Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupil jsem auto které nemá čitelný VIN (cca 3 prostřední znaky) - na autě byla namontována rozpěrná tyč v motorovém prostoru a je přidělaná čtyřmi šrouby - jeden z nich je nešikovně navrtán právě do čísla VIN. Vím že je to moje chyba, že jsem takové auto kupoval, ale stav vuzu byl jinak velmi slušný a vše se zdálo být v pořádku. Před koupí jsem číslo VIN zkontroloval jen asi do poloviny, zbytek byl schován pod tou rozpěrnou tyčí.
Nyní mám problém auto přihlásit - neprojde evidenční kontrolou z důvodu nečitelného VINu.
Otázka č 1: Mám právo odstoupit od kupní smlouvy? Prodávající říkal, že neví, že číslo VIN bylo nečitelné..
Otázka č. 2: Pokud ano, mám šanci dostat z prodávajícího peníze zpět? Klidně i soudní cestou?
Děkuji za odpovědi Petr H .
Zdravím,
nepíšete, jestli jste tou evidenčkou už zkoušel projít nebo ne - pokud nezkoušel, tak byste to měl aspoň zkusit, třeba by to prošlo.
V případě, že to opravdu evidenčkou neprojde, máte v podstatě 2 možnosti (nepočítá vrácení auta = odstoupení od smlouvy):
1) legální cesta - pokusit se zjstit, jak se legálně řeší oprava VIN, pokud dojde k jeho poškození při havárii a pak postupovat stejným způsobem (moderní auta nejsou moje parketa, ale už několikrát jsem různě četl, že moderní vozy už nemají VIN jen jednou a na jednom místě, ale je jich na voze několik a na různých místech, takže podklad pro ověření správnosti by mohl být)
2) nelegální cesta - pokusit se najít někoho, kdo by uměl poškozené místo vyvařit a opravit VIN do původního stavu - to by taky problém být neměl - když to dokáží udělat u kradených aut tak, že se to pozná pak je defektoskopickou zkouškou, proč by to nešlo u vašeho auta - jde jen o to najít toho správného autoklempíře.
To, co jsem psal výše, nejsou sice tak úplně odpovědi na vaše otázky, ale vzhledem k "vymahatelnosti" práva u nás bych na cestu odstoupení od smlouvy nebo dokonce vrácení peněz moc nespoléhal a snažil bych se najít jinou cestu, jak auto zprovoznit.
koukám, že předřečníci byli rychlejší, takže moji odpověď berte jen jako doplnění
Děkuji za odpověď
Na EK jsem byl a neprošel jsem právě z důvodu nečitelného VIN..
Legální cesta tu existuje, ale jak jsem již psal výše je nákladná a zdlouhavá.. Tak jsem si myslel, že bych měl šanci auto vrátit.. Po přečtení odpovědí jsem již trochu skeptický k této možnosti.. Bohužel no, moje blbost..
Otazka je, z jakeho duvodu od smlouvy odstoupit. Mne zadny nenapada. Pokud prodavajici nevezme auto dobrovolne zpet, tak to vidim dost blede...
To je trochu problem. Vy mi prodate auto, ja podepisu smlouvu, ze jsem koupil auto s VIN XYZ. Druhy den prijdu s tim, ze chci auto vratit, pri prebirani tam vsak bude VIN ABC (nebo zadny). Vezmete takove auto zpet?
Brano do absurdna: prodate mi cervene auto, ja druhy den prijdu reklamovat naprosto shodne auto, ale modre. Az na barvu je stejne, tak prece neni problem vzit ho zpet ne?
Jinak receno: pokud nekde podepisu, ze jsem prevzal auto s konkretnim identifikatorem, tak je moje blbost, ze jsem si to nezkontroloval pri prevzeti.
3.) bezpečná identifikace vozidla výrobcem stojí několik tisíc, plus pár stokorun vyražení VIN náhradní tehcnologií, po předchodím souhlasem úřadu...
VIN jě něco jako rodné číslo auta, obával byhc se s tím vyjet do zahtraničí
Ano tato třetí možnost tu také je, ale podle člověka z EK a technika na úřadě je to celkem nákladné a zdlouhavé - Ověření původu vozu buďto na Dekře nebo v autosalonu Renault (jedná se o vůz renault) a poté do autorizovaného servisu kde mi číslo vyrazí.. podle mých propočtů cca 7000,-
Ty voe,Tolik? U citroenu to stálo jen Litr! A zdlouhavé to nebylo,jeden den jsem zajel na autor.servis Zhlédli,nafotili,poslali na zástiupce do Práglu (čtvrtek) a v Po jsem měl zprávu,že si mám dojít proprotokol,v uterý jsem tam dojel,ve středu na úřad,čtvrtek servis (taky autor ale škoda,bo byl jediny místní! spolupracující s úřadem) ,překlepání VIN,nafocení protokol, s tím na STK a v pá přihlásil na sebe.
doplněno 11.10.13 17:17:To Ronyx-plný souhlas,než jsem došel do stadia výše popsaneho tak to trvalo půl roku včetně pokusu o vrácení peněz a auta,navíc hejno proježděných kiláků a tím i úprojetého benzínu atd.A to byl VIN čitelný.žel ale přeraženýnaštěstí auto nepocházelo z trestné činnosti-bylo legálně koupeno na ND přehozena kastle a místo normlní výměny jen přeražený vin.
Aurotizovaný dealer renault není renault, Renault má akreditovaného zástupce v Praze 8 v Pobřežní ulioci č.p. 3, s důvěrou se na ně obraťte
Mě na úřadě řekli, že stačí zajet k autorizovanému prodejci Renault - že jsou schopni podle VIN dohledat původ vozu a na základě shody mi vydat papír se kterým bych jel do dalšího servisu kde by mi to číslo vyrazili..
některá auta mají VIN vyraženo na několika místech, například na podlaze spolujezdce, navíc další identifikátory, protože česká legislativa neupravuje postup při obnově VIN nebop identifikaci vlastně vůbec neřeší tyto situace a nechává vše na úřadech bude na úřadu co mu bude stačit
jakou vadu? kupující si měl auto pořádně zkontrolovat. snad každý kupující jako první ověří vin a pak další věci.
Víte ta tyč tam nebyla namontována sama, pokud někdo vrtal do VIN, byl to evidentně hlupák.
V Německu auto s poškozeným nebo pozměněným VIN můžete rovnou prodat na díly nebo do východní Evropy nebo dát sešrotovat, je technicky nezpůsobilé a nelze jej provozovat.
Na Slovnsku mají také podrobný zákon o "cestnej premávke" kde je několik paragrafů které přesně řeší co s autem kterému chybí VIN, kde bylo VIN poškozeno nebo pozměněno. V ČR se zatím nikdo neodhodlal cokoliv jasně a srozumitelně ošetřit zákonem,
ÚŘEDNÍCI MDCR spokojeně sedí na prdeli a koukají z okna na Vltavu. Tak se může stát, že lidé s rozvrtaným, VIN chodí po úřadech, někde chtějí fotodokumentaci, jinde bezpečnou identifikaci výrobcem, jinde stačí nějaký protokol z STK...
Bohužel základní principy našeho ústavního pořádku nedovolují úřadům při práci realizovat vlastní "lidovou tvorřivost", přesto jsou úředníci, kteří jsou vázání ústavním principem "dělat jen to co jim ukládá zákon a v jeho mezích" nuceni k lidové tvořivosti, protože zákon jim v této souvislosti v podstatě NIC NEUKLÁDÁ, a tedy ani NIC neumožňuje.
Člověk by očekával že v celé ČR bude platit nějaký jednotný úřední ( zákonný) postup, co a jak dělat když VIN vyrezne, když VIN chybí, když VIN někdo rozvrtá atd...všichni víme že VIN musí být vyraženo na pevné části karoserie, ale když tam VIN není nebo je poškozeno, zákon žádný jednotný a zýávazný postup nestanioví.
A jak jinak mají úřady jednat, než podle zákona?
Je jasné že poud se legalizují auta v rámci trestné činnosti často se do VIN zasahuje nebo se různě pozměňuje.
Proto jednání hlupáka který mohl vrtat kamkoliv jinam, a přesto vrtal do VIN NECHÁPU.
Já osobně bych si takové auto NIKDY nekoupil, ale to je věc názoru.
Děkuji za odpověd,
já jsem už psal výše, že je to moje chyba.. A podle toho co si čtu na internetových diskuzích tak postup při obnově VINu se hodně liší kraj od kraje a úředníka od úředníka. Někdo píše, že stačilo navštívit příslušný úřad a pak hurá do servisu na předělání VINu, někde museli od čertu k čertu s hromadou papírů a peněz. Tak uvidím co potká mě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.