Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Kupující chce odstoupit od kupní smlouvy motocyklu.
Prodal jsem motorku (Jawu 350/640, r.v. 1992) z důvodů splacení dluhů. Kupec byl slovně seznámen s informacemi o technickém stavu, ale do kupní smlouvy jsme nevypsali žádné závady ani že je bez závad. A teď chce kvůli tomuto odstoupit. Před podepsáním smlouvy mu byla nabídnuta zkušební jízda, ale odmítl. Hned po předání motorky kupujícímu jsem viděl jak na první křižovatce sebou škrábl o zem. Po 20 minutách mi volal, že jsem schválně zaměnil svíčky, které byly při podepsání smlouvy. Vůbec jsem na ně nesáhl. Na druhý den jsem se jel podívat na motorku z důvodu, že je životu nebezpečná a začal vynechávat třetí převodový stupeň . Nejspíš musel drsně kvaltovat, nevím. Odzkoušel jsem ji, pak kamarád a nakonec kupující. Nastartoval motorku na stojanu i s kvaltem a po sundání ze stojanu ho dobře potahala. Po rozjezdu na plný plyn se řítil velkou rychlostí do zatáčky a zmáčkl spojku. Vyletěl ze zatáčky přes příkop a málem sebou zas škrábl o zem, ale jen ho větve ze stromu vyliskaly. Prý mu nešla zadní brzda. Škoda, že jsem to všechno nenatočil. Motorka je teď podřená a chce všechny peníze nebo mě dá k soudu. Nevím kde všude a kolikrát se vyboural. Asi dostal řidičák omylem nebo si ho jen koupil, pokud ho vůbec má.
Děkuji moc za radu!
Řekněte mu, ať vás dá k soudu. On jako žalobce si musí sehnat právníka, řádně sepsat žalobu, zaplatit soudní poplatek, prokázat vám, že jste vy udělal něco špatně, jinak prohraje a ponese veškeré náklady řízení, včetně vašich. Myslím, že do toho nepůjde. Nic mu nedávejte. Vy svědka máte, kamaráda, co motorku zkoušel. Bude dělal bububu, ale jestli je nespokojen, ať žaluje on, vy se nenechte vydírat.
Ze zákona má nárok na záruku půl roku na skryté vady. Čili na vady, které byly již v době prodeje a vy jste mu je zamlčel. Pokud si jdete koupit novou motorku, máte tam nepsané pravidlo, někdy i psané hlavně u čínských motorek , že při pádu veškerá záruka padá. Čili, pokud na tom boreček sletěl, vůbec bych se s ním nemazlil a nereagoval..kašlete na to..
Když si koupíte nové auto a narvete to s tím někam, taky vám řeknou, že záruka padá..tak bych to udělal i já..
to je ale hloupost, slušně řečeno: "...veškerá záruka padá...narvete to s tím někam, taky vám řeknou, že záruka padá."
Tak to není, musí být přímý souvislost. Přesněji, narazíte to do sloupu zadním nárazníkem, po týdnu přestane startovat motor, takže nemáte na něj záruku? Kde je hranice nárazu a narvání?
milancukrar: Naprosto souhlasím. Někdy se tady totiž musím jen usmívat nad laickými nesmysly. Některým "borcům", kteří všude vykřikují tvrdá hesla většinou u soudu dech dojde. Pokud chci někomu sdělit právní názor, tak musím to právo snad nejprve znát.
Třeba ten nesmysl o "padlé záruce". Jinak ještě k tématu motorka. V případě ojetého vozidla (resp. věci použité) se nejedná o klasickou "záruku", nýbrž o odpovědnost prodávajícího za vady. Není to tedy záruční doba, v pravém slova smyslu, ale období po které prodávající za tyto vady odpovídá.
matrixi, a pak ještě dostanou za lhaní 3x dobrá. Přeji jim to, ale až pozná na svou kůži že se mýlí...
Jak dlouhé je to období, které musí prodávající za vady odpovídat? Vědět to tak doklady rpodám zvlášť a motorku taky, bez žádné kupní smlouvy. Zatím koho jsem se ptal, tak mi odpověděl, že na nic nemá právo, když na tom neumí jezdit a v kupní smlouvě bylo napsáno : Motocykl se prodává ve stsvu zjištěném prohlídkou a zkušební jízdou, kupující shledal na motocyklu následující závady: ...(nic)...
Období je 6 měsíců. Jinak asi jste se ptal lidí, kteří o tom vědí "kulové". Ten kupující to nebude mít úplně jednoduché, ale pokud si vezme schopného advokáta, nebo právu sám rozumí, můžete se ještě zapotit. Tím Vás nechci strašit. Každopádně zatím bych vyčkával, co se bude dít dál. Třeba je to jen "pes, který štěká, ale nekouše". Nejspíš to tak i vypadá. Kdybych byl na jeho místě ničím bych Vás neobtěžoval a nechal bych rovnou zpracovat znalecký posudek a dal k soudu návrh na platební rozkaz. Tohle fakt vypadá, že to na Vás zkouší.
