Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předjížděné vozidlo mi nedalo přednost

Od: vaclavf odpovědí: 43 změna:

Dobrý den, dnes jsem jel v koloně za traktorem, předemnou byli další dvě osobní auta traktor. Následovala dlouhá a přehledná rovina, v protisměru na obzoru nic nejelo a tak jsem ji chtěl využít k předjetí výše uvedených vozidel. Dal jsem blinkr a vybočil do protisměru abych udělal předjížděcí manévr. Když jsem byl na úrovni druhého auta za traktorem, první auto, které jelo v těsné blízkosti za traktorem začalo taktéž předjíždět a vjelo mi do cesty. Řidič se pravděpodobně nepodíval do zpětného zrcátka a tak o mě nevěděl. Já už jsem byl ale rozjetý a v blízkosti za ním tak, že jsem měl na výběr buď nabourat do něj zezadu a nebo uhnout ze silnice do pole. Jelikož jsem se podvědomě chtěl vyhnout překážce předemnou, prudce jsem zabrzdil, dostal jsem smyk a stočil se ke krajnici, kde jsem naboural do sloupu s vedením. V podstatě mě vytlačil. Řidič, který mě ohrozil a nedal mi při předjíždění přednost se vrátil byl ochotný se dohnout, vyptával se na cenu opravy (auto je odpis, je celé hnuté a oprava by byla dražší než jeho cena) a tak nezbývalo než zavolat dopravku. Dopraváci přijeli s tím že je to jasné a je to jeho chyba. Pak ale zjistili, že na jeho autě není žádné poškození a řidič toho auta otočil s tím, že mi do silnice nevjel a nijak mě neohrozil (asi jsem si auto zničil dobrovolně). Nakonec jsem se dozvěděl, že jsem viníkem já a ještě vbych mohl dostat pokutu. S tím jsem nesouhlasil a věc jde teď ke správnímu řízení. Policisté tvrdí, že mu nemůžou dokázat že mě ohrozil, jelikož jeho auto není poškozené a mimořeš mi potvrdili, že bych na tom byl právně lépe, kdybych do narval do něj. Nakonec to podle policie vypadá lépe pro mě, ale bych chtěl poprosit o radu, co v takové situaci dělat, jestli se mám u výslechu možnost lépe bránit než jen tvrzením proti tvtzení, jela semnou moje těhotná přítelkyně, bude svěděk ale i on měl spolujezdce, i když ten nemohl nic vidět, narozdíl od přítelkny, naštěstí se nikomu nic nestalo, což je hlavní a já jsem poučen že i na přehledné rovné silnici se může leccos stát, děkuji za každou radu.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

2x
Já nevím, celé se mi to nezdá. Nejde o to, jestli předjížděl nebo ne, sám přejíždím několik aut najednou a tahle situace se mi stala několikrát v mnohem větší rychlosti. Ale pokud jel za traktorem tricitkou třetí v pořadí a začal předjíždět, na předjetí auta před sebou stačí doslova pár metrů. Nevím co má za auto, ale i kdyby se mu podařilo na pěti metrech zrychlit ze třicítky na padesát nebo i šedesát, tak už by musel být dávno před traktorem. Takže v době, kdy byl na úrovni druhého auta a to první mu vjelo do dráhy, nemohl mít takovou rychlost, aby nestihl zabrzdit a uz vůbec by nemohl v takové nízké rychlosti dostat smyk. To prostě není možné, leda tak na sněhu. Tím nechci říct, ze na tom má vinu, v době kdy uz předjížděl a byl v protisměru, mel samozřejmě přednost. Leda ze by předjížděl uz z dálky, v mnohem vyšší rychlosti, i tak by ale mel prednost, ale první auto ho mohlo přehlédnout nebo prostě nebyl ještě za zatáčkou vidět. A v te velké rychlosti smyk dostat mohl.

hodnocení

1x

ano priste je lepsi opravdu to narvat do neho , nebo mit kameru a vse tocit a to pouzit jako dukaz. Pokud otocil , ze to on neudelal , tak zkusit sehnat vice svedku ...

