Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podsedaky v autě - od kolika let?

Od: rehen® odpovědí: 40 změna:

Od kolika let mohou děti v autě používat podsedáky,?.Vnuk váží 18,5 kg, měří 106 cm a je mu 5 let.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mouse*
hodnocení

0x

Zdravím, klasické podsedáky se používají od 3 - 12let od váhy 15kg. Takže vnuk už může používat jen podsedák.;)

hodnocení

Díky za odpověd. Sedačka je mu už malá.

hodnocení

0x

podsedáky slouží na podložení dítěte a jeho posunutí směrem nahoru, aby bezp. pás směřoval přes jeho rameno a hrudník a ne přes krk, kde je nebezpečí podklouznutí anebo zranění... skupina III. je až do váhy 36 kg. ne každé auto má možnost posunout na sloupku upevnění pásu do vhodné výšky... některé děti jsou nižší, jiné vyšší, záleží na tom, či podsedák splní účel... některé sedačky bezpečně vedou pásy přes úchyty na zádové části, i přes jakoby madla na sedáku, nemůže se pás posunout...

třeba zvážit, či bezpečnost dítěte nestojí za kvalitnější, novější, lepší, pohodlnější, bezpečnější (nehodící se škrtněte!) sedačku..

některé sedačky měli nebo mají podsedák oddělitelný od zádové části, moje vnučka na něm sedí už roky, ne snad kvůli výšce ale kvůli legislativě, (nemá 12 let nebo 150 cm výšky - slovenské předpisy)

hodnocení

0x

Podsedák NESMÍTE použít. Je to za pokutu. Kdo nevěří, ať se podívá do zákona 361/2000 ods.6.

Bacha na to, musí být jedině autosedačka.!

jitka2*

Podle mne, je podsedák považován za autosedačku odpovídající výšce a hmotnosti dítěte, jak je ve Vámi zmiňovaném zakoně uvedeno. Používáme podsedáky denně, nikdy s tím při silniční kontrole nebyl problém.

Jitko, že vy považujete podsedák za autosedačku je jen vaše věc. Zákon hovoří ale jinak!

mouse*

Jistěže se můžou používat, výrobci by je jinak nevyráběli a nesměli by se prodávat. Dítě musí splňovat jen určitý věk a hmotnost. Podsedák se bere, jako autosedačka, jen se mu jinak říká.

mouse*
hodnocení

Díky moc za radu.Ten pán mne docela vyděsil s tím zákonem. Vnuka vozíme jen občas a už se mi do nové sedačky nechce investovat tolik peněz. Hned ho objednávám jak jste mi poradil(a),vnuk kriteria splnuje tak snad nebude žádný problem. Díky.

mouse*

Ale to byla jen ukázka, že se podsedákům také říká autosedačka, né jako doporučení pro vás. Vyberte si podle svého vkusu, mají i levnější a různé značky, ale pravda je, že se mi tam jeden také líbí. Dělejte jak uznáte za vhodné, ale prošla bych si více stránek na netu, které se zabývají autosedačkami. Hodně štěstí při výběru.;)

mouse, není to tak, víte jistě že se vyrábí spoustu věcí a nesmí se používat. To je legislativa. Prodávat se může jakýkoliv schválený výrobek, ale ve vozidle se musí používat autosedačka podle zákona!

mrzí mě to, ale je to tak!

ivikk

Podsedák je atestovaný jako autosedačka. Pokud splňuje normu ECE R44/03, nebo novější ECE R44/04, tak jej můžete použít pro váhovou kategorii danou výrobcem. Nejčastěji 15-36Kč. Takže pokud chcete jen to nejlevnější, tak klidně můžete použít. Vzledem však k velmi špatným vlastnostem této "autosedačky" (rozuměj podsedák = autosedačka a je tak klasifikován) bych nikdy jej nepoužil. Pro své dítě používám výhradně kompletní autosedačku i se zády, která dokáže co nejvíce eliminovat boční krut (vyražení dechu), tak i dokáže dítě perfektně fixovat v případě, že jen zaspí. To hloupá autosedačka, typu podsedák nedokáže a jen je to nějaké zafláknutí a splnění normy.

ivikku, pokud je podsedák atestovanáý jako autosedačka, pak to není podsedák, ale autosedačka a vše je jak má být!

Někdo tady psal že vajíčko se může taky použít, ale důležité je jak byl výrobek schválen. vajíčko je zřejmě přezdívka pro "universální autosedačka pro skupinu 0+"

hodnocení

0x

milé dámy, milí pánové, velice nerad ale nemáte pravdu, podsedák je podsedák, sedačka je sedačka. Přeji Vám, aby jste pokutu neplatili, ale jednou na to dojedete. To že Vám v prodejně prodají podsedák, že to může být jako autosedačka je jen obchodní tah.

