Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tachometr - odchylka měření

Od: aloisb® odpovědí: 11 změna:

Mám FORD S- MAX a na něm kola o průměru disku 16´´. Tachometr ukazuje 50 km/hod, ale stacionární radar 43 km/h. Domnívám se, že je tachometr cejchován na použití kol 17´´ popř. 18 ´´, která se při této rychlosti pomaleji točí. Nedá se pomocí palubního počítače nějak ten tachometr nastavit na průměr disků 16´´?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asdd
hodnocení

0x

Ty jezdiš po holým disku?

Já myslel že tam je ještě guma a obvod kol je u všech verzí zhruba stejný ;)

buss
hodnocení

0x

Tacho proměřuje zcela normálně, je tak nastaven,od ...do. Ale, tyto radary nejsou cejchovány, chce jich to projet více.

doplněno 09.12.13 22:52:

Mimochodem, i na to je norma! A prostá zásada je, že tacho nesmí nikdy ukázet míň, že je skutečná rychlost. Takže kec, jel jsem přesně 50 podle tacho při změření radarem a pokutování za překročení je ...i ten radar má toleranci.

hodnocení

0x

tachometr schvalne a u vsech aut ukazuje vic , je tak cechjovan z vyroby auta a neres , tak jezdi 55

edge*
hodnocení

0x

To je normální u naprosté většiny aut, že tacho ukazuje 50 a radar 45.. Já jezdím podle tacho v autě 55 a je ;) Na všech obecních radarech mě to zatím ukazovalo 50Km/h.

Potom teda šílím když jedu za někým kdo dodržuje svůj tachometr než si uvědomím že jsem to já ten pirát silnic :D

hodnocení

0x
Také jsem kdysi zjistil, že tachometry všech aut, ve kterých jsem zrovna jel, ukazovaly více, než byla skutečná rychlost auta. Plno aut mne předjíždělo, když jsem jel přesně. Říkal jsem si, že všichni kašlou na předpisy...
Když jsem i já sem-tam přidal, a ten s plácačkou se potom ptal, zda jsem ochotný zaplatit pokutu za překročení povolené rychlosti, stále mi byl podezřelý ten rozdíl mezi jeho naměřenou rychlostí a mojí podle tachometru.
Od jistého času (nebo spíše věku) jezdím lážo plážo, teda pokojně, pomaleji, ne na doraz. Jsem za volantem nějakých xx let, už jsem jako řidič dozrál. (přesnou sumu nedám, není to potěšující číslo)
Nemám navigaci, která by mi ukazovala přesnou skutečnou rychlost. V případě nutné potřeby mám v mobilu Android aplikaci s názvem Speed Watcher Free, ve které si nastavím různé rychlostní limity, třeba tu sníženou 40, potom normální 50, a další běžně používaná omezení rychlosti, 80, 90, 100, 130...dá se nastavit sedm limitů. Zapnu v mobilu GPS, ťuknu na příslušný rychlostní limit a při přiblížení se k němu se začne ozývat zvukový signál. Napřed jen takové cinknutí, čím blíže, tím častěji a při dosažení rychlosti odpovídající nastavenému limitu je signál nepřetržitý. Dost výrazný, nepřehlédnutelný. Většinou mám nastavených o 5 více, poprvé to ještě radary a pomocníci přehlíží jako toleranci měřáků, a podruhé to ještě neotravuje při malém překročení té povolené rychlosti. Ukazuje to také ujeté kilometry, dá se porovnat nepřesnost kilometrovníku tachometru.
Možná, že tato aplikace pomůže někomu, kdo nedokáže sledovat tachometr a sem-tam musí přispívat státu...
Tachometr - odchylka měření

hodnocení

0x

Toníku, zdravím Tě.

Rychloměry musí ze zákona (evropský předpis) musí ukazovaz vždy více, nežli jedeš. Počítač kilometrů ale ukazuje přesně, podle pneumatik namontovaných.

Zkontroluješ to tak, že na delší silnici, kde jsou označeny kilometrovníky, zapamatuješ stav na kilometrovníku a tachometru, po deseti kilometrech to porovnáš.

Domnívám se, že nastavení počítače neumí měnit průměr kol a tím si měnit udaje na tachometru..Když tak přemýšlím, nesmí to ani jít změnit.

Přeji krásný převánoční čas.

stirecek*
hodnocení

0x
Když jedu 60, cedule ukáže 53, takže jsem pořad v normě. C-max

hodnocení

0x

Není podstatný průměr disku, ale průměr kola. A navíc se domnívám, že toto je nastaveno napevno.

hodnocení

Díky všem za odpovědi. Budu tedy jezdit podle tachometru 50 km/h, alespoň budu mít jistotu, že mne radar nevyfotí. Budu trochu zdržovat za mnou jedoucí řidiče, ale to snad není na závadu?

Na závadu to není, ale na infarkt za Vámi jezdících by to mohlo být. Pomalí jezdci zdržují plynulý provoz, a nutí ostatní k občas i riskantnímu předjíždění. I když ještě povolenou rychlostí.
A ten pomalý porušuje zákon. §2 říká:
m) nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nijak nepřekážel
a §18/20
Řidič nesmí
b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.
edge*

Ano ale to platí v případě, kdy mimo obec jede místo povolenou rychlostí 90Km/h například 60, 70Km/h nikoliv když v obci jede dle svého tachometru povolenou rychlostí 50Km/h.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]