erikch*

neni to tak dlouho co tu bylo neco podobneho...presne situace z ktere jasne plyne,ze v dnesni dobe je jedinou spravnou cestou jet stale ve svem smeru,zadne uhybne manevry zadne prudke brzdeni apod.Protoze ve chvili kdy se snazite zabranit stretu,vyhnout se apod.,cili resit chybu nekoho jineho,doplatite na to...Prvni veta neplati jen v pripade ritite-li se proti kamionu apod...jinak fakt dnes a denne je x podobnych pripadu a presne jako vy na to ti slusni co se snazi "hasit" chyby ostatnich(a treba i setrit penize pojistoven) jsou nakonec obetmi...Ale jak svedci(traktorista...) atd.? na to bych se zameril a trval na jeho dohledani a vyslechnuti policii...

k2

Teoreticky je to pravda, prakticky byva pud sebezachovy a snaha odvratit havarii silnejsi...

asd*

Mnohem důležitější než viníka "označkovat" je mít kameru a tím i záznam jak to skutečně bylo. - Sice do něj mohl krásně nabourat, ale pokud bude tvrdit že dával blinkr vlevo (a tedy viník je ten co předjížděl), tak budou zase tam kde teď. Ale nejdůležitější je zůstat zdravý, u toho bourání stačí i drcnutí které vás nasměruje na strom a může být vymalováno. Pokud se dá vyhnout tak je to lepší, i s rizikem že viník ujede - zdraví je důležitější než auto.

PS: Pokud se předjíždí auto za pomalíkem, tak se musí počítat s tim že ten za nim začne předjíždět taky. Podle stylu jízdy to jde poznat a obvykle se mu dá vyhnout. Ad názor že auta předjíždí v pořadí jak přijedou za traktor - spousta lidí předjíždět neumí/ bojí se/ nemá na to auto a za tim pomalíkem jedou i kilometry, nepředjet je oba najednou chce svatou trpělivost... Na druhou stranu často za kolonu přijede arogantní rychlík a hned jí celou začne předjíždět plnou rychlostí - to je taky špatně. Chce to něco mezi - umožnit předjet tomu prvnímu, ale pokud se k předjetí nemá tak za nim nezůstávat 10 kilometrů ale rozumně ho předjet. A auto za pomalíkem - pokud se chystá předjet a čeká na možnost tak má jet stylem "budu předjíždět" a pokud předjet nechce tak stylem "předjíždět nebudu" = větší odstup a nejet vlevo v pruhu.

PPS: A taky pozor na ty traktory, občas to zalomí na pole doleva bez blinkru.

petr123*
hodnocení

1x

Sorry, ale já prostě miluju nedočkavce kteří mají pocit, že když jedou uprostřed kolony tak zrovna ONI mají PRÁVO začít všechny předjíždět... Překáížka v koloně se předjíždí postupně, nikoliv podle toho jak kdo zrovna "strašně pospíchá".

Z mého pohledu je to jasné, ty jsi mu vjel do mrtvého úhlu zrcátek a on neměl moc šanci tě vidět.

k2

Co je tohle za kravinu? Jake postupne predjizdeni prekazky? Nic jako predjizdeni prekazky neexistuje. Nesmyslem vjetim do mrtveho uhlu jste tomu nasadil korunu.

petr123*

Pokud přede mnou někdo bliká, tak ho nesmím zároveň předjíždět. To říká zákon. Pokud jedu v koloně, mohu vidět blikající auto přede mnou ale to před ním už ne.

Takže pokud přede mnou jednou dvě auta a traktor, tak skutečně jsem schopen vidět zda to auto hned za traktorem právě nezačalo blikat? Ne. A jsem dokonce přes tu kolonu schopen poznat, že nějaké pomalu jedoucí vozidlo nejede přeba i před tím traktorem? Taky ne.

Takže pokud nejsem kardiochirurg, co právě jede zachránit život prezidentovi zeměkoule, tak jediné bezpečné řešené je počkat, až tu pomalou překážku (traktor) předjednou všichni postupně. Těch pět vteřin co předjetím získám (a pak stejně ztratím na nejbližší křižovatce) mi nestojí za riziko, že pak skončím v poli...

