Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autokamera - připojení zdroje napájení

Od: eew odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

rád bych si do auta pořidil kameru jako černou skříňku, ale... Kameru chci umístit v horní části skla, vedle zrcátka. V žádném případě nechci mít prostředkem veden napájecí kabel z autozapalovače. Chci vést napájecí kabel z palubní desky bočním sloupkem a do stropu.

na internetu jsem se díval, že se dá koupit USB napájecí kabel i v délce 3 m.

- dá se USB kabel přízpůsobit (rozkuchat) tak, aby jej bylo možné napojit na zdroj el.energie v autě?

Děkuji všem za tipy. Pěkný den

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
K některým kamerám už je dodávaný dost dlouhý kabel. Ne vždy je úplně vhodné použít běžný 3m kablík USB-miniUSB. Některé kamery mají dost velký odběr a některé kablíky zase dost tenké drátky, takže úbytek napětí už může způsobovat nespolehlivost kamery. Já jsem to vyřešil tak, že jsem raději kabel vyrobil z dvoulinky 2x1mm a jen posledních viditelných pár cm jsem ponechal z původního kablíku s konektorem miniUSB.
Asi vhodnější možnost pro neelektrikáře je, že napájecí adaptér je schován pod palubovkou blízko sloupku, nebo třeba v šuplíku spolujezdce (od tam už většinou i sloupkem k zrcátku dosáhne). A k adaptéru přivést prodloužení 12 V zásuvky.
Co se týče samotné kamery, přestože jsem ji měl schovanou pod horním tmavým pruhem, tak mi kvůli ní nenechavci otevřeli auto. To jsem již riskovat nechtěl, takže jsem si upravil zpětné zrcátko tak, že se do něj kamera vešla a není vidět.(Do octavie jsem použil zrcátko z fábie, které je větší, rozlousknul jsem ho a rozšířil pomocí Al pásoviny.)
eew
hodnocení

Rozumím tomu tedy správně, že elektrikář zvládne napojit dvojlinku na původní usb mini kabel a prodloužit jej tak?

hujer123*

Ano. V USB kabelu najde dráty, kde je 12 V.

praivo*
To myslíš vážně? USB má napětí 5 V, NIKDY 12. 12 V jde do měniče (často vypadá jak velký konektor do zásuvky zapalovače se zdířkou na USB), a teprve ten má na výstupu 5 V.
hujer123*

Máš pravdu, nepřemášlel jsem. Samozřejmě USB je na 5V.

hodnocení

0x

Mám kameru napájenou z rádia.

po otočení klíčku začne snímat.

Kabel nejde vůbec vidět.

Jen malinké rejpnutí, co se našich skvělých zákonů týče. Kamera připojená do zásuvky zapalovače je přenosné zařízení a není součástí vozu. zatímco kamera napojená na skrytý kabel už je podle našich chytrých policajtů součást vozidla a jako každá dodatečně instalovaná součást vozidla musí mít homologaci :-D Pak stačí narazit na debila a hned je důvod k dohadování.

punker*
hodnocení

0x

Například u Fiatu brava je příprava pro míto a někteří na to maj napojenou právě tu kameru :) je to někde ve stropní svítilně :)

martin1203
hodnocení

0x

není problém koupit si někde delší kabel (levné kamery do auta mají kratší), umístění do polstrování je někdy fuška, záleží, jak dobře to má vypadat. Připojení na rádio je zajímavá varianta, ale je to stejně kousek od zásuvky, takže podle konkrétní situace. Podle našich zkušeností je hlavní, aby kamera nebyla vidět, jestli má být nastálo, tak malá, hlavně černá, pokud možno v nějaké střední ceně. Kdybys ji tam nenechával, tak jednoduše odcvakávací, ale musí se vytahovat i kabel, to už není moc šikovné, spíš ji tam nechat. Kvalita obrazu stačí na SPZ, to je tak mezi 2.000,- - 4.000,-. Ideální by bylo mít i kameru dozadu, ale pozor na kvalitu videa, dává se tam menší rozlišení, a je i dražší. Ta už nepotřebuje napájení, je připojená do přední.

hodnocení

0x

Ten, kdo parkuje na ulici, by měl kameru stejně jako navigaci po zaparkování vždy vzít domů. Pak je normální napojení do zapalovače.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]