Nejste přihlášen/a.
Zdravím,mám Kiu Sportage r.výr.1997,benzin,94Kw a nevím jaký mot.olej je v motoru,jestli syntetický a nebo polosyntetický a zdali se mohou tyto oleje míchat když potřebují dolít,předchozí majitel nevěděl jaký olej tam má.Na motoru ani jinde žádný štítek není jaký olej tam při výměně dali.Děkuji.
Zapomentě ji konečně na dělení na polosyntetický či syntetický,i ten co je značen jako syntetický obsahuje minerální bázi!
Zjistěte klasifikační normy oleje co tam patří,pak celou náplň vyměnte tím co je dp výrobcem,nebo jiným ale stejných klasifikací či norem!Neberte v potaz jen viskózní normu SAE (5W30 ;15W40 atd) ale i další (API;ACEA; MB;BMW ;PSA ;VW ...)
doplněno 06.12.13 18:32:Pkd byste použil str.gůgla tak byste našel že (nwn přesné specifikace Vašeho motoru) benzínový motor 2,0 a 2,7 má splňovat tyto specifikace : API Servis SJ,SL nebo výše ; ILSAC GF3 nebo výše.čerpáno z příručky co jsem našel na síti!
PS v příručce se vůbec neuvádí viskozní klasifikace!což je sice divné,ale korejci toto asi nepotřebují!?
Nejlépe bych olej vyměnil a dal tam nějaký 154w40 jsou to běžné levné a dobré oleje pokud má auto svoje najeto tak bych to řešil takto
No já nevím, ale tohle je docela nové auto. Já bych rohodně použil olej s viskozitou 10W40. Ale hlavně výkonové třídy, jakou doporučuje výrobce auta. Na značce oleje moc nezáleží. Do všech svých aut leji olej od Parama.
doplněno 04.12.13 18:51:Neviděl jsem dokumentaci k autu a tedy ani nevím, co doporučuje výrobce ale tento olej by také nemusel být špatný.
To dělení polosyntetika synterika atd už dávno neplatí,klidně může být 15W-40 víc syntetická než 5W-30...do tohoto motoru bych to tipnul na 10W-40,výkonová třída podle doporučení výrobce...rozhodně nebrat nejlevnější shit z kauflandu
tak zrovna teď s vámi moc nesouhlasím, že v oleji 15W-40 může být více sysntetické složky nežli v 5W-30! Máte pravdu, že oleje dnes už nejsou syntetické (5w) polosynt (10w) a minerální (15w), ale zrovna v xw-30 zrovna ta syntetika asi bude.
Podívejte se do návodu, jakou normu má splňovat olej pro Váš motor a vyberte si olej dle této normy. Na značce zas až tak nezáleží, ale vybírejte z renomovaných výrobců. Na ty keci na obalu "plně syntetický olej" zapomeňte, hlavně ať plní normu, včas a pravidelně měnit! Teď bych pro jistotu první interval zkrátil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.