Tak jako vtipek dobre. V praxi trochu nesmysl. Kdyz nekdo blika tak to neznamena ze si automaticky vynuti prednost. Jestli tak jezdis tak doufam ze brzo prijdes o papiry. Me se tohle stalo jednou a vubec nic prijemneho kdyz ani neni kde uhnout
hujer123*

Mrtvý úhel zrcátek je jeho problém. A čekat celou rovinu, abych pak zjistil, že dvě auta za traktorem posléze odbočí doprava a proto se k předjíždění nemají je nesmysl. Tenhle případ řeší jednoznačně vyhláška- jsem li předjížděný, nesmím předjíždějící vozidlo ohrozit. O mrtvém úhlu mých zrcátek ani zmínka, Problém je jen dokázat, že předjížděl a předjížděný ho vytlačil. Hledal bych řidiče toho traktoru. Počítám, že bude někde z blízkého okolí.

vaclavf

Naprosto souhlasím. Pár vteřin jsem i vyčkával, ale nikdo se k předjetí neměl, ten úsek je jinak samá zatáčka a tohle byla nejlepší přiležitost, jak za traktorem neject dalších 10km. Navíc jsem na 100% přesvědčený, že kdyby se koukl do zrcátka, ještě než vybočil doleva, tak by mě musel vidět. Svědka mám jen jednoho a to nepřímého, protože u nehody stáli zrovna dva lidé, bohužel z druhého konce republiky, na které není kontakt a ti vyprávěli dalšímu který byl zrovna při střetu zády, jak se to stalo. Takže ten to neviděl, ale slyšel o tom od lidí, kteří to bezprosředně viděli. Zkrátka nic průkazného.

buss

Překážka se objíždí, co je mi po mrtvém úhlu někoho. To je jeho problém, aby sledoval provoz za sebou, když už jsem na levé straně - § 17. Prostě vyjel vlevo.

anonymnik

Co do toho pletete překážku? Pokud traktor nestál, tak šlo o normální předjíždění. Lidi, lidi ... *bzum*

bambula*
hodnocení

1x

Můj děda mě zaučoval jezdit a pravil, každého na silnici považuj za blbce který může provést kravinu a pokud ztratíš pár vteřin nerozčiluj se, můžes získat zdržením daleko více,anebo budeš mít plecháč pro pár vteřin rozbitý

buss
hodnocení

0x

jelikož jeho auto není poškozené a mimořeš mi potvrdili, že bych na tom byl právně lépe, kdybych do narval do něj
To je nesmysl, říct takovou ptákovinu. Bude klidně tvrdit že blinkr dával, započal přejíždění, pak nelze přejíždět. A co ten předjížděný řidič, kde zůstal? Musel brzdit. Co traktorista?

hodnocení

0x

Václave, jedině Vám pomůže, že nějak dokážete, že Vás ohrozil. Páč se klidně situace může vyvíjet i takto,

jedu za traktorem ve vzdálenosti 70 metrů, najedu ke středu vozovky, abych se podíval zdali můžu předjet vozidlo, ..a v tom v levém pruhu letělo auto, dostalo asi smyk a spadlo do příkopu. Jsem přesvědčen, že jsem neporušil předpis a nijak jsem ho neohrozil.

Kdo z Vás sdělí, že to tak nebylo a já porušil předpis?

(nejde o to, kdo má pravdu, ale kdo lépe argumentuje)

Museli bychom vidět spisovou dokumentaci, jak se vyjádřili ostatní.

anonymnik
hodnocení

0x

Jedině sehnat dalšího svědka (někoho z kolony) v podstatě tam doopravdy ani být nemusel, ale kdo to dokáže? Musí však potvrdit svými slovy Vaší verzi, aby to nebylo moc nápadné.

