Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím o radu. Mé staré auto odsloužilo a budu si pořizovat nové. Do ojetiny už jít nechci, tak uvažuji o funglovce. Jsem sice podnikatelka, ale nejsem plátce DPH. Nevěděl by někdo zde, jak je nákup nejvýhodnější - jestli se podnikatelce vyplatí koupit auto na splátky a ty nějak zahrnout do daní, nebo se to nevyplatí a je lepší auto pořídit koupí naráz? Nebo je lepší nějak koupit auto přes dobrou kamarádku, která je plátcem DPH? Jak je to v tomto případě? Musela by auto registrovat na evidenci vozidel na sebe na nějakou dobu? Na jak dlouho? Za každou odpověď předem děkuji.
Jedna rada je jednoznačná: rozhodně nekupujte auto na kamarádku. Přijdete o obé.
Když vidím, že se neorientujete ani základně, tak bych radši neblbnul, registroval se jen k daním, ke kerým musím. To DPH není zas taková darda, aby to stálo za problémy. Zvlášť jestli nemáte jiné auto, tak můj daňař mi radí nedávat do nákladů všechno, jen nějaké procento (to se týká i uplatnění DPH), takže tím se ta úspora ještě snižuje.
počkejte do 1.dubna, každý podnikatel by pak měl mít možnost koupit si auto bez DPH, a to bez ohledu na to, zda má mřížku a je to jako náklaďáček, tedy kategorie N1, odpočet DPH bude možný i u aut kategorie M1.Projednáno parlamentem, bude platit snad od 1.4.2009
To je samozřejmě nesmysl. Ne každý podnikatel, ale každý plátce DPH! Pokud tazatelka není plátce DPH tak prostě zaplatí plnou cenu jako kdokoliv jiný.
Jestli půjde vzít auto přes jiného plátce DPH - možné je všechno ale netuším jak by sis to pak dala do nákladů, do nich si to započítá oficiální kupec. Jestli si to auto ale nechceš dát do účetnictví tak proč ne, i když zrovna čisté to z hlediska daní asi nebude
Nebo jsi myslela že plátce DPH to auto koupí, nechá si vrátit DPH od státu a tobě ho následně okamžitě oficiálně prodá za cenu bez daně? To by asi nešlo, ale účetní nejsem takže bez záruky...
Děkuji za odpověď. No právě, že se v tom vůbec nevyznám. Podnikat jsem začala nedávno a nejsem plátce DPH, ale má výborná kamarádka, které věřím plátce je. Myslela jsem, že já bych si vůz do nákladů nedávala, ale ta kámoška ano a vrátili by jí DPH a to by mi pak dala. Já bych zaplatila celý vůz. Vím, že by ho musela koupit ona a taky ho na sebe napsat. Právě, že nevím, za jak dlouho se ta daň vrací, jak dlouho to trvá? Tajně jsem doufala, že půjde koupit to auto už bez té daně, když doloží, že je plátce, ale tak to asi nefunguje. Jsem asi naivní a nechám to plavat. Je to složité, raději to koupím sama za sebe a dám si to do nákladů já. Chtěla jsem jen trochu ušetřit-pravda asi trochu nefér.
Nikdo nemůže nakoupit bez zaplacení DPH, platí se vždycky
I plátce ho normálně zaplatí při koupi, ale pak si ho při vyúčtování DPH napíše k vrácení. Takové přiznání se podává buď čtvrtletně nebo měsíčně, záleží na tom jaké jsou obraty firmy. Jak rychle případný přeplatek berňák vrátí nevím, zatím jsem vždycky jen DPH platil a nikdy mi nic nevraceli.
Ale pokud si nechceš auto dát do nákladů tak bych se na to vykašlal, je tam trošku riziko že budete mít obě problémy pro pokud o podvod. Navíc pokud si koupíš tak půl roku až rok staré auto s jasnou historií (jako nove kupované v ČR s pravidelně vyplňovanou servisní knížkou) tak na něj máš stále záruku a a přitom ho máš podstatně levnější než pokud si od nového auta odečteš 19% DPH.
Díky moc za odpověď! Kdyby ho kupovala kamarádka, tak bych si ho do nákladů nedávala. Takový podvodník zase nejsem, to bych udělala jen, když ho koupím sama na sebe. Jinak uvažuji taky o tom, že koupím ojeté auto, tak rok, maximálně dva staré (nebo spíš mladé). Koukám, že se to možná vyplatí, ale je mi divné, proč někdo prodává rok a půl staré auto v záruce, které má najeto 20tisíc km? Zdá se mi to divné, mám podezření, že to auto může být třeba šikovně opravené po bouračce a to je vždycky riziko. Zas když koupím funglovku, tomuto riziku se vyhnu. Nevím jak poznat, že bylo auto bourané, snad jen zkontrolovat těsnost jednotlivých dílů karoserie a prý by tam mohly být nějaké zamaskované díry po rovnacím rámu, ale moc se v tom nevyznám a nechci naletět.
Ono jde o to že i to že ona si koupí auto a ty ho budeš používat je tak trochu podvod...
Jistotu nemáš ani s novým autem, klidně můžeš mít smůlu a koupíš si zmetek se kterým budeš mít vít problémů než s kvalitní ojetinou.
Hmmm, to je asi pravda, ale potom mám zase strach, že ten, kdo se zbavuje po roce a půl auta v záruce se ho zbavuje právě kvůli tomu, že je to ten zmetek a má s ním nějaké problémy. Proč by ho jinak prodával? To je to. Nevěřím, že si někdo koupí auto a po roce a půl ho prodává, aniž by k tomu měl nějaký důvod - snad vyjma toho, když je na leasing a nemá na splátky, ale to už je úplně jiná věc. Prostě mám podezření, že tomu autu něco je...třeba bourané, nebo ten zmetek. Chápu, když někdo prodává auto, které už v záruce není, nebo ho po 3.letech olítal a nechce investovat do nutných výměn dílů. Ale olítané auto také nechci, tak babo raď...tedy pardon Petře123. Nebo kdokoli jiný. Nikde není záruka, že budu mít štěstí, nebo smůlu.
Jistě může být v nepořádku, ale spousta vlastníků těchto aut si kupuje po roce nové auto, protože to staré je už nudí - chtějí prostě změnu. Znám takové osobně.
Hezký den, já bych ti poradila z vlastní zkušenosti, stan se plátcem DPH. Píšeš, že jsi začínající podnikatelka tak se určítě zařízuješ co se týká provozovny a jenom na tom se dá ušetit na odpočtech pěkných pár tisícovek, na zboží samozřejmě také, ale tam je střídavé. A to autíčko si pak můžeš pořídit na firmu. Věř tomu, že i nejlepší kamaradství se pokazí, když se narazí na peníze. Navic pokud ho budeš mít jako firemní můžeš si uplatnit benzín, náhradní díly, opravy, atd.
No, co se mě týče tak ti poradím pravý opak - dokud nemusíš tak se plátce DPH nestávej Je s tím plno papírování při čtvrtletních výkazech a ve výsledku si díky odvodu i trochu zmenšuješ zisk. O tom jