Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezervní kolo vs LPG - kam s ním?

Od: petrholinek odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

velice by mě zajímalo, jak mám postupovat v následném problému.

Mám automobil na LPG. Nádrž na LPG je místo rezervního kola. To je v zavazadlovém prostoru uloženo volně. Při STK jsem měl napsanou závadu UPEVNĚNÍ REZERVNÍHO KOLA.

V pokynech pro případ poruchy, havárie a požáru vozidla (jedná se o pokyny k alternativnímu palivu LPG) je jedna z činností, cituji: ZASTAVIT PRŮTOK PLYNU UZAVŘENÍM VENTILŮ NA NÁDRŽI.

Pokud bude rezervní kolo upevněno podle předpisů // sbírka zákona č. 341 / 2002 //, tak nestihne včas zastavit uzávěr na plynové nádrži.

Obrátil jsem se již na několik institucí, ale nedostalo se mi odpovědi, která by vyhověla předpisům.

Obracím se tedy na Vás.

Velice děkuji.

S pozdravem Ing. Petr Holínek

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

tak kolo uložte jinak, nebo jaký je problém?

petrholinek
hodnocení

No pokud se jedná o upevnění do karoserie, tak bude rezerva bránit rychlému a snadnému uzavření paliva na nádrži pro LPG. A pokud se jedná o upevnění jiném, tak to jsou další investice. Které si prej musím hradit sám Servis, kde jsem si to nechal instalovat mi to tak nějak nechce bez příplatku udělat. Podlě mě by měl.

Proč tam mám dvě odpovědi, co jsem udělal blbě.

Pane Petře, domnívám se, že děláte z komára velblouda. Prošel jste technickou? Jaké je to vozidlo? Počkejte pár měsíců a rezerva nebude třeba

hodnocení

0x

tak kolo uložte jinak, nebo jaký je problém? Prošel jste technickou?

celp*
hodnocení

0x

Při STK musí být vždy nějaká závada.Takže to nechte být.

celp*

Omlouvám se,ale jak jsem zjistil podle některých techniků je nevhodné upevnění rezervy závažnou závadou neumožňující technickou způsobilost vozidla.Dobrý co?

nevěřím tomu, závady pro nezpůsobilé vozidlo vyjmenovává zákon 341/?hergot teď si nevzpomenu. Až večer se ozvu

nespokojenyurednik

problematiku rezervního kola řeší vyhláška č.341/52002Sb., §32, kde je vyjmenován obsah povinné výbavy..."náhradní kolo(ráfek s pneumatikou) které je dostatečně upevněno v držáku zajišťujícím, že síla při snímání kola z držáku nebo vkládání do držáku nepřesáhne 180N..."

Z uvedené definice vyplývá, jaké podmínky by měl splňovat držák...pokud bylo vozidlo homolofováno s tím, že rezervní kolo bude umístěno na dně zavazadlového prostoru, předpokládám že firma která získala hromadnou licenci k montáři alternativního pohonu s nádrží v prostoru pro rezervní kolo dostala licenci za jistých podmínek...jednou z podmínek by mělo být řešení náhradního způsobu upevnšní rezervního kola pro konkrétní typy automobilů, tak aby byla sodržena Vyhláška 341/2002Sb...včetně zajištění výrovy a montáže držáku, který musí být někým schválen...tedy homologován pro určitý typ automobilu...zadarmo Vám bohužel uvedený držák nikdo nenamontuje, a ceny jsou smluvní...

nespokojenyurednik

opravuji se, Vyhláška č. 341 / 2002Sb., a síla při snímání kola z držáku atd...nesmí přesáhnou 490N...překlepy

luis85

Dobry den chtel bych si take namontovat plyn do auta a je uz nejaky jiny spusob kterym by se dalo nahradit rezervni kolo? A popripade co mam rici mechanikum kdyz mi budou montovat plyn do auta? Diky predem za odpoved

počkat na připravovanou novelu vyhlášky 341/2002

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]