Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás všechny
Mám takový docela neobvyklý dotaz. Myslím že málo komu bych musel vysvětlovat jak těžká je dnes doba co se týče zaměstnání. Jsem vyučený automechanik. Školu jsem dokončil před rokem a od té doby jsem prošel několik míst kde jsem byl tady na tři měsíce, támhlen na dva měsíce.. Zkrátka dohody o provedení práce létaly všemi směry. Nedivím se tomu... Ve světě kde už téměř neexistují státní firmy stačí kopnout do stromu a spadne vám na hlavu podnikatel. Jen jeden když máte štěstí... No a pro ty je velice výhodné někoho zaměstnat a přitom ho vlastně nězaměstnat. Ale co.. Ještě před dokončením školy jsme s kamarádem vybudovali dílnu. Je prostorná, s nově rozvedenou elektřinou i osvětlením. Myslím že víc jak základní vybavením pro každého mechanika se v ní také najde. Jediné co jí schází k dokonalosti je obstojný zvedák (bylo ale myšleno na budoucnost a tak je v ní zvýšený strop) a v poslední době i možnost rozjet nějaký kšeft. S kamarádem se kterým jsme ji základali jsme v ní předělali a opravili pár aut. V této době jsem ale bez práce a jak zákon praví zima plus dnešní trh práce rovná se trhni si. Lokalita ve které se vyskytuji tomu celému také nepomáhá. Jsem z okresu Plzeň-sever. To je tak nějak moje situace... Řekl jsem si ale že když mám prostory a vybavení k dispozici musí se dát něco dělat. Jen nevím co.. Nevadí mi pustit se do práce na sebe třeba jen na přechodnou dobu. Dnes to stejně o ničem jiném není... Pokud na tuto otázku narazíte a osloví vás.. prosím poraďte mi jak by jste se v mé situaci zachovaly vy. Jak by jste s podobnými možnostmi naložili aby vám něco málo vrátili a mohli jste odvádět určitou práci.
PS: Nejsem nijak extra zkušený. Nepovažuji se za "machra". Dobře vím že v oboru jsem zelenáč a ještě roky budu. A proto se také snažím zeptat ostatních. Nějaký čas už jsem u aut strávil, něco málo opravil a několik starších krasavic jsem rozebral do poslední matky
Děkuji vám za vaše odpovědi i prostor pro můj dotaz
Standa
Jenom napad.
Chtelo by to prozkoumat zajem trhu, ale co samoopravnu s asistenci.
Chlapek prijede, ty mu pronajmes misto a naradi, opravi si to, Ty mu budes k ruce, kdyz nebude vedet nebo umet (take, aby te neco neslohnul nebo nerozbil) a jeho to vyjde levneji nez v klasickem servisu.
Pro nekoho panelakoveho, kdo nema misto, ale zase se v aute chce povrtat... mozna by to fungovalo.
Ale to by spis byla odpoledni a vikendova prace.
A mozna je to cele blbost.
Celé blbost to není, není to ani prvotní nápad, už to tak fungovalo. Aspoň u nás něco podobného bylo jako pozůstatek Svazarmu. Bohužel tohle nepřežije. Aby ti to nerozkradli, musíš tam být s nima, když tam jsi s nima, musí tě zaplatit. A na to, že se sami zašpiněj a ještě mají plati už dnes lidi neslyší.
I když mě napadá, že teď v krizi by se to mohlo zase začít využívat, ale v nových autech se už lidi nevrtaj a stará postupně odcházej, nebo je vlastní lidi s garáží či dílnou... rozhodně by to nebylo nic extra výdělečného, spíš naopak nebo jen tak tak na nule.
Ale jinak co se týče aut - konkurovat lze opravdu už jen s diagnostikou a testerama, jinak je to o ničem. To se mi víc líbí ten nápad se sekačkama, křoviňákama a podobně, s tím lidi často jezdí desítky kilometrů, protože v okolí nikoho šikovného nemají, ale taky záleží na lokalitě a ročním období.
Ono dílna a vybavení nejsou všechno. Nechci vás podceňovat, tak promiňte ale pokud si člověk myslí, že nějaké zkušenosti má, tak to taky většinou nestačí. Já si třeba taky myslím, že umím rozebrat a složit PC, v pár jsem se už vrtal. Vím, co k čemu je a jak funguje ale servis bych si nikdy neotevřel. Tím chci říct, že vím prakticky prd. Ale jinak si myslím, že dobrá autodílna má svůj potenciál. Aut je opravdu hodně a čekací lhůty dlouhé. Takže jestli si troufáte, šel bych do toho.
Jinak jeden nápad, jak využít dílnu s novými elektrickými rozvody, se tovnou nabízí. Hlavně to chce fest jističe a pevné nervy.
Dobrý den. Vůbec se neomlouvejte protože máte naprostou pravdu. Něco si myslet a něco umět je velký rozdíl. Samotné slovo "myslet" po dílnách koluje v jednom takovém ne zrovna slušném přísloví Obzvláště v oboru který se neustále zdokonaluje a zvyšuje nároky na kvalifikaci opraváře si nikdo nemůže dovolit říct "Vím všechno". Myslím že kdyby jste ale udělal školu na opravovaní PC také by jste se také snažil najít možnost jak to vynaložené úsilí využít
Srdečně vám děkuji za vaši odpověď.
PS: Jističe jsou fest na plné čáře Celou elektroinstalaci prováděl profesionál. Elektřina je něco s čím bych si nikdy nezahrával.
Vybavení, dnes to chce testery... , začít dělat něco jednoduššího, geometrii, olej, jednodušší výměny, určitého výrobce auta, nějaké levné koupit a popravit. Ten zvedák asi bude chybět. Slušné jednání, ceny.
doplněno 17.10.13 13:56:Nevím v jak velké jsi obci, místním můžeš brousit (řetězy, pilové kotouče aj), svařovat, sehnat nějaké díly na auto na objednávku (firmy rozváží). A až se to rozjede od takových podružných prací pokud by to zdržovalo ustoupit. Chce to prostě dívat se a přemýšlet.
Ze začátku zkuste něco jednoduššího s malými nároky na udržování skladových zásob, něco, o co je zájem. Běžnou údržbu a servis zahradních sekaček, pil, benzínových kos, malých motocyklů, motokár, možná i motocyklů (podle vašeho zájmu, praxe a zájmu vašich možných zákazníků). Udělejte si další kurzy, sbírejte zkušenosti, získejte certifikáty firem pro servis jejich zařízení.
Pokud přiberete i elektronika, můžete zkusit i instalaci nějaké už hotové elektroniky - autorádií, alarmů, apod.
Pokud přiberete i šikovného nástrojaře, brusiče, můžete rozšířit nabízené služby i o broušení nožů do sekaček, žacích lišt, nožů do masových strojků, sekyr, sekáčů, vrtáků, nástrojů do pneumatických nebo elektrických sbíječek a kladiv, apod.
Naučte se kooperovat. Nemusíte mít všechno, například svařovnu a lakovnu, tyto práce můžete nechat provést u jiných spřátelench spolupracujících firem a tak budete schopni splnit třeba i kombinovaná přání vašich zákazníků.
Jde nejen o získání zakázek, ale i o vybudování dobrého jména vaší firmy, spolehlivosti, kvality a dodržování slibů (termínů, cen a pod.).
Možná by bylo dobré nechat se zaměstnat v jiném dobrém servisu, sbírat zkušenosti pro vlastní činnosti, která by zatím mohla být vedlejší, okrajová, specializovaná na nějaké menší práce a nebyli byste finančně zavislí na vašem vlastním finančním úspěchu nebo neúspěchu.
Jsou to jenom náhlé nápady, máte určitě i své nápady, držím palce.
Dobrý den. I Vám velice děkuji za odpověď. Jsou to skutečně skvělé "náhlé nápady" Nemyslím to nijak ironicky. Právě naopak.. Jsem moc rád že se vůbec ještě najde místo kde mají lidé zájem o to někomu poradit a přijít s konstruktivním názorem. Schazování, povyšování a všeznalé odpovědi ještě nikomu nepomohli. S tou zahradní technikou s vámi souhlasím
A co se týče zaměstnání u prosperujícího servisu je to trochu složité. Minimálně dva a půl roku praxe kterou vám málokdo nechá nabrat je v celku náročná záležitost.
Ještě jednou vám děkuji za váš názor a přeji krásný zbytek dne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.