Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Jedna z minulých otázek mě navedla k tomuto dotazu. Někde jsem slyšel, že se nesmí jezdit s tlumenými-potkávacími světly a k tomu přisvěcovat dálkovými zároveň. Snad to má být i pokutováno při přistižení Policií. Ale! Jezdím krátce s Nisanem Almerou a u ní jsou samostatný světla potkávací se žárovkou o jednom vlákně a dálková světla se k nim přidávají zase jedno vláknovou žárovkou bez zhasnutí těch potkávacích. Auto to takhle má už od výrobce. Ví někdo, jak je to správně?
To není zdaleka jen záležitost Almery, i notoricky známá OII má také H1/H7 - tedy v případě jízdy na dálkové světla svítí oboje světla, stejně tak to má třeba Ford C-Max, Mondeo, Focus, Opel Astra a další a další.
Nějak nevidím důvod, proč někoho pokutovat . Jiná věc je ta, že jsem kdysi slyšel, že přisvěcování dálkovým světlem přes světelnou houkačku poškozuje dvouvláknové žárovky - v té situaci totiž svítí obě vlákna najednou, zatímco při běžném použití vždy jen jedno. Ale že by to někdo v praxi nějak řešil, nebo že by někdo takhle zničil světlo - to jsem neslyšel.
Je to takto z výroby,je to homologováno?Pak to neřešte,nemají právo Vás pokutovat,pkd je to nějaká úprava samodomo,opravit do pův. stavu,protože je nespůsobilé provozu... !
Policie si nic nevymýšlela. Součet svítivosti dálkových světel na vozidle nesmí překročit 100 Candel. Svítivost máte napsanou na skle světla u tý značky "e". Pokud máte tedy čtyři přídavná dálková světla o svítivosti 35 - 45 cd, což dálková běžně mají, násobkem 4x překračujete dovolenou hodnotu a dopouštíte se přestupku (tuším, že zákon 56/2001 Sb).
Tady píšou, že nejvyšší souhrnná svítivost dálkových světel nesmí být vyšší než 225 000 cd. Což je podstatně více než 100 Cd.
Týýýjo - oni už policajti vozí měřidla světelného toku? Tak to by museli HIDaře na místě zastřelit (ne že bych byl proti...)
Ale k věci - tazatel se ptá na svícení dálkovými a potkávacími světly současně - což však spousta současných aut dělá už z důvodu konstrukce světlometů - prostě nemají dvouvláknové žárovky, ale samostatné H1 a H7 v samostatných světlometech. Což , pochopitelně, je zcela v souladu s čímkoliv, pakliže tam místo předepsaných žároven nenapere nějaké ,,supermegagiga silvr šajn´´
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.