Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prednost na krizovatce

Od: hana78 odpovědí: 29 změna:

dobry den,

vcera jsem resila situaci na krizovatce, kde byly 4 silnice vzajemne na sebe kolme, tj. silnice zprava doleva byla hlavni a na ni navazovaly kolmo dve vedlejsi. Ja jsem byla na te jedne vedlejsi a chtela jsem doleva. Auto proti mne na druhe kolme vedlejsi chtelo také doleva. Najednou jsem si nebyla jista kdo by z nas mel mit vlastne prednost. Nastesti na mne bliknul at jedu jako prvni.

Jak by to melo byt spravne a podle jakeho pravidla se resi takovahle krizovatka. tohle preci neni "prednost zprava".

dekuji za odoved a pouceni.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

oba odbočujete vlevo současně a míjíte se pravými boky...

ukulele*
hodnocení

0x

dobrý den, přednost měl ten který vás pustil, protože kdyby jste vy najela do křižovatky, tak by on byl po vaší pravé ruce a měl by přednost on, ale on si nebyl jistý, jestli by jste zastavila, tak vás raději pustil, předpokládám, že ten druhý chtěl do leva podle vašeho směru?

hana78
hodnocení

ten druhy chtel doleva ze svyho pohledu, z myho pohledu tedy doprava

zaleží kolik tam je místa .. ale klasicky nemusite přednost řešit, jen si musite najet do křžovatky tak aby jste se nesrazili..

hodnocení

0x

oba jste odbočovali doleva a míjeli jste se vlevo. Ke srážce nemohlo dojít, pokud jedete dle předpisu.

Oba jedete současně.

qqqqqqqq
hodnocení

0x

vy opravdu máte řidičák? vraťte ho, dokud je čas. dříve než někomu na silnici ublížíte...

buss
hodnocení

0x

Tady žádnáá přednost neplatí, není proč ji dávat. Vyhýbáte se vlevo. Vizte § Odbočování. Kdysik dávno tomu se objíždělo.

nu*
hodnocení

0x

doplnění poučení

§ 21 - odbočování vlevo

"...Před odbočováním vlevo se musí řidička zařadit co nejdále vlevo v části vozovky určené pro její směr jízdy s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu a šířku vozovky. Odbočují-li řidičky protijedoucích vozidel vlevo, vyhýbají se vlevo..."

Denně "řeším" situace kdy řidička přede mnou odbočuje vlevo ale zařadí se ve svém pruhu pomalu až na pravou krajnici , prudce zabrzdí a tam zůstane nerozhodně stát, kdyby se chovala podle zákona tak jí, řidičku odbočující vlevo já, odbočující vpravo v pohodě objedu zprava a odbočím...

Na závěr - zákon ukládá povinnost řidičce VČAS dát znamení o změně směru jízdy !

Děkuji za pochopení

hujer123*
hodnocení

0x

To je základní křižovatka. Vy jste v autoškole neabsolvovala jízdy? Pokud ano, žádal bych na vašem místě peníze zpět. Pokud ne, kolik vás ten řidičák stál?

A o přednosti zprava toho také moc nevíte, že ne?

olaf71*
hodnocení

0x

jedete současně, hlavně se nekřižovat. autoškola nebyla?

asd*
hodnocení

0x

Pokud jsem to pochopil, tak jste měla přednost, jelikož jste byla vpravo. Míjení se vlevo platí pouze u protijedoucích vozidel, ale vy jste nebyli protijedoucí vozidla.

Zřejmě se jedná o takovouto křižovatku a vy jste byla na místě toho zeleného automobilu, ale jela jste doleva.

Prednost na krizovatce
hujer123*

Vy asi nemáte velkou schpnost představit si podle posané situace realitu, že ne? Jasně se tam píše, že po vedlejší silnici přijíždějí dvě auta proti sobě a obě odbočují doleva. Ten tvar křižovatky, který je na obrázku je jen vaše špatná interpretace popisu v otázce.

úplně špatný obrázek.

mykos*
hodnocení

0x

Podled mě odpověděla správně a srozumitelně pouze minda-jedete současně a míjíte se pravými boky.

Pokud oba ze svého pohledu odbočujete v levo, jste protijedoucí z vedlejších silnic vjíždíte na hlavní-howgh :)

mykos, asi jste nečetl další odpovědí, nebo si myslíte že toto není správná odpověď,

oba jste odbočovali doleva a míjeli jste se vlevo. Ke srážce nemohlo dojít, pokud jedete dle předpisu.

Oba jedete současně.

tady žádnáá přednost neplatí, není proč ji dávat. Vyhýbáte se vlevo

Odbočují-li řidičky protijedoucích vozidel vlevo, vyhýbají se vlevo

jedete současně, hlavně se nekřižovat

Máte pravdu v tom, že něketří vůbec nepochopili popsanou situaci.

mykos, díky :) taky nevím, proč se rozvinula tak košatá diskuze, když je to jasné - oba odbočují vlevo, přednost si nedávají, jedou současně a míjejí se vlevo, čili pravými boky - howgh...

nu*

kočičko, ta diskuse je právě a jen kvůli vám, bezohledným řidičkám

to je na mě, kocourku?

nu*

ano kočičko

mykos*

Nepostřehl jsem nějakou bezohlednost.Jezdím spoustu let a ženám se dá vyčíst jedině přehnaná opatrnost.Třikrát si rozmyslí než něco učiní a třeba tím zdržují...až to sice někdy štve, ale pořád lepší než agresivita.Rozhodně to není bezohlednost.Musím se jich prostě zastat...Mindo neberte ho vážně :)

nu*

kočičky brzdící nerozhodností a přehnanou opatrnosdtí plynulost dopravy jsou také nebezpečné

nu, nechápu, z čeho jste si odvodil, že zrovna já svou nerozhodností a přehnanou opatrností jsem nebezpečná?... když si vezmu původní dotaz a moji odpověď, že se míjejí vlevo - v čem vidíte chybu a důvod mě takhle napadat?

nu*
07.11.13 21:43

napadat?

přesně tak... tenhle dotaz byl ale o něčem jiném, než jestli ženy-řidičky mají právo vyjet na silnice...

wenzel
07.11.13 17:56
hodnocení

0x
Prednost na krizovatce #2

wenzel, správně

slon
hodnocení

0x

Hezká to diskuze, ale nikdo z vás nemusí mít pravdu, pokud se tazatelka ne zcela jasně vyjádřila.

Ja jsem byla na te jedne vedlejsi a chtela jsem doleva. Auto proti mne na druhe kolme vedlejsi chtelo také doleva.

To doleva mohlo znamenat, že oba chtěli jet na Prahu a ne na Brno. Vyjasnit to může jen jedna osoba.

slon

Omlouvám se, teď jsem si všiml, že to bylo ujasněno. *hi*

buss
hodnocení

0x

Jednoduché jak facka, takový dotaz neměl být vůbec, ale vůůbec položen. Základní neznalost držitele řp. Bát se jí v hustém provozu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]