Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Technický průkaz

Od: mildass odpovědí: 10 změna:

Zdravím, mám dotaz ohledně technického průkazu. Před cca měsícem jsem si koupil auto. S prodávajícím jsem podepsal kupní smlouvu, ke které mi přidal malý a velký techičák. Po kontrole doma jsem zjistil, že jméno prodávajícího není zapsáno ve velkém ani malém techničáku(prodávající vozidlo koupil, ale ani nepřepsal na sebe a zase prodal) tudíž je auto přihlášené na předchozího majitele. Nevím, zda vůbec mohl prodávající auto řídit, natož prodat. Byl jsem vozidlo přihlásit v HK a tam mi řekli že se to musí nejdřív odhlásit v Plzni, že tady s tím nic neudělají(předchozí majitel, před prodávajícím). Je povinnost prodávajícího auto nejprve odhlásit? Popř. Může takovéto auto vůbec prodávající prodávat? Co se s tím dá dělat? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x

Podle zákona musí nahlásit změny, které se do TP zapisují (což je i majitel a jeho adresa) do deseti pracovních dnů, pokud to "mezimajitel" stihl, tak to odhlašovat na sebe nemusel. Každopádně bych si teda vyžádal kopii té předchozí kupní smlouvy aby bylo jasné, jak jste se k vozidlu dostal Vy a potom by to už logicky jít mělo. Bohužel jsme banánová republika, kde si dělá každý co chce, takže zkuste kontaktovat bývalého majitele, jestli by byl tak ochotný a odhlásil auto na Vás na základě kupní smlouvy a modlete se, aby neřekl, že mu ho někdo ukradl.

doplněno 08.10.13 08:17:

Hlavně tu povinnost ze zákona mají oba, jak prodávající, tak i kupující.

olaf71*
hodnocení

0x

nemáte ve smlouvě bod, který na toto pamatuje? třeba, že prodávající je výhradním vlastníkem a že mu nejsou žádné okolnosti, které by bránily převodu.on Vám totiž brání. dále tam bývá bod, kdy se zavazuje k odhlášení vozidla do několika dnů.

pokud ne,tak musíte sehnat majitele, který je veden v TP a on to musí na Vás odhlásit. modlete se, aby nebyl problémový, nebo aby vůbec žil,pak nastává problém pro Vás.

buss
hodnocení

0x

Nechápu vás, neznáte postup? Proč jste něco bral když jste viděl, co je v TP (při kontrole doma, ježíši...)? Když už, tak měl prodávajcí zajistit plnou moc od toho, kdo je v TP abyste si převod zajistil. Proč by auto nemohl řídit, vy jste si nikdy auto nepůjčil? Uhraďte pojištění a jezděte... ORV máte. Přečtěte si zák. č. 56/2001, jak se říká, neznalost zákona neomlouvá.
Takže buď ať vám to ten od koho jste auto koupil zajistí, nebo zajistí plnou moc a úkon provedete sám, nebo kontaktujte toho, kdo je v TP.

hodnocení

0x

Podle posledního zápisu ve velkém techničáku bude správný postup. Jestliže vozidlo nebylo odhlášeno na: tak musíte opravdu do Plzně a tam to na sebe odhlásit. Nebo to někdo na základě plné moci, vystavené od osoby uvedené v techničáku, musí provést v Plzni.

OK pochopil?

layborr*

Je to jednoduché - napište si plnou moc

k veškerým ukonům k odhlášení vozu na vaši osobu od XY který je poslední majitel ve velkém techničáku

a s tím na registr do Plzně ( k tomu si napište kupní smlouvu od XY majitel ve velk. techn.)

Nebo vratte vůz kupujícímu - což ale asi bude složitější .

jiwi
hodnocení

0x

Zaplaťte povinné ručení a jezděte a parkujte bez obav z postihu kamerou, radarem (dálkovým zjištěním), resp. parkováním, kde se nesmí. Zaplatí to ten, kdo je zapsán v TP!

repkin*

A to jste viděl v jakém filmu? Ten totiž udá kupní smlouvu s bývalým majitelem a ten se současným, který bude postihnut. A samozřejmě z úřední povinnosti by měli udělat ještě všechny tři na přestupek, že nepřepsali auto v zákonem stanovené lhůtě. To že to úřady neřeší je až věc následná.

mildass
hodnocení

Teď jedu za pánem, co mi auto prodal, tak se s ním snad domluvím. Co mám dělat když nebude chtít spolupracovat?

Co máte dělat? Viz rady p.Milana a Laybora!Tam máte odpo na svoji otázku,předchozí nezapsaný majitel Vás asi pošle někam!

mildass
hodnocení

Po včerejší návštěvě pána, kterému jsem nechal na vratech dopis mi dnes volal a zdělil mi, že mi při prodeji zapomněl dát plnou moc :) a že mi jí v nejbližší době pošle :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]