Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stržený závit na bubnu

Od: kiboko odpovědí: 4 změna:

Prosím o radu. Kola na autě (Renault Scénic I.) si normálně přehazuju sám (letní, zimní). Na jaře mi to ale přehazovali v pneuservisu, protože jsem nechával měnit brzdové kotouče. Včera jsem při výměně, když jsem sundal krytku šroubů zjistil, že jeden ze 4 šroubů na levém zadním kole je jiný. Byl jsem dost překvapený, ale řekl jsem si, že se jim asi v pneuservisu ten původní šroub nezdál, třeba měl špatný závit, a tak ho vyměnili. Taky byl ten šroub o něco kratší než ty původní. Po přehození kola jsem ale zjistil, že ten jejich šroub, ani můj když tam na to místo dám, nejde zcela utáhnout, protáčí se. Je teda stržený závit na bubnu.
Prosím o radu co teď s tím _ je nutné vyměnit buben nebo lze závit na bubnu nějak opravit?
Nevím, jestli musím jet do renaultího servisu (tam je vše pěkně drahé) nebo by mi to byl schopen opravit běžný autoservis. A na kolik by odhadem přišla výměna bubnu + práce?
Má cenu jít do toho pneuservisu a hádat se, mám obavu, že to zapřou. Mají vůbec možnost pneuservisy toto opravit nebo musím do klasického servisu?
Lze nouzově jet na 3 utažených šroubech a čtvrtém jen tak lehce?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kratast*
hodnocení

0x
z vlastní zkusenosti. mam 4 srouby na kole. jel jsem takhle asi 60 km 3 šrouby utazene a 1 strzeny (ani jsem ho tam nedaval). po 60 km mi zacalo klepat kolo zastavim a ejhle 2 šrouby v čudu, vzalo se to na střih a kolo mi drzel jen jeden šroub (ten posledni co se zlomit jsem slyšel jak odletěl byla to rana asi do podbehu jel jsem celou cestu cca 50km/h. bylo to na předním kole a musel jsem menit cely naboj. jinak nektera auta jako ford mají štefty proste se to vymeni nevim jak rencek. jinak na netu mají buben od 1000kč (brembo) a pak dražší. možna by stacilo zavit jen znovy projet zavitnikem. pozor zjistete si stoupani šroubu! bude tam jemny zavit.popřípadě dělají vložky udelate si vetsi zavit a ten vyvložkujete kouknete zde k-race.cz/...

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Opravit jde všechno,je to však otázka peněz a vynaloženého času.Nejschůdnější cesta je výměna bubnů(obou).To si můžete udělat i sám,to není nic složitého.

trtr

Zdravím, radím tam to toho servisu zajít, když už nic udělat alespoň povyk, protože tohle se nedělá. Radím, to nechat opravit- možná to půjde vyvložkovat, ale raději bych to viděl na nové bubny. Pokud je budete měnit, tak ty staré si nechte vrátit pro případný úspěch při pozdní reklamaci.

Co mě ale zaráží je, že jste si práci nezkontroloval. Pokud ne hned, tak alespoň po 50 km jízdy je mají šrouby kol přetahovat.

moto*
hodnocení

0x

Závit se dá velmi snadno opravit systémem Heli-Coil. stanleyengineeredfastenin/...

Po opravě je dokonce původní závit kvalitnější než původní.

Kopii tohoto systému dokonce vyráběl Agroímotor ve Velkém Merziříčí. Dnes mám pocit, že jsou před krachem nebo již po něm nebo v průběhu.

Tento systém mají některé špičkově vybavené servisy nebo mechanické dílny či strojírny. Já sám mám některé rozměry, tento ale ne.

Běžné sertvisy kteří jsou jen vyměňovatelé dílu je výhodnější naúčtovat nové díly a spousty práce, než přeříznout speciálním zzávitníkem závit a natočit pružinku s novým. Oprava závitu tímto způsobem je na minuty. Já jej používám především na opravy stržených závitu svíčky nebo v karterech motocyklů.

Jinak být ve vaší situaci, v první řadě bych po servise neoblomně žádal opravu závitu který poškodili. A teké jim ev. zmínil systém o kterém píši. Mám dokonce pocit, že jej nabízí m.j. i firma Wurth.

doplněno 13.10.13 11:57:

Teď jsem si všiml, že o systému, dokonce s odkazem psal již @kratast výše.

doplněno 13.10.13 11:58:

Teď jsem si všiml, že o systému, dokonce s odkazem psal již kratast výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]