Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stáří pneumatik - chybí DOT

Od: magdon® odpovědí: 7 změna:

Stáří pneumatik se dá údajně zjistit podle kódu DOT na boku pneumatiky. Mám gumy, určitě starší 6 let a na jejich boku jsem žádné DOT xxxxxx nenašel. Je tam několik skupin čísel: 02 (ve čtverečku); 03501-S; VU 659; 06-06-383-01; E2 (v kroužku) 0290567. Pak je tam samozřejmě rozměr, maximální rychlost a povolené zatížení. Jiné číslo tam není. Pozná se z toho stáří?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wenzel
hodnocení

0x

Díval ses na obě strany bočnice? Některé pneu mají DOT symbol z té strany, která není vidět (při nasazení pneu na voze), dá se to zjistit, až když je kolo s pneu sundáno.

hodnocení

Je to Michelin. Na tu zadní stranu jsem nekoukal. Příležitostně tam juknu. Zatím dík za typ.

luke237

Jestlize ma i to americke oznaceni (DOT = Department of Transportation; Ministerstvo dopravy USA), tak ho musi mit na obou stranach penumatiky (i kdyz na jedne muze jen mit zkraceny zapis ve tvaru DOT + prvni pole (4 pismena).

Jestlize ho tedy na predni strane pneumatiky nevidis, tak neni ani na druhe strane a pravdepodobne se nepocitalo s prodejem daneho typu na americkem kontinentu.

nu*
hodnocení

0x

O jakou značku pneumatik se jedná? nebylo by tam foto obou bočnic?

hodnocení

0x

Obvykle bývá značení DOT ve tvaru DOT XXXX XXXX XXXX přičemž poslední čtyři znaky(čísla) znamenají datum výroby. Starší mívají jen tři čísla nebo tři a trojúhelník. A taky bývají v oválu. např. nebo jiná variace.

Ovšem není to pravidlo. Někdy je datum výroby mimo značení DOT. Třeba před. tímto nápisem. např

Ovšem DOT a za ním min. 2 x 4 znaky by tam někde být mělo. Obsahuje to mezinárodní označení výrobce a závodu.

Co to máte za značku pneu?

doplněno 08.11.13 22:24:

I na českých stránkách to máme zde a to hlavní je pod odkazem Jak číst značení /...

luke237
hodnocení

0x
Na americkych strankach Michelinu se da dohledat vysvetleni napisu na strane pneumatik. Na evropskych strankach jsem to ted v rychlosti nenasel.

nu*
hodnocení

0x

značení pneu schválených v EU nebo ES odpovídá legislativě, která se v čase postupně mění, přesto se u jednotlivých značek lze setkat se specifickým přístupem ke značení a pak se musí odpoveď hledat na stránkiách výrobce

klidně by to mohl bát 35 týden 2001. nebo jen r 2002

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]