Jinak přesně jak Vám řekla policie, pokud to není větší auto, tak to do něj pěkně narvat, protože jinak dopadnete přesně tak jak ted, lidi jsou prostě mrchy a když takový nebudete i Vy, pak to odnesete.

hodnocení

0x

Jak se říká, na nehodu obvykle musí být dva. To že se bude pomalý taktor pokoušet předjíždět auto jedoucí hned za ním jste mohl předpokládat. Musel jste se vysunout a akcelerovat poměrně dost svižně, jestliže v půlce předjetí jediného auta jste měl takovou rychlost, že jste nebyl schopen dobrzdit k tomu dalšímu. Takže je taky otázka, kolik sekund měl vůbec šanci vás v zrcátku vidět. To jen že ta vina nemusí být tak jednoznačná, jak se vám asi zdá. Člověk nemůže předpokládat, že jsou na tom všicni tak dobře (co se týče zkušeností, rychlosti reakcí, zdravotního stavu, soustředěnosti, stavu vozidla) jako on sám. Jinak pro podobné případy mám samozřejmě v zrcátku zabudovanou kameru.

erikch*
Bohužel spousta cechu zapomíná ze to po stranách auta nejsou uši ale zrcátka...a ty musím použít než změnil směr kamkoli,ve chvíli kdy tam někde vedle mne za mnou apod. něco jede musím prostě počkat( to většinou znamená brzdit)...Dokud se tohle Češi nenaučí používat nejen v Německu kam občas vyráží( je zajímavé ze v Německu to Češi "umí") ale každodenně i doma budou se podobně situace stávat...Pro vas jediné řešení sehnat jako že zucastneneho řidiče ( to ze tam v reálu nebyl krom vas nikdo neví)...jinak vám zbude jen ponaučení ze příště jen jen a pouze rovné žádné uhybne návrhy...prostě se zaprete a drc...když to není v kilu do zdi nic se vám nestane...jak jsem psal shora...Tak at " sezenete" toho řidiče...

hodnocení

0x

Po bitvě je každý generálem, ale chtěl bych zde i pro ostatní sdělit, jak by se to mělo udělat, když je nutné předjet několik vozidel najednou. Musím o svém úmyslu dát zřetelně vědět, To znamená, že nezačnu předjíždět již z dálky a velkou rychlostí, ale dojedu ta vozidla, zařadím se a když vidím, že se nemají k předjíždění, ačkoliv je v protisměru dlouhé volno, tak dám zvukové znamení, popř. v noci bliknu dálkovými a jedu.Dělám to tak již dlouho a ještě se mi nestalo, že by mi někdo vjel do cesty.

petr123*

A PROČ je to NUTNÉ? To je totiž to, oč tu vlastně běží...

"když je nutné předjet několik vozidel najednou"

stirecek*
hodnocení

0x
Jednou jsem dojel kolonu deseti aut - svatba. Jeli 40 mimo obec a já za nimi. Nebylo možné je předjet, nechávali si mezi sebou cca 1.5 metru mezeru. Znenadání předposlední vozidlo náhle zpomalilo, tak jsem toho využil a supl se před něj do mezery. Před sebou jsem si nechal cca 7 metrů místa, ale ten za mnou se na mě stále lepil. Mírně jsem ho vybrzdoval, pochopil a nechal si ode mě odstup. Vjeli jsme do obce a ten první zničeno nic dupl na brzdu, pobíhal tam nějaký pes. Pani to byla podívaná, těch osm aut přede mnou se do sebe pěkně nasackovalo. Já jsem v pohodě zastavil, ten za mnou taky, ale ten poslední vrazil do toho predposledniho :) všichni vylezli ven a nadávali, jak si zkazili svatbu. Všechno vesměs nové auta. Konečně jsem je mohl všechny s úsměvem předjet. Kdo je viník?
hujer123*

Největší viník je ten, který byl druhý v pořadí a pak o trochu menší všichni za ním. To proto,že ten druhý v pořadí asi vůbec nestačil zabrzdit a tím rozsvítit brzdová světla. Takže ti za ním nebyli nijak upozorněni, že zastaví. Ale kdyby dodrželi bezpečnou vzdálenost, mohli si nerušeně užít svatby. U nás to před pár lety takhle do sebe narvalo šest policejních aut se zapnutými majáky. Asi spěchali někam na školení o BSP.