Berte to z té lepší stránky: Vás nic netlačí, v klidu vyčkávejte co se bude dít. Zaplatit klidně můžete až v okamžiku, kdyby podal návrh na platební rozkaz. Důkazní břemeno je na něm, resp. dle závěrů znalců (těch jeho, příp. Vašich, příp. těch, které následně osloví soud). Kdyby bylo jasné, že jste něco zanedbal, nebo skrytá vada, můžete mu i nějakou slevu dát, každopádně ale proti úpisu, kde bude vyjmenováno maximum všech vad a výše slevy. Aby ta částka byla konečná a nevydíral Vás stále dokola.
Zde je výtah příslušných § Občanského zákoníku, které problematiku řeší. Nevěřte tedy jednoduchým blábolů lidí, kteří si selským rozumem myslí, že na nic nárok není, ale přitom oni sami o právu neví téměř nic.
Výtah:
§ 596
Hezký den,
plně souhlasím s tím co bylo napsáno. Na důkaz dobrého obchodu Ti dal peníze. Pokud je nespokojen ať do dá klidně k soudu. Koupil si použitou věc a tak to je. Vím že tě bude tlačit a přemlouvat ale pošli ho do ...pryč. Ať se soudí ale na to nemá. A má to již přepsaný na sebe? Kdo je vlastník, již si to odhlásil? Měl by mít jen malý OTP a velký by si měl míti ještě u sebe. Tak jen zlehka ať tě neprudí a porať mu jen jediné ač se naučí jezdit.
Držím palce k vyřešení dané věci.
Píny
Minulý týden v pondělí jsem motorku převedl-odhlásil na jeho jméno. Nyní má jak velký tak i malý nastřihlí technický průkaz. Děkuji za radu. Vyřídím mu ať se napřed naučí jezdit na prckoletu.
Ahoj,
To, jestli byla motorka převedena na evidenci vozidel není vůbec podstatné! Vlastnické právo na kupujícího přešlo v okamžiku prodeje. Registrace vozidel je věc druhotná, která nemá s faktickým vlastnictvím nic společného. Je tedy úplně jedno kdo je k dnešnímu dni zapsán v TP.
Kupující je tedy ve vašem případě vlastníkem motocyklu, protože motocykl zakoupil na základě uzavřené kupní smlouvy (písemné, nebo i ústní).
Ze zákona prodávajcí při prodeji použité věci (např. automobilu, motocyklu, ...) odpovídá:
1) za vady, které prodávající kupujícímu zamlčel (zatajil),
2) za vady, které věc měla v okamžiku prodeje a které nebyly objeveny (tzv. skryté vady), nikoliv tedy vady, které vznikly až po převzetí motocyklu kupujícím.
Vše je řešeno § 596, 597, 598 Občanského zákoníku.
Ve Vašem případě bude rozhodující, kdy k vadám a jejich příčinám došlo. Pokud až po převzetí kupujcím, buďte v klidu. Pokud by však kupující prokázal, že se jednalo o vady skryté, měl by jste zaděláno na problém.
V takovém případě bych se do sporu nepouštěl, protože by jste nemusel uspět a stálo by Vás to nemalé další prostředky. Raději bych potom kupujícímu nabídl slevu z kupní ceny, nebo v krajním případě i vrácení peněz.
Jak jsem psal vše se bude řídit podle toho, kdy vady vznikly. Váš problém je potřeba kvalifikovaně posoudit podle práva a ne podle dohadů některých laiků zde na fórech. Řídit se radami typu, že motorka byla ojetá a tudíž není odpovědnost žádná, nebo že záleží na tomzda-li byla v TP převedena, jsou zmatečně, neodborné a mohlo by to přijít hezky draho.
Začal bych detailním rozborem vad a prostudováním § 596, ... Občanského zákoníku. Třeba si ty vady skutečně způsobil kupující sám a bude to v pohodě.
Přeji hodně štěstí a klidné řešení.
Motorka byla v technickém stavu a pojízdná. Ještě den před prodejem jsem na ni jezdil s kamarádem bez problémů. Vážně nevím jak natom jezdil. Ta převodovka mohla být jak časovaná bomba nebo neumí řadit. Ještě mě napadá, že jsem mu neřekl o špatném závitu na víku od zapalování na motoru, který je po těch letech opotřebovaný. Je to jediný přístup jak se dostat k seřízení kladívek a to se většinou dělá před sezonou.
Pokud je součástka provozem opotřebená (běžným stářím, ojetím), to není skrytá vada, takže tohoto bych se nebál. Měl jste jej na to ale upozornit.
Chtěl bych se zeptat co přesně reklamuje, jakou závadu?
