Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímalo by mne, zda-li se značky vztahují i k odstavnému pruhu či krajnici, nebo nikoliv. Případně odkaz na zákon týkající se tohoto. Děkuji.
Ke komunikacím vizte zák. o pozemních komunikacích + vyhláška + z. č. 361/2000, povinnosti. Je-li v kapse řp proč ten dotaz?
Děkuji za odpověď, ale je toho hodně a i přes velký čas strávený na zákonem nejsem moudřejší. Naštěstí jsem se s tím nesetkal já osobně, ale překvapilo mě, když kolega odstavil vozidlo v odstavném pruhu (který je k tomu určen) na silnici, kde je značka zákaz stání pokutu. Pokud by značka se vztahovala i k odstavnému pruhu, tak nevidím význam odstavného pruhu.
Jémine, odstavný pruh je hlavně bepečnostní opatření. Aby se tam odklidilo třeba nepojízdné auto, než bude odtaženo. Nebo při výměně kola apod. Určitě odstavný pruh neslouží primárně k tomu, aby tam řidič nechal auto a šel třeba na houby.
Na dálnici jsou také odstavné pruhy a parkovat se na nich rozhodně nesmí. A ani zastavit se tam nesmí. Tam se může jen "zastavit vozidlo" (tak ten termín, myslím, zní a znamená zastavení z důvodu nezávislého na vůli řidiče, nebo tak nějak to popisují).
Vyhláška 30/2001 Sb. v § 6 říkala: "Svislá dopravní značka umístěná vedle vozovky nebo nad vozovkou platí pro celou vozovku v daném směru jízdy." To neplatí pro
- zákazovou nebo příkazovou svislou dopravní značku umístěnou nad vyznačeným jízdním pruhem, která platí jen pro jízdní pruh, nad kterým je umístěna,
- svislou dopravní značku upravující zastavení nebo stání, která platí jen pro tu stranu pozemní komunikace, u které je umístěna.
Čili většina dopravních značek platí pro vozovku (krajnice není částí vozovky), zatímco značky upravující zastavení a stání platí pro "stranu pozemní komunikace" (nikoliv jen"stranu vozovky") - krajnice je součástí pozemní komunikace. Ovšem odstavný pruh se většinou zřizuje jen na takových komunikacích, na kterých je stání zakázáno zákonem, a ten zákaz platí pro celou komunikaci, nikoliv jen pro vozovku.
Podle § 3 nové vyhlášky 294/2015 Sb. už platí dopravní značky pro pozemní komunikaci, nikoliv jen pro její vozovku.
Ačkoliv pravidla provozu a prováděcí vyhláška obsahují spoustu nedomyšleností a nesmyslů (kupříkladu je-li na chodníku umístěna značka stezky pro chodce a cyklisty, platí pro celou komunikaci, tedy i pro vozovku), zrovna ve vztahu k parkování jsou celkem konzistentní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.