hollyhand
hodnocení

0x

Podle mě je největším viníkem situace tazatel sám. Pustil se do riskantního manévru předjíždění hned tří automobilů. S ohledem na minimalizaci rizika měl počkat až zahájí předjížděcí úkon první a druhé auto za traktorem (nikdo za ním nebude jet věčně, jak plyne i z dotazu) a následně měl zahájit předjíždění pouze traktoru. Takto bych řešil situaci já. Nejlepší "jezdci" jsou ti, co hned všechno předjíždí, jedou rychle jako blázen, mají vždy naspěch a pak je na křižovatce stejně potkáte stát na červenou, takže asi tak. Jen doufám drahý tazateli, že jste dojel dříve tam, kam jste plánoval...

tomibender*
hodnocení

0x

Já, když bych předjížděl více aut před sebou, tak bych asi zatroubil. Zákon mi to mimo obec umožňuje, a aspoň ostatní upozorním.

danecekdan*
hodnocení

0x

Tady by pomhl asi nestranný svědek. Řidiče osobáků asi těžko seženete, ale traktorista určitě nebyl zdaleka;)

hodnocení

0x

Bývaly časy, kdy ve vyhlášce bylo, že předjíždět mohu jen tehdy, mám-li jistotu, že předjížděný o mém úmyslu ví.

A byly země, kde bylo před předjížděním povinné zatroubit. Z téhož důvodu.

hujer123*

To je nesmysl. Jistotu nemáš nikdy a nikdy bys nemohl předjíždět. Na takový předpis si nepamatuji a pochybuju o něm. Možná tak v době, kdy před autem běžel chlap s praporkem, že by se domluvil s tím předjížděným.

A na časy zavedení "světelné houkačky" pamatuješ?

hujer123*

Pamatuji, ale ani ta není zárukou. Někdo prostě neví, na co to zpětné zrcátko má. A ani akustická houkačka není zárukou. Někdo má v autě audio, že ho sotva utáhne alternátor, puštěné naplno a neslyší ani sirénu. Vyhláška hovoří jasně. Jako předjíždějící jsem povinen dát znamení o změně směru jízdy a přesvěčit se, zda něco nejede v protisměru, jakmile vybočím do levého pruhu, jsou všechny ostatní povinnosti na straně předjížděného. Nebo si dovedeš pčedstavit jízdu na německé dálnici při neomezené rychlosti, kdyby předjíždějící blikal a houkal? A pokud jsi to nezažil, můžu tě ujistit, že když jedeš stovkou a v levém pruhu jede někdo dvěstěpadesát, tak ani letmý pohled do zrcátka nestačí o ujištění, že mě někdo předjíždí. Tam prostě musíš mít jedno oko přibité na zpětném zrcátku. A pokud někomu vjedeš do cesty, jsi na vině ty a nikdo neřeší, jestli předjížděl kolonu, nebo zpomalil a počkál až všichni před ním ten kamion předjedou nebo nepředjedou, protože budou na exitu po pětistech metrech z dálnice sjíždět.

Jen jsem připomínal časy, kdy to bylo ve vyhlášce. Mimochodem, v Německu to není tak, jak píšeš. Pokud někdo jede dvěstěpadesát a namotá se do nehody, pak má dost smolíka.

hujer123*

Pokud mu vjedeš do pruhu a ohrozíš ho, máš smolíka ty. Přesně jako u nás. Ale jak už tu bylo několikrát zmíněno, je to otázka dokazování. Všimni si, že hodně Němců je už tak naučených, že jedou v koloně a raději ani nepředjíždějí.

ra, na wikipedie jsou všechny vyhlášky. Vaši větu "mám-li jistotu, že předjížděný o mém úmyslu ví."si nevybavuji v žádné vyhlášce od roku 1972.

Najdete mi jí?

doplněno 04.11.13 07:58:

zde:

cs.wikipedia.org/...

a teď Vy.

Přeji krásný týden..

doplněno 04.11.13 08:35:

Milý kolego, já Vám nebudu hledat Vaší větu. vy si musíte najít sám ty vyhlášky. třeba takto:

psp.cz/...

atd...

A kde jsou na té wiki?

doplněno 04.11.13 08:25:

Tam nejsou celé vyhlášky, ale jen zlomek změn, asi co si kdo vzpomněl. Dá se z toho například odvodit od kdy do kdy platila max. rychlost 80 km/h pro motocykly? Nebo jak se po roce 90 měnila přednost na kruhovém objezdu?

0000567
hodnocení

0x

Jeden z hlavních zákonů na silnici,b***c před tebou se vždycky rozhodne předjíždět ve stejnou dobu co ty...už se mi to taky stalo milionkrát,naštěstí jsem vždy stačil včas zareagovat...než začnu předjíždět,pořádně se podívám do zrcátek,vyhodím blinkr a ještě jednou se podívám...pokud předjíždím více aut pozorně je sleduji a když je nějaký náznak k vyjetí,okamžitě cápu na brzdu,páč lidi jsou b**i...je to jeho vina,ale bohužel jak píšeš nemáš žádný důkaz,pokud bude tvrdit on že ti tam nevjel tak to nijak nedokážeš,příště je lepší jej opravdu narvat než uhnout do pole nebo opravdu se vyplatí mít černou skříňku(kameru)to pak není výmluvy a je to hned jasné co se stalo

Hlavně je jasné, že jste nejel 90 a je vyřízeno.

buss
hodnocení

0x

Je zákaz předjíždět "kolonu", co je to kolona, kolik vozidel, co je to více vozidel? Když jezdily kolony vojenských vozidel, to se to předjíždělo... Kdo dá blinkr první jede. Všimněte si kolik vozidel hodlá vyjíždět od krajnice, blikají a vozidla kolem klidně jezdí.

wdrch
hodnocení

0x

zdravím,chci se zeptat jak to dopadlo u správního řízení?asi před týdnem sem přesně takhle přišel o auto..

ujendys*
hodnocení

0x

to je celkem častá situace na silnici taky se rozhodnu předjíždět a ty netáhla předemnou si to rozmyslej o vteřinu dvě dýl a vjedou mi do cesty,každopádně při této situaci vždy předvídám a zatím sem vždy včas situaci správně vyhodnotil a nic se nikdy nestalo

ronyx*
hodnocení

0x

Kdysi bylo v předpisech pravidlo, že se předjíždí postupně tak, jak auta přijela do kolony. Dokonce se za to i pokutovalo jako za nebezpečné předjíždění.
Přirovnal bych to ke slušnosti, zrovna tak, jako nepředbíhat ve frontě. Pokud si někdo myslí, že on je ten vyvolený, co má právo předjíždět, a všichni ostatní jsou blbci, co musí kvůli němu čekat, ať se pak nediví, když skončí v příkopu.

To Ronyx-od platnosti vyhlášky č.100/1975sb včetně jí nic takového neznám!A rok 1975 to je ku...dávno!

Jinak ne blbec,ale debil je ten co se nekouká do zp.zrcátek a pak způsobí DN!V takových momentech jen lituji,že nemám kolejnici okolo celého auta!

ronyx*

Psal jsem, že kdysi dávno...poku si to dobře pamatuju, tak ve vyhlášce 80 (platila před tou 105, na který jsem taky dělal papíry) to bylo.
A když už je řeč o debilech - já s jedním takovým nedočkavým debilem málem srazil , resp. jsem ho taky skoro poslal do příkopu. Chtěl jsme předjíždět, vyhodil jsme levý blinkr a čekal. Za mnou se nikdo na předjíždění nechystal (nikdo neměl levý blinkr). Když se udělalo místo, vzal jsem za volant a ejhle - panáček si myslel, že když já mám starý "litr" a on "dvoulitr", že to na akceleraci stihne. Nestihl. Levýma kolama šel až na krajnici a brzdil, až se mu od gum kouřilo.

sebod*

ronyx. Také s Tebou nemohu souhlasit. Nejezdím nijak rychle, ale občas jsem v koloně třeba třetí a začnu předjíždět první, páč ti předemnou pojedou třicítkou za traktorem na naprosto přehledném úseku klidně kilometr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]