Podobné případy řeššíme, takže je hodně důležité přesně specifikovat:
1) jaká závada (nebo závady) je reklamována, tj. uplatněna odpovědnost prodávajícího,
2) jak a kdy k závadě došlo,
3) jaká byla prvopočáteční příčina závady, kdy k ní došlo a proč.
Samozřejmě, další řízení, pokud by dal žalobu k soudu je věcí dokazování, znaleckých posudků, atd. Pokud by jste potřeboval, můžeme pomoci, třeba jen kolegiální radou zde na fóru, ale musíte napsat konkrétnější upřesnění. Nelze kupujícím pouze konstatovat, že motorka je šrot a hotovo.
Reklamované závady:
1. Při pohybu řídítek do prava se zmenšují volnoběžné otáčky a při pohybu doleva se zvyšují. Mechanik mi řek, že je to špatným nastavením volnoběhu (šoupátko karburátoru nedosedá na nastavovací šrub volnoběhu, ale je ve vzduchu zavěšený na lanku). Muselo tomu dojít těsně před předáním, když jsem povolil nastavovací šrub a nepovolil jsem bovden lanka. Snížil jsem volnoběh na 1500ot/min. Řídítkama jsem nezkoušel hýbat. Takže jsem o této závadě nevěděl.
2. Spálené žárovičky v zadním obrys. světle. Zjistili jsme to s kupcem ještě než jsem mu ji předal, ale náhradní žárovičky jsem neměl.
3. Špatný závit na víku od zapalování na motoru. Závada, už od předcházejícího majitele. Nemá vliv na jízdu. Na tuhle závadu jsem si nevzpoměl.
4. Začal vynechávat 3. rychlostní stupeň. Tvrdí, že tato závada byla hned po převzetí, ale mě to nic nedělalo. Ani kamarád co je automechanik mi neřekl, že je něco na motorce v nepořádku, když jsem s nim jel ještě v ten den před převzetí motorky. Muselo tomu dojít neopatrným zacházením nebo stářím. O této závadě jsem nevěděl, proto jsem ho na to neupozornil.
5. Že jsem úmyslně vyměnil zapalovací svíčky, než které byly při koupi. Vůbec jsem na ně nešahal ani nečistil. Byly to svíčky ještě od bývalého majitele, pořád jeli dobře. Upozornil jsem ho, že bude potřeba je vyměnit i s fajkou.
streamers: pokud se jedná o tyto závady, tak mu je odstraňte, a je hotovo! Určitě to není na odstoupení od smlouvy. Správně to popisuje:
doplněno 22.03.09 20:59:Rád bych, aby jsme si vyšli vstříc. Odstoupit odsmlouvi nechci kvůli poškození, které způsobil pádem a nešikovným zacházením. Jediné co mě tak napadá tak dát mu z 1000,. slevu na opravu převodovky, nebo mu to zkusit zpravit.
Na to, co způsobil pádem nemá nárok. Pokud byla v převodovce "skrytá" vada, tak na její uplatnění nárok má.
Zdravím .
no nějak bych to nehrotil myslím si,že je snad jasné,že motorku naboural...Tím pádem si za svou věc musí ručit sám...
Jen takový poučení vždy když něco prodáte udávejte do kupní smlouvy,že peníze nelze vrátit a ani nelze požadovat žádnou jinou náhradu,že kupující byl seznámen s vozidlem a to ať Vám podškrtne a máte všechen zodpovědnost vyřešenou ...Na to je přeci zákon ...
Chyba lávky. Taková ujednání ve smlouvě jsou totiž neplatná! Nelze totiž smluvně omezit práva kupujícího pod rámec zákona. To si jen každý laicky namlouvá, že napíše podobnou klauzulku a je z obliga. Praxe je ovšem jiná a soud by rozhodl podle zákona, ne podle laických frází.
Jak může být věc,která je podepsaná kupujícím neplatná?!Není to žádné omezování je to jen dodatek ke kupní smlouvě ...
Protože takové ustanovení odporuje zákonu. Vím, že v některých případech se to zdá nespravedlivé, ale zákon je zákon byť někdy nespravedlivý.
Pořád se tady píše o právu. Má nějaká práva prodávající? Prodal motorku, proběhla zkušební jízda, ve smlouvě je napsáno, že vše funguje, nový majitel má nehodu a chce motorku vrátit. Neměl by tedy nový majitel uvést motorku do původního stavu a starý majitel souhlasit s provedenými pracemi? Nebo má pravdu ten, kdo má lepšího právníka? Uznávám, že tohle není odpověď na dotaz, ale nelíbí se mi směr, kterým se ubírá diskuse.
Ten člověk chtěl poradit. On přece nepotřebuje soucit, nebo plakání nad rozlitým mlékem, hledání falešné spravedlnosti a soucitu. Zřejmě chce vědět na čem přesně je. A v tomto směru dostal, myslím, kvalifikovanou odpověď.
A jinak: Ano, čím lepší právník, tím větší pravděpodobnost naděje na úspěch ve sporu. Nebo se mýlím?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.