Nejste přihlášen/a.
Zdravicko
resim ted takovy problem s mestskou policii Brno
Dostal jsem predvolanku za udajne spachani prestupku stani v zakazu.mapa:
jedna se konkretne o podelne stani u domu palackeho 75. Na krizovatce Berkova-Palackeho je umistena svisla dopr znacka zakaz stani. Dale ve smeru jizdy j( na mape dolu )e krizovatka tvaru T ale zesikma a v protismeru ( doleva). Asi 10 m za ni se na prave strane ve smeru do centra normalne parkovalo ( mimo zastavku busu ). nejmene 15 let a nikdy nebyl problem. A najednou- predvolanka.
Ja argumentuji, ze platnost znacky konci krizovatkou, mestska argumentuje ze se jedna o "prubeznou"krizovatku, na kterou se toto ustanoveni nevztahuje
Bohuzel jsem nevyguglil nic blizsiho.
Kde je prosim pravda? diky
Dovolim si tedy upresnit
u krizovatky Palackeho Berkova ve smeru na Kollarovu je dopravni znacka. Ted neresim zda zastaveni ci stani
ve smeru jizdy dale jde odbocit vlevo na ul.Kollarovu. Pravdepodobne se nejedna o ucelovou komunikaci, nebot nekolik let se po ni jezdilo jako po spojnici z dalnice od Prahy pres Slovanskeho nam.na vypadovku na Svitavy ci Zidenice ( nekdy stovky aut za hodinu )
a dale na mape vidite dve mala kolma parkoviste a za nimi podelne stojici auto. ( dalsi muez byt jeste pod tim pamatnym stromem u domu 75 ) dale je pak vyhrazene zastaveni pro autobus
Me jde o ta mista podelneho stani. Vedle je dostatecne siroky pruh pro auta aby se vesla vedle tramvaje ...
Jeden kolega byl na MP a tam mu rekli ze na tato mista se stale vztahuje zakaz, protoze ta krizovatky NERUSI tu znacku. Ja chci byt pred navstevou lepe pripraven
diky
na google maps vidím zákaz zastavení a ne stání, ale třeba tu značku změnili od té doby co to google fotil. No, upřímně, ta křižovatka není ve vašem směru jízdy, takže platnost značky nějak neomezuje (laický názor). Že se tam 15 let parkovalo a nikomu to nevadilo znamená jediný, teď to vadit někomu začalo, a dal podnět na prošetření na Policii. Úplně stejná situace nastala loni na ulici Purkyňova.
tak nevím, zdali koukám špatně..
já vidím zákaz zastavení, které začíná u křižovatky Berkova, pak u čp.75 kolmé stání na parkovišti, a pak dále stále zákaz zastavení, i když tam jsou vozidla...
Nebo jsem nepochopil místo?
doplněno 22.11.13 14:20:Asi jsem již pochopil, jedu po Palackého třídě, minu křižovatku "T"vedoucí přímo a doleva do Kollárovy, a tam musí končit zákaz zastavení.
Páč je tam značka (kosočtverec) křižovatka.
Přeji všem hezký víkend..
dotaz je třeba vysvětlit podrobně, aby doktor Beran pochopil, že je tam křižovatka
řek bych, že jste pochopil správně. tazatel zřejmě myslí křižovatku Palackého - Kollárova, která je v protisměru
je křižovatka Palackého-Kollárova ve směru do centra označena jako křižovatka? Imho jestli ne tak má police pravdu.
je tam značka značící křižovatku..
doplněno 22.11.13 14:23:já ji tam vidím z druhé strany..
ale i kdyby tam nebyla značka, je to křižovatka do tvaru T?
Ne. Ne smeru byvala kdysi znacka zakazujici odboceni ta tam neni a na tom sloupe je mimo jine informacni tabulka se sipkou plevo a napisem Kollarova. Dopravni znacka tam neni
Takže Kollárova je jak vidím jednosměrka jak jsem tušil, VY se mýlíte a MP má pravdu, vás ta Kollárova nemá co zajímat a při jízdě od Berkovy zákaz platí. Kdyby K. nebyla jednosměrka a dalo by se z ní vyjíždět vlevo, tak by se musel zákaz opakovat. V tomto případě ta ulice nic nerušííí!
doplněno 22.11.13 14:46:Nu što, bádat jste měl před tím setkáním, pokud se tam lze otáčet a není kamera a lze! tam jinak stát, bránil bych se takto. Jak by to vzali ...
omlouvam se ale asi jsem natvrdlej. Tedy- ...
1.proc by v popsanem pripade nemelo jit o to co zakon oznacuje jako krizovatku? Ve vyjmenovani zakladnich pojmu jsem takovou vyjimku u krizovatky nenasel. Konzultoval jsem s nekolika dopravnimi inzenyry a trvaji oba na tom, ze se jedna o krizovatku
2. Nejak v zakone o pozemnich komunikacich nemuzu najit kde znacka zacina platit a kde konci. To vypustili nebo kde to prosim je?
3. Na zaklade ceho tedy nekteri tvrdi, ze je MP v pravu? prosim zakon paragraf. dekuji
Ono to není v zákoně, ale ve vyhlášce ministerstva dopravy a spojů č.30/2001 Sb. : §6 (3) Zákaz, omezení nebo příkaz vyplývající ze svislé dopravní značky končí na vzdálenější hranici nejbližší křižovatky, pokud není dříve ukončen jinak. Celá vyhláška (pdf)
Definice křižovatky je pak v zákoně o provozu /...: §2 w) křižovatka je místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují; za křižovatku se nepovažuje vyústění polní nebo lesní cesty nebo jiné účelové pozemní komunikace na jinou pozemní komunikaci,
doplněno 22.11.13 22:51:Také zastávám nazor, že za křížením Palackého-Kollárova již zákaz neplatí. Když nad tím tak přemýšlím, tak ti strážníci si sami odporují. Tím že říkají, že se jedná o průběžnou (mimochodem ten termín jsem také neslyšel) křižovatku, vlastně sami vylučují, že by se jednalo o vyústění účelové komunikace a tím přichází ke slovu uvedená vyhláška.
no jo, v jednom se pise ze je to krizovatka, ve druhym ze ta platnost znacky konci koncem te krizovatky . Takze jsem vlastne na zacatku Mam tedy pravdu ja nebo MP? pokud MP tak proc? podle jakeho predpisu prosim?
Zkuste si odpovědět, jedná se o křižovatku? (je naprosto jedno, zdlai lze nebo nelze někam odbočit z jedné cesty na druhou. Je to křižovatka a basta.
doplněno 25.11.13 11:36:Křižovatka nemusí být přejci označena dopravní značkou...
ano, v tom s Vami naprosto souhlasim. I presto jsem vcera opet dostal oznameni o prestupku. Kdyz jsem se mestskeho ptal za co, tvrdil mi to same , ze je to krizovatka tvaru T v protismeru, tedy znacka dal plati )
Ruší křižovatka zákaz? Ano.
Je to křižovatka? Ano.
Jaký předpis určuje která křižovatka zákaz ruší a která ne? Nevíte? Že by žádný takový nebyl a cucáte si to z prstu? Hmmmm
= Nesouhlasit a jít do správního, dále stížnost na jejich nadřízené že nezná předpisy...
Asi jsem stejně natvrdlej jako tazatel. Může mi někdo vysvětlit, proč by nemělo platit ustanovení o ukončení platnosti značky, jen proto, že se jedná o T křižovatku? Kde v kterém paragrafu je to možné vyčíst? Já v zákoně nenašel nic, co by ospravedlňovalo tohle tvrzení. Jen že zákaz končí s koncem křižovatky.
Kdybyste se všeci podívali na mapu (předpokládám, že je stav neměnný), tak zjistíte, že ta odbočka na Kollárovu není ani z jedné strany označena jako křižovatka. A ze směru jízdy tazatele (začínám mít v nich nepřehled) nemůže zákaz končit křižovatkou protože tam žádná její hranice není a není to ani T, protože z Kollárovy nemůže nikdo vyjet, postrádám jaksi to vyúsťuje. Takže zákaz končí až na další křižovatce, světelné.
Jinak místní úprava je možná. Tím aspoň eliminují pro neznalé místa odbočování vlevo ve prospěch plynulosti. Proč to tak však udělali ví jedině správce komunikace, takže vřele doporučuji se poptat jeho (pro případný argument). K tomu stavu musí mít pasport, schválení a je po osazení DZ povinná kontrola. Podle zákona jak čteme jsou křižovatky kde se komunikace protínají, spojují nebo tvaru T.
miramira, odlišovat prosím vozovku, jízdní pruhy a parkování mimo komunikaci.
jsem z Brna, ve značkách je tu někdy chaos, nezlobte se na mě, ale na Pal. 75 vidím stání aut "na chodníku", pak je podle mě nesmysl stání aut zároveň na silnici. Myslím si, že autor DZ to tak i myslel, že svislý zákaz platí i zde a i já bych to tak chápal. Možná chápu špatně, ale raději se sichruju, policajti jsou holt policati.
ano jsou tam dve mista s moznosti snani na chodniku kolme. No a kdyz jste z brna jiste vite, ze parkoviste byvaji plna Ja se ptam na mista ve smeru jizdy ZA temito Vami popsanymi...
ale mne jako ridice nezajima mapa. Ve skutecnosti je krizovatka oznacena znackou hlavni silnice, ale v opacnem smeru a to tesne pred zminenou krizovatkou.
par.2 zak o silnicnim provozu rika ze w) křižovatka je místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují; za křižovatku se nepovažuje vyústění polní nebo lesní cesty nebo jiné účelové pozemní komunikace na jinou pozemní komunikaci,
V tomto pripade se domnivam, ze se komunikace spojuji, byt v opacnem smeru jizdy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.