Nejste přihlášen/a.
ahoj při jízdě do práce mi netopila felda že by topení odešlo? auto bylo zahřáte na provozní teplotu ale z fukaru šel vlažnej vzduch po uzavření fukaru a následném otevření asi po 5 minutách to pěkně topilo jen pár minut a pak zase jen slabě ... takže jsem to celou dobu zavíral a otvíral abych tam měl aspon trochu teplo bude to topení? popřípadě jak se dá vyměnit? nechci auto dávat do servisu věci na nom si dělam sám díky atak
Topení je u obou typů aut v malém okruhu. Spíš často uhnije přepážka (spíše se zlomí) a pak radiátorem (vložkou topení) nekoluje voda celou cestou ve vložce, ale jen s výstupu na vstup a do zadu vložky se vůbec nedostane. Nekoluje tedy celým radiátorem, ale jen jeho částí a foukáním ventilace se rychle radiátor vychladí a netopí. Musí se vyndat.
Sundat baterii, hadice do vložky a pak vložku vysunout z topení ven (drží ji jeden torx). Pokud to v ní hrká, tak je vložka na výměnu (ona prasklá přepážka)
Při provozu jsou u této závady hadice do topení horké, ale topení netopí.
doplněno 03.10.13 10:18:Dabel: Aha, na to jsem zapomněl. Mám Favorita s Feldím topením...
V interiéru demontuj:
Černý ovál s budíky (k tomu musí jít dolů volant, od převodovky odpojit náhon k tachometru)
Pak ovládací panel topení drží 2x vrutový šroubek seshora (v místech, kde jsou spínače varovek, mlhovek a topení skla)
V motorovém prostoru topení drží 2x matice na 12klíč (nebo 13, když je někdo měnil).
Pak to stačí jen povysunout a naklonit.
doplněno 03.10.13 11:41:Dabel: Tak jde to, ale dost často se pak olámou ty plastové bílé hříbky, co drží naspodku přístrojovku na černém oválu palubky. Pak už je to jedno a volant se sundávat nemusí.
Blbě se to dělá s volanty do roku 96 (oválný klakson a lépe s volanty od 96 po 2001, kde je kulatý klakson nebo airbag (volanty jsou asi o 1cm dál od palubní desky).
u felicie nelze radiátor vyndat tak jednoduše jako u favoritu překáží tam kastle na níž stojí baterie musí se to komplet povolit a povytáhnout celý topení je to na skušenějšího mechanika
doplněno 03.10.13 10:20:já když to dělal na tátovo 1,6ce tak sem volant nesundaval jen palubovku
gumidek: mohl by si mi na obrázku ukázat kde se to má povolit a následně vyndat vložka z topení? nemám s tim zkušenost díky moc
gumídku, když už jsi to tady nakousl. Řekni mi, jak vytáhnout přístrojovku, aniž bych ty dvě plastové packy co ji dole drží neulomil. Dělal jsem to zatím jednou a chtěl jsem je obě jakoby nadzdvihnout šroubováčkem, ale po vyndání jsem zjistil, že jsou stejně obě ulomené
díky moc a ještě k tomu odpojení náhonu u převodovky, prý "něco" může spadnout do převodovky. Co je na tom pravdy a na co si dát pozor? Nefunguje nám totiž ve feldě palivoměr a je to dost o nervy, odhadovat množství podle natankování a ujetých kilometrů + vozit kanystr v kufru kdyby náhodou
(plovák je OK)
No hlavní je odmontovat ten náhon tachometru od převodovky. Je moc krátký a tak ti přístrojovku na vytažení moc nepustí a vysí to na něm. Když jí odpojíš od převodovky, tak ho pak klidně celý vytáhneš i s přístrojovkou do auta.
Další věcí je volant, který dost překáží. Ano, dá se to i sním, ale je zde velké riziko ulomení.
Dále pak se musí přístrojovka vytahovat jako celek i s tím černým oválem palubky (nesmíš odcvaknout ty horní kovové spony, jinak to dole silně namáháš a rupne to (ty dva bílé hříbky).
Ještě možná jeden postup. Vezmeš WD-40. Namažeš ty dva spodní gumové silenty, ve kterých jsou ty hříbky co se lámou a pak vycvakneš ty horní spony a pokusíš se to opatrně vysunout nahoru (v ose hříbků a ne do strany).
Zádrhel je, že ta guma časem zvrdne a hříbky se ulomí při demontáži.
Víc toho tam na koumání není, jen opatrnost a nic neuspěchat.
Problém je narazit na přístrojovku, která to nemá ulámané, protože většinou nejsme první, co do toho jdeme.
Dabel: Jo, tak dá se to opravit jakkoliv, ale už to nebude ono (puntičkář). Mimo to šroubek při rozsvícení kontrolky bude částečně vidět jako stín...
Jo, pravda to je.
Když odmontuješ tu převlečnou matici bowdenu náhonu a náhon sundáš, tak na tebe kouká samotný vršek náhonu (jeho 1/4). Náhon je vlastně tělo s dírou a závity pro matici bowdenu a v něm je osička s nalisovaným kolečkem pastorku. Právě ta osička s kolečkem může při vytahování vypadnout z těla náhonu a případně něšikovně sklouznout bokem k diferenciálu.
Aby se tomu nestalo, tak musíš náhon vytahovat pomalu a opatrně (zvláště, pokud dlouho nebyl demontován, což by měl, protože je to měrka oleje v převodovce, ale na to všichni prdí...)
Takže máš sundaný bowden, povolíš 9 klíčem šroubek plechové příložky a příložku tam necháš. Pomocí ní nahon rozhýbeš do krutu (zatočíš sním ve víku převodovky sem a tam za současného mazání WD-40. Až bude dost rozhýbaný, tak budeš tohle dělat znovu a současně tahat nahoru za tu příložku kterou původně šroubek M6 na 9 klíč držel.
Měl by jsi i pozorovat, že ti zapadává osička. Když to uděláš pomalu, tak jí vylovíš třeba kleštičkama nebo pinzetou. Ovšem ne vždy celá z těla náhonu vypadne. Někdy vypadne jen z půlky a je to OK. Ovšem větší silou vypadne celá.
Kdyžtak, až budeš mít náhon dobře připraven k vytažení (rozhýbán a namazán), tak tam dej zpět bowden i s lankem a to lanko tu osičku trochu přijistí, aby nevypadla.
Každopádně pokud budeš opatrný, rozhýbáš si to a pořádně očistíš a prostříkneš WD-40kou, tak se toho neboj.
Náhony byly celkem 3 typy.
Kovový s bílým kolečkem typ Favorit. Ten je nejlepší. Zde osička vypadne jen do půlky a drží.
Kovovo plastový. Ten je dost blbej. Měli ho Feldy někdy v půlce výroby (96,97). Osička a kolečko je plast a tělo je z Favoritího. Snadno vyskakuje ven
Celoplastový. Nemá příložku s šroubkem M6, ale je jakoby celek. Osička nevypadává. Celý náhon drží taktéž šroubek, akorát ta příložka se nedá vysunout od něj (je součást těla). Měli ho Feldy po faceliftu.
XS 002409191B
Omezený průtok radiátorem topení - pravděpodobně zanesený. Vyndat, zkusit vyčistitt, profouknout. Bohužel dovnitř nevidíš, takže účinnost vyčištění moc nepoznáš. Nejlepší by proto asi bylo dát radiátor nový. Neměnil jsi, nebo nedoléval nemrznoucí kapalinu? Pokud dáš totiž jinou, než tam byla a než doporučuje výrobce, objeví se pak obvykle tyhle problémy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.