Nejste přihlášen/a.
Řeším obrovský problém. Mám alu kola s maticemi s kuželovým sedlem a ani za boha je nemůžu povolit. Bohužel některé mají sjetý šestihran. Co s tím? A ještě jedna otázka: Mají se povolovat s nasazenou ochrannou hliníkovou krytkou nebo bez ní? Už mě to roztrhlo pár gola ořechů.
Zdravím, všechny krytky dolů, nic tam nenechávejte, to je pak jasné, že se šrouby ničí. Jaký máte klíč. Doporučuji sehnat trhák, nebo alespoň klasiku křížový klíč(ale kvalitní) a pomocníka s kladivem co bude pomalu poklepávat v ose šroubů a Vy budete povolovat. Jak se to podaří, šrouby vyhodit a koupit nové v odpovídající pevnostní třídě a délce a typu závitu.
Foto by neuškodilo. Ať se práce podaří.
Povolovat bez krytky, ořech přímo na hlavu. Když je hlava sežvýkaná, je několik možností. Buď na ní naklepat menší ořech a zkusit povolit. Pokud je přístup k COčku, je možno na hlavu šroubu navařit matici za vnitřní průměr, Teplo od sváření také pomůže při následném povolování. Pokud se ještě dá na matice nasadit ořech, zkuste předtím přes kus ocelové kulatiny kladivem pořádně pobouchat hlavy a pak se pokuste povolit. Tomuhle všemu předejdete, když kuželovou dosedací plošku šroubu namáznete grafitovou vazelínou- přitom pozor, aby se vazelína nedostala na závit.
Pokud je sestihran alespon v takovem stavu, ze se na nem orech protaci "jenom" kdyz hodne zaberete (tedy kombinace lehce ozvejkany a hodne utazeny), tak bych zkusil nejaky pneuservis s razovym povolovakem/utahovakem.
sundat krytku nasadit kovanej oříšek metrová trubka a musí to jít
pokud už si na šroubu utrhl hranu tak nabouchat hvězdičkovej torx opět pořádná roura a zabrat
nebo na šroub nasad trubku zevnitř ovař šroub k trubce na konec trubky navař pořádnou matku aspon 24ku gola trubka a povolit -vono se to ohřeje a povolíš to nedávno sem takhle tahal bezpečnostní šrouby z jednoho fiata
Problém je v tom že ta matice nemá žádné hrany, zkoušel jsem to sekáčem a odštípali se z ní kousky kovu. To s tím navařením je dobrý nápad bohužel ta matice je docela hluboko v alu ráfku a a navřit i by šlo velmi špatně možná vůbec. A přepokládám že povolování by ty svary stejně nevydržely.
Zdravím, možná by to šlo obalenou elektrodou, ale lepší bude vyhledat odbornou dílnu, než to doma více XXX . Pokud budete dále matice likvidovat, tak možná bude třeba nakonec provést rozříznutí ALU disku a to byste rozhodně nechtěl.
Výrobce se sichruje, protože při malém utažení by se šrouby mohly samovolně při jízdě uvolnit. Když se však šrouby utáhnou předepsaným utahovacím momentem, tak disk pruží a funguje jako pojistná pružná podložka. Pak namazání závitů nevadí, naopak šrouby se lépe povolují.
Už jsem byl několikrát svědkem jak se v literatuře přímo píše: v žádném případě nemazat závity kolových šroubů! Opak je pravdou! Naopak, při montáži nikdy neopomeňte závity lehce namazat vazelinou! Když to nezapomenete utáhnout, šroub se nikdy(!) sám nepovolí. Nechápu co za "kancelářské odborníky" píše ty zasvěcené knížky. Opisují to jeden od druhého a přitom je to taková blbost. Sami pracovníci v pneuservisech mi to potvrdili. Namazat a nebudete mít problém se sejmutím kola!
DrMilan
To Hujer-a proč by se vazelína neměla dostat na závit? Nechápu ty lidi co tvrdí,že se nesmí mazat a pak se ptají jak je povolit.Jinak s ostatním souhlas!
Od jisté doby (co jsem ukroutil šroub na ibize ) běžně VŽDY když sundávam kola na autě,tak závit máznu olejem (nebo tukem co je po ruce,ale motorový mám v autě vždy) ,a dotahuji jen rukou! a přesto si VŽDY při povolení musím pomoci nohou!
Tak dneska jsem to zkoušel navařit a už jsem si myslel že jsem to povolil bohužel se ukroutily ty svary. Potom jsem zkoušel odvrtat ten šroub co je připevněný na brzdovém bubnu (šeft) jenomže ten je kalený a vrták vydržel tak první centimetr. Nakonec jsem do toho mlátil asi 3 hodiny až jsem tu matici uplně rozsekal, jenomže tam jsou asi otřepy a ten kužel nejde sundat. Takže to vidím asi tak že budu muset rozříznout ten alu ráfek a nějakým způsobem, bohužel nevím jakým to dopravit k automechanikovy aby vyměnil ten šeft.
ono by to asi stejně nakonec tak dopadlo i v servise jinak jsem se ptal v železářství a chlápek mi poradil vytahováky matic z nástrojové oceli s vnitřní šroubovicí, která se do matice údajně zakousne. No jak jsem uviděl tu cenu za 6 nástrček myslel jsem že padnu... 2 800 Kč
mám to v dílně super věc ve vnitř jsou takové nožíky používám to kdyz nejde neco povolit je to jen na povolování a kdyz povolujete tak se to zařízne do matice a je to lepší nez ožvejkat hlavu a odvrtávat nebo popř navařovat
No mám ještě jeden dotaz. Vylisoval jsem rozvrtaný šteft a koupil jsem nový. Bohužel nevím jak to ti výrobci dělají ale ten kupovaný je asi o 0,5 cm delší než ty originály. Nebude to mít nějaký vliv na vyvážení kol?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.