Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení povinného ručení při prodeji

Od: esprit* odpovědí: 10 změna:

Dobý den,

mám takové dilema a protože možná nesmím udělat chybu, potřeboval bych dobře poradit. Dnes jsem prodal auto. Od 15.12. tohoto měsíce- a to je bohužel v neděli, mi nabýhá automaticky prodloužená nová smlouva a mám strach, že i když je auto prodáno, budu muset tu pojistku ještě zaplatit, protože mi řeknou, že to tak prostě je.

Ta stará ještě aktuální pojistka končí 14.12. 2013.- teď v sobotu tak hloupě. Ptám se: Jestli kopii kupní smlouvy + jejich formulář musím poslat do 14.12. 2013. A když to pošta express nestihne nebo oni ho nepřijmou, tak automaticky naskočí smlouva od 15.12. 2013 a já budu nucen zaplatit pojistné. Čili smlouva začala ve stejný den jak by skončila, ale já bych byl o roční pojistné lehčí (chtějí, mám sjednánu roční platbu).

Možná co píšu jsou blbosti, ale kolik lidí už dojelo na to, že si něco mysleli a pak se divili, když jim za 5 let zatˇukal exekutor?

Jak to chodí, co mám dělat a hlavně jak se chová pojišťovna. Třeba je to jednoduché jako facka. Že mi řeknete, že mi i kdyby najela ta druhá pojistka, tak mi pošlou složenku na 1 den pojištění a je to hotovo. Zrovna tak blbě to vyšlo. Kdybych auto prodal před týdnem.

Vlastně u pojistek je výpovědní lhůta 2 měsíce, takže oni mi pojistnou smlouvu začínající 15.12. poslali přesně v den. kdy ty 2 měsíce skončily.

Děkuju za radu. Mám AXU, čili nemůžu zajít na pobočku, protože ty mají soukromníci a ty řeší jen když jdete něco koupit a ne když jste jim neudělali kšeft

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x
mám dojem, že datum podání dopisu na poště (pošlete ho doporučeně) se bere jako datum vypovězení smlouvy z důvodu prodeje. Na stránkách AXA máte spoustu kontaktů, což takhle vzít telefon,a zavolat tam? Mají tam i mejl info@axa.cz, takže já bych to řešil tak, že bych mejlem poslal něco jako "prodal jsem auto, ruším smlouvu, foto kupní smlouvy posílám v příloze" a hotovo.

koukolik
hodnocení

0x

Moc to prožíváš. I když přijde složenka na celé roční pojistné, tak na základě dokladů o prodeji se stornuje a pošlou ti druhou třeba na ten1 den. Taky by ti měli vystavit potvrzení o ukončení pojistné smlouvy, čili i tak budeš krytý. Pobočky se neboj, i ti "soukromníci" by měli vyřídit i takovou pro ně nevýdělečnou operaci jako je ukončení smlouvy (i když nevím jak u Axy). Telefon nebo dopis na centrálu je samozřejmě jistota, ale trvá to delší dobu.

hodnocení

0x

esprite, nějak nechápu Váše obavy, nebo nerozumím dotazu.

Dneska prodáte auto, ještě dnes (nebo zítra) ukončíte starou smlouvu a případnou další smlouvu (zelenou kartu či složenku) vrátíte pojišťovně, že smlouva byla již ukončena.

Proč nemůžet na pobočku? https://www.axa.cz/

zavolat jim snad můžete...nebo i mejlovat

+420 292 292 292

info@axa.cz
esprit*
hodnocení

:) No ja uz mam ze vseho toho papirovani strach. Dneska to je rychly. Jinak je to tak, ze pojistovna mi ted vysvetlila, ze mam navrh + smluvu poslat do konce mesice. A i kdyz smlouva skoncila 14.12, budou si uctovat doplatek do zbytku mesice. Takze doplatim 14 dni a tim to zhaslo. Ja jsem mel strach, protoze ve smlouve je, ze zanik pojistky je datumem jejich prevzeti. A dnes je ctvrtek. No ak kdyby to prislo v pondeli, uz by byla nastartovana nova smlouva a ja bych musel platit rocni pojistne. Az bych ho zaplatil, tak by mi vrtaili preplatek. No ale nakonec- aniz by to bylo ve smlouve me zenska (nez jsem se proklikal tak 4 minuty- jak z kreslenyho filmu) rekla to s tim viz vyse: tedy poslat do konce mesice prosince. Kdybyc to clovek nestihnul, asi by nasledovala varianta, ktere jsem se obaval. Takze tak. Diky, mam pokoj.

Jeste kdyz uz to tu resime: Chlapi auto jsem mel 5 let a vim, ze tam je tyden, kdy bylo nepojisteno, protoze jsem byl v cizine. No shanel jsem info jak to napravit, kam poslat penize, ale nikdo mi neporadil. Zenska co prodava novy auta mi rekla, ze nic delat nejde a ze mam pockat az se ozvou sami. Parada, ale ja mam strach, aby se neozvali za 10 let s tim, ze dluzim 10 000. Za chyby se plati, ano beru, ale pokud by to tak bylo, ze clovek chce zaplatit a nemuze a oni schvalne cekaji az nabudou penale... to je od stau neprijatelne, pokud by to tak bylo. Prave se mi to nezda, protoze takto se chovaji lichvari. Ovsem zakony tvori politici, takze bych se zase nedivil. Proste muzete mi me informace potvrditm ci vyvratit?

esprite,

Vaše obava je zbytečná, dopředu stejně nic neuděláte. Za 10 let se určitě neozvou, máme nějaké promlčecí lhůty. Taky by to bylo více jak 10.000Kč. enále bude až se dluh objeví, zatím není nic

Takže počkejte, až přijde dopis od čkp a pak se HNED ozvěte a vyřešíme to..

doplněno 12.12.13 09:12:

koho si pamatujete ze školy?

doplněno 13.12.13 08:44:

cl, omlouvám se, máte pravdu, já násobil špatně 10 let x 50Kč/den. *hi*

doplněno 13.12.13 13:30:

poslední 3 roky a né třeba 10 let. Nevíte jak to doopravdy je

Vím jak to je, pokud dneska zjistínepojištěné vozidlo, tak ode dneška se počítí ta lhůta.

Když to zjistí až za rok, tak se to bude počítat od 13.12.2014

Když by to zjistili již vloni, tak se to počítá od 13.12.2012

OK?

cl

Jak to že by to bylo více jak 10.000,-Kč když bylo nepojištěné jen týden?

cl

Na jednu stranu jste mě uklidnil že to byla jen chyba ve výpočtu - na druhou stranu - někde jsem četl názor že díky nějaké "promlčecí lhůtě" zaplatíte poslední 3 roky a né třeba 10 let. Nevíte jak to doopravdy je?

esprit*
hodnocení

pamatuju si vas ze skoly :)

nu*
hodnocení

0x

mám nápad, moje pojistka končí v dubnu, můžeš mi jí zaplatit na další rok, co na tom že nemáš MOJE auto?

1.) do 15 dnů od prodeje nahlásit na pojišťovně prodej

2.) odhlásit auto na úřadu na nového vlastníka

3.) Kopii velkého TP s odhláškou, prodejní smlouvu a potvrzení od pojišťovny o zániku pojistky uschovat na 3-5 let

buss
hodnocení

0x

Myslím, že to už mohlo být dnes i hotové, ještě je na to zítřek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]