Zákon mluví o autosedačce schváleného typu, podsedák není schválen jako sedačka!

Kdo mi nevěří, nenadávejte mi a najděte si vyjádření na autoweb.cz/...

popřípadě si zadejte dotaz a uvidíte co Vám odpoví.

doplněno 12.03.09 19:15: zákon 361/2000 §6 ods.1c.
, pouze za použití dětské autosedačky
Kde je podsedák?
jitka2*

Podsedák je druh autosedačky. Zrovna tak nenajdete nikde zmínku o tzv. "vajíčku" , což je autosedačka pro novorozeňata. Nenadávám nikdy nikomu, pouze vyjadřuji svůj názor. Pokud se mýlím, ráda se poučím, ale opravdu jsem nikde nenašla zmínku o tom, že podsedák není považován za sedačku.

Jitlo, je podsedák schválen jako autosedačka?

prohlídnu autoweb, tam je to vysvětleno. jinak bych to taky nevěděl.

jitka2*

Našla jsem na toto téma článek na stránkách chci žít.cz , nedaří se mi vložit sem odkaz, ale jistě to najdete, kategorie autosedačky.

Ze stránek BESIPu:

Pro účely zákona 361/2000 Sb. vyhovuje i tzv. kolíbka nebo podsedák, pokud je homologován pro použití (má atest). Je tedy nutno jej považovat za autosedačku, pokud bude použit zároveň s bezpečnostním pásem.

ibesip.cz/...

Jinak opravdu podsedák stačí, ověřováno i na policii. NIcméně pokuta je drobnost proti tomu, že podsedák nemá žádné další výhody autosedačky (ochranu při bočním nárazu, držátko na pás, aby vedl tam, kde má a dítě se na něm při nárazu neuškrtilo).

lesi souhlasím s koncem příspěvku. K odkazu dokopíruji zbytek textu:

Je tedy nutno jej považovat za autosedačku, pokud bude použit zároveň s bezpečnostním pásem. Autosedačka musí být ve vozidle umístěna, upevněna a použita k přepravě dětí pouze podle podmínek stanovených výrobcem autosedačky, které jsou uvedeny v návodu k použití této autosedačky.

Možná že to nechápu, ale podsedák je takový "něco" na co si dítě sedne, aby pásem mohlo být dítě zajištěno? Je to tak? Pak lae podsedák není upevněn?

jitka2*

Ne, podsedák není upevněn "napevno" v autě, ale to ani některé druhy autosedaček, které se upevňují až když se do nich posadí dítě.

mouse*

Dětská autosedačka kategorie 15-36Kg - podsedák. Podsedáky jsou homologovány dle zákona. Podsedák = autosedačka. Podsedáky jsou bezpečné, při airbagu dokonce bezpečnější, než pevná sedačka. Kvalitnější mají i pojistku-nastavení výšky horního dílu bezpečnostního pásu do optimální polohy. Dítě chrání bezpečnostní pás a sedí na pohodlném podsedáku - autosedačce.

ivik*

Podsedák je ze sedaček pro vetší děti (kategorie III.) ta nejhorší varianta! Delam v tom uz nějaký pátek a prošel jsem řadu crash testů. Podsedák pouze dítě vyvýší kvůli pásům, ale nikdy mu přesně nedorovná výšku i když bude opatřen stavěčem pásů. Naproti tomu pevná autosedačka, jaká je např zde: kocarky-ina.cz/... ochrání vaše dítě nejen v oblasti čelního nárazu, ale také mu poskytne hlavně boční ochranu, kterou podsedák poskytnout nemůže. 98% názazů bývá složeninou čelní a boční silou s různou intenzitou. Díky bočnímu vedení chrání i proti vyražení dechu, které je způsobeno krutem tělíčka na podsedáku. Dále díky nastavitelné ochraně hlavičky a při lepších modelech (PT) také ochraně loktů je dítě velmi účině chráněno.

Podsedáky jsou homologovány a umí jen základ, čili tzv. splňují pouze normu ( v současnosti ECE R44/04 a ještě může být i norma ECE R44/03), ale nic víc. Jejich využitelnost však vidím až pro děti o telesné hmotnosti přes cca. 25kg. I když atestace mají již od 15kg.

Podsedák není upevněn, ale použáví se společně s pásem. Tím pásem se přepásá dítě. To samé ovšem mají i autosedačky pro větší děti - sedačka se postaví na sedadlo, do ní si sedne dítě a to dítě se v autosedačce připásá pásem z auta. Tedy stejný systém, jako u podsedáku. Akorát tedy že sedačka umí pás přidržet na správném místě. Jinak pokud vím, tak některé posedáky mají příchytku aspoň na spodní pás, aby dětem vedl správně přes nohy a nezařezával se do břicha.

Pásy se přichytávají jenom autosedačky pro menší děti (nevím přesné váhové kategorie - mým dětem vydržely asi do pěti let), kdy se pásem z auta přidělá autosedačka a děti se drží pásem, který je součástí sedačky.

hodnocení

0x

zdroj www. autoweb.cz

Dotaz:

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat od kdy může mít dítě pouze sedák v automobilu?Děkuji Riedlová

Martina Riedlová, 26. březen 2009, 7:57
Odpověděl: , dnes, 10:53

Zákon pojem podsedák nezná. Viz článek na toto téma v sekci Právní poradna.
autoweb.cz/...

alf*
on ten zákon (ákon 361/2000 §6 ods.1c) nezná ani pojem dětská sedačka, píše se tam
c) přepravovat osobu mladší 18 let a menší než 150 cm na sedadle jiném než uvedeném v písmenu b), které je vybaveno bezpečnostním pásem, pouze za použití zádržného systému; toto neplatí pro osoby, u kterých jejich zdravotní stav nebo tělesná dispozice použití zádržného systému neumožňuje,
takže tedy, a to mě zajímá, rozhodující je jen a pouze výška? Bez ohledu na věk či váhu, jak dosáhne 150 cm jezdí bez zádržného systému?
Jak systém upevnit má upravovat Zákon č. 38/1995 Sb, tam jsem tedy ale nenašel ani slovo.
No jinak obyčejný "podsedák" je nejspíš k ničemu, musí to asi být takový do kterého se provlékne pás.
alfe ale já tam čtu toto:
c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 [2], které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě
dále...
umístit a upevnit dětskou autosedačku na sedadle a dítě do dětské autosedačky podle podmínek stanovených výrobcem dětské autosedačky v návodu k použití této dětské autosedačky,
Je to tam jasně popsané
honza123*

našel jsem na stránkách ibesip.cz/... něco o autosedačkách. Na těch stránkách toho je více, ale jen tak pro zajímavost, ve zkratce co je tam uvedeno o používání tzv. podsedáku.

Dítě, které měří nejvýše 150 cm a váží nejvýše 36 kg, by mělo být vždy přepravováno v autosedačce, která odpovídá hmotnosti a výšce dítěte. Zákon stanoví povinnost řidiče motorového vozidla skupiny M1, N1, N2 nebo N3, vyjma případů uvedených v § 6 odst. 3, 4 a 5, užít pro přepravu dětí do 36 kg a nepřesahující výšku 150 cm vždy autosedačku, a to i při přepravě dítěte v městském provozu.
Pro účely zákona 361/2000 Sb. vyhovuje i tzv. kolíbka nebo podsedák, pokud je homologován pro použití (má atest). Je tedy nutno jej považovat za autosedačku, pokud bude použit zároveň s bezpečnostním pásem. Autosedačka musí být ve vozidle umístěna, upevněna a použita k přepravě dětí pouze podle podmínek stanovených výrobcem autosedačky, které jsou uvedeny v návodu k použití této autosedačky.

honzo, jak se umístí a upevní podsedák ve vozidle?

honza123*

U této skupiny jsou děti a rodiče často nedbalí pokud se týká používání sedačky. Odolejte pokušení, že dítě už je velké a může být zajištěno systémem pro dospělé.
Dětské sedačky je nutné používat až do tělesné výšky 150 cm.
Je-li užíván jen pás pro dospělé bez dětské sedačky, je to pro dítě s menší výškou nebezpečné. Pás se může zaříznout do měkkých částí břicha nebo na krku dítěte a těžce ho zranit.

Od váhy 25 kg přichází v úvahu jen jeden druh zádržného systému:
Zvýšené sedadlo, které je používáno spolu s tříbodovým bezpečnostním pásem vozidla. Vedení popruhu díky zvýšenému sedadlu je uvedeno do správné pozice a dítěti nehrozí žádná rizika poranění. Pás je veden tak jako u dospělých - v oblasti pánve a přes klíční kost _ nikoliv na krku. Zvýšené sedadlo zabrání mimo jiné i tomu, že dítě při nárazu nepodklouzne pod popruhem.

doplněno 31.03.09 20:44:

To jsou informace z iBESIPu. To si myslím, že je důvěryhodný zdroj.

Samozřejmě, Honzo, můžete věřit "To si myslím, že je důvěryhodný zdroj."ale já věřím něčemu jinému. Třeba píšou: "Od váhy 25 kg přichází v úvahu jen jeden druh zádržného systému: ...Zvýšené sedadlo, ... Vedení popruhu díky zvýšenému sedadlu je uvedeno do správné pozice a dítěti nehrozí žádná rizika poranění..."

A co malé děti nad 25 kg, tam jim nehrozí (jejich věta) "zaříznout do měkkých částí břicha nebo na krku dítěte a těžce ho zranit!"

Opravdu jeden druh? Seriózní? a co takovéto možnost? autosedacky-web.cz/...

honza123*

Milane, to jestli je tzv podsedák autosedačka určuje norma ECE-R44. Jak je vidět např. na stránkách CHICCA, chiccocz.cz/... tak i tzv podsedák splňuje tuto normu. Na stránkách, co jste dal jako odkaz, jsem také našel tzv podsedák, který splňuje normu ECE-R44, nebo jsou homologované.

Jedna věc je,"co mohu použít ze zákona jako autosedačku?"a druhá věc je "co je pro bezpečnost nejlepší?"

ano souhlasím, bezpečnost dětí je na prvním místě.

honza123*

Milane musíme ještě udělat nějakej závěr pro ostatní, neboť asi neví jestli lze podsedák použít. Jste tu brán jako velký odborník a Vaše odpověď se tu bere skoro jako zákon.

Otázka tedy zní:Lze použít autosedačku tzv podsedák, která je homologována a splňuje normu ECE-R44 k přepravě dětí? Otázku bezpečnosti tady teď nechci rozebýrat.

Já říkám, že ano, lze použít.

Honzo, to jste velice přehnal: " ...ste tu brán jako velký odborník a Vaše odpověď se tu bere skoro jako zákon..." to je nesmysl.
zkrátka zákon hovoří zcela jasně: "...
dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě..."
Zkuste mě tam najít, že se může přepravovat v podsedáku? Striktně dané sedačka! Neznamená, že je v ČR schválený podsedák pro prodej, že se může namontovat do vozidla. Spoustu věcí je schváleno a nesmíte to na (do) vozidla dát, používat.
honza123*

Milane, Já tvrdím, že evropská norma ECE-R44 rozděluje autosedačky do skupin 0 -III.

. 0 - 13 kg
. 9 - 18 kg
. 15 - 25 kg
. 22 - 36 kg

tzv. podsedák je zařazen do 2 a 3 skupiny. Takže je to autosedačka zařazená ve 2 a 3 skupině. Když se mluví v zákoně o autosedačce mluví se tím pádem i o tom podsedáku.

ještě je tu §6 d) umístit a upevnit dětskou autosedačku na sedadle a dítě do dětské autosedačky podle podmínek stanovených výrobcem dětské autosedačky v návodu k použití této dětské autosedačky,

výrobce CHICCO nemá uvedeno v názvu podsedák, ale autosedačka

Autosedačka Quasar Basic Plus

Polštář pro bezpečné cestování.

. Autosedačka Quasar Basic je anatomicky tvarovaná, slouží k bezpečnějšímu připoutání dítěte do vozidla.
. Přídavný nástavec, který je umístěn na pásu u autosedačky, bezpečně zajistí uchycení 3-bodového auto-pásu, tak aby dítěti nešel auto-pás příliš vysoko (přes krk) nebo příliš nízko (pod ramenem).
. Autosedačka je testována dle normy ECE R44/04 pro skupinu 2 a 3 (od 15 kg do 36 kg).

->0077 Moon

->0586 Ocean

->0597 Fuego
cituji Vás: "Takže je to autosedačka zařazená ve 2 a 3 skupině."
když je to autosedačka, není problém!

honza123*

jenže problém je v tom, že jakmile se to pojmenuje sedák, nebo podsedák tak se to podle Vás nemůže používat k přepravě dětí v automobilu. Procházel jsem několik stránek prodejců autosedaček a stejný výrobek jednou označí jako autosedačku a jednou jako sedák. Přitom v obou případech splňují normu ECE-R44, nebo jsou schváleny.

zde je prodejce, který prodává autosedačku. vsechnoprodite.cz/...

a zde je prodejce, který prodává podsedák. batolata.cz/...

Je to uplně stejný výrobek, přesto podle Vás by ten, který je nazýván podsedák, nesměl být používán k přepravě dětí.

Milý Jene, koukáte po stránkách prodejců. Obchod je od toho aby prodal cokoliv, třeba i ... Koukejte taky po výkladech stránkách právníků.. Kolega v práci používá pro dceru podsedák, snad z minulého století. Na sedačku prý ser... Přeji každému, ať si vybere co chce, a aby ho policisté netrestali.

honza123*

Milane, a podle čeho jste poznal, že to je podsedák a né autosedačka?

Jenom proto, že tomu někdo říká podsedák a že to vypadá tak strašně, tak to nemusí znamenat, že to není autosedačka.

mates44*
hodnocení

0x

od tří let a od 15kg na vejšce nezáleží ale každej sedák ma jinou maximální hmotnost ale sou myslim nak do 35 kg tak bacha na koupi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]