Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat na následující věc. Mám vozidlo Ford Focus, předepsaná specifikace oleje je 5W30 a ten do motoru také doplňuji. V současné době používám Castrol a chtěl jsem se zeptat, je velký problém, když při dolití (olej je nad spodní ryskou a dnes budu dolívat) použiji jiný olej, například Mogul, popřípadě přímo olej Ford ( maziva.heureka.cz/...)? Je možné využít jinou značku oleje se stejnou specifikací, tedy 5W30, nebo bych si tímto mohl uškodit? Jen pro upřesnění mám benzínový motor 1,6 a najeto 120 000 km.Děkuji
Oleje se stejnou specifikaci jsou v podstatě vzájemně mísitelné. Sám ovšem používám i k dolívání pokud možno olej který je v původní náplni a mísím jen když nemám jinou možnost a zrovna nemám olej z náplně vozu dostupný.
Jen upozorňuji, že specifikace není jen viskozní třída kterou uvádíte, ale i další vlastnosti které jsou označeny doplňkovými kody dle předpisu výrobce. Tedy je nutné olej přesné specifikace od výrobce. Přesné specifikace náplní bývají v návodu na obsluhu.
Není to problém,pokud dodržíte specifikace tak je možno oleje libovolně míchat...mogul je dobrá značka,nebál bych se toho vůbec...
Jen mi řekněte,jak často doléváte olej a jaký máte interval výměny?...já u všech aut co mám olej dolévat nemusím,prostě neklesne natolik aby jej bylo potřeba dolít do další výměny
Pokud ma auto najeto OPRAVDOVYCH 120tis., tak mi to moc v norme nepripada. Ale zas netvrdim, ze je to katastrofa.
V normách to možná je,ale praktiky je to spotřeba poměrně vysoká,i když je pravda že některé motory takto žerou...felicie stará 14 roků s najetými 270 tis km nesežere ani milimetr a půl na rysce za 15 tis km (motor 1,3 benzín)...octávka 1,8 TSi mám novou,tam se ještě nestihne nic projevit,ale za výměnný interval(který jsem teda zkrátil protože těm longlife kecům moc nevěřím) zmizelo téměř neměřitelné množství
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.