Taktéž jednou večer, jedu asi 100 metrů za křižovatkou, vedle jen odbočovací pruh vlevo, který končí. Auto jej přejede a píchne mi to přímo před čumák bez blinkru bez ostychu. Zablikám, zatroubím a před nedalekým kruhákem mně auto zablokuje, vyběhne nějaká rašple zjevně rozjetá po nějakém alkoholickém vánočním večírku a začne mi bušit do auta. Volám policajty, mezitím odjede. Nahlásím spz(A-čková) a popis. Po nějaké době se z jejich dopisu dozvím, že nebyl zjištěn řidič...firmy zřejmě netuší kdo se kdy a kde s jejich auty pohybuje - nebo spíše nechtějí tušit...že to je možné tvrdit při policejním šetření...nechápu.

Takže troubit, blikat a když vám nebo vašemu autu bude chtít někdo rozbít kapotu, mít po ruce pepřák a tím tohoto ,,řidiče´´ uklidnit. Oplétaček se zákonem se nebát - nikdo vám nic nedokáže.

Na našich cestách je to prostě príma! Nehledat chybu v sobě-agresivitě. Oni si za to můžou sami.

na té místecké to je klasika... tam když člověk jede 100 v levém tam se mu ještě lepí na prdel a blikají.. to samé ke konci rudné směr opava

ridic
hodnocení

0x

Znám,také jsem denně jezdil. Člověk potká střelců...Toto je problém zvládat pakliže máte nějaké osobní problémy,nebo jste přetažený,něco se nedaří v osobním životě atd atd.. Psychologové radí v zájmu psychické hygieny se prostě v té chvíli v autě naštvat...to je to známé nadávání za volantem...mě to někdy pomohlo a někdy ne...Já dělal a mám jednu takovou pomůcku,to jest,že se soustředím na sebe a agresivní jedince ignoruji...aby mi to fungovalo,začleňuji vždy jízdu autem do nějakého svého projektu jako by ta jízda byla součástí toho projektu a bez ní by to nešlo.To znamená,že jedu tam a tam,protože pak zase pojedu zpět a budu u toho na co se těším(třeba na ženskou ;) ). Pokud na mne někdo troubí,bliká,reaguji jen tak,abych dodržoval předpisy a neohrozil sám sebe a jeho si všímám jen v nutných okamžicích.Jde o ten cíl a proto se pořád soustředím na sebe.Agresor není součástí toho mého projektu,cíle. Ti agresoři právě čekají,že budete reagovat a vyhledávají konflikt. Jsou to machři,kteří si akorát koledují o nějakou lekci...No mnohým toto bude znít šíleně a nevím jestli by Vám toto pomohlo.Je to taková má vlastní soukromá pomůcka z dob kdy jsem jezdil a seděl denně za volantem.Kritické dny jsou středa a pátek.To jezdí nejvíce těch střelců. Možná ten Váš problém souvisí s tou sanitkou. No,nevím,tohle musí člověk nějak řešit sám.

brouda
hodnocení

Díky všem za reakce, jen doplním, bez urážky, co nám říkali, když jsem ještě nedávno jezdil do záchranářský školy... "I když jedete na majákách, uvědomte si, že řidiči jste vy, ti okolo jsou dementi" :)

buss
hodnocení

0x

Nejezdit se sanitou, je to "nemoc z povolání", zaměstnání přenášíte na řízení svého vozu.

doplněno 13.12.13 21:41:

No ale ono se stějně chovají jisté profese, policisté, učitelé, soudci a podobně. Mají to v sobě zažranéé.

v brně jezdí sanita denně a neustále vidím, že řidiči jsou absolutně totálně neschopní jí dát přednost. Jednk jsou z toho v šoku, že jede s majáky, jednak nechápou, že má přednost, jednak jsou asi hluší, jednak zmatkují a jednak jsou prostě hňupi. Setkávám s e s tím co měsíc, sanita jede na červenou a nikdo jí není schopen dát přednost, protože to prostě neznají a necí co maj dělat. Kdyby nezastavila v křižovatce a nepočkala, až ostatní pochopí, co se děje byla by hned nehoda. a není to jen o sanitkách ale i o hasičích. je to naprosto to stejné.

tr

Zdravím, taky si zanadávám a to skoro při každé jízdě, ale jenom trochu a zdravě, protože ty kreace co lidé předvádějí jsou hrozné a to nejenom řidiči, ale i chodci.

Například autobus MHD v obci čekající na odbočení vlevo z hlavní na vedlejší-autobus stojí v kopci před přechodem a pokud jej někdo hodný nepustí, tak je tam třeba 10 minut, protože z města neustále přes přechod v nepravidelných intervalech proudí lidé. No řekněte, není to strašný? Přitom stačí přibrzdit, bliknout a odjíždí minimálně dva spokojení lidé. To jsou právě ta nepsaná pravidla slušnosti, co se v autoškole neučí a potom silniční provoz připomíná splašené stádo dobytka, neustále troubení, stres a spoustu dalšího.

Nebo další příklad, autobus zastaví u kraje vozovky v obci, než lidé vystoupí, trvá to nejvýše 20 sekund a řidiči, kteří spěchají ho předjíždí a vytváří tak velmi nebezpečnou situaci, protože za autobusem je přechod od ZŠ a zrovna přes autobus není vidět, takže jedou při předjíždění pomalu a protisměru se to štosuje, aby se náhodou někdo s někým nesrazil. Než ho tak dotyčný předjede, autobus už se dávno připraven k odjezdu a předjížděním dotyčný získal asi 1 sekundu (pro někoho ale super skóre)

A taky je super, když Vám na světelné křižovatce probíhají na červenou pro chodce chodci a nejlépe při odbočování (chodci mají opravdu na přechodu červenou-svítí doplňková zelená šipka).Toto se stalo třeba mě a paní raději hned zmizela, když ostatní včetně mě museli začít čarovat, aby se jí nic nestalo.

Nebo další věc, jedete si a najednou před Vás v obci z keře vykoukne bába s kočárkem a šup na vozovku kočárkem napřed a stojí před Vámi a kouká, jak se na ni řítíte a přitom přechod tam nikde není. Fakt super brzdit na poslední chvíli v odpolední špičce, když jsou Vám všichni v patách (hrozí, že Vy zastavíte, ale třeba kamion za Vámi už ne. A koho je to potom vina? Kouzelná dormulka PČR- řidič má předvídat a máte to.

Na parkovištích u obchoďáků chodci zase nechápou, když někdo couvá, klidně lezou za auta. Prostě lidé stratili pud sebezáchovy. Člověk za volantem se bát nesmí, ale respekt musí mít vždy.

Jedna poznámka učitele autoškoly: Když jedete někde kde to neznáte a je tam uzká silnice a následuje zatáčka, předpokládejte, že tam je třeba plně naložený kamion, který jede proti Vám (spousta řidičů, jede prostředkem a to se člověk pak nestačí divit).

Abych to shrnul, tak někomu nepatří do ruky ani koloběžka, natož kolo, nebo auto a někdo by raději neměl vylézat ani z domu, protože jako chodec to stojí taky za nic.

nu*
hodnocení

0x

změňte profesi a ucházejte se o práci zkušebního komisařě...všechny ty hlupáky vyhazujte od zkoušek pomůžete tak zklidnění situace na našich silnicích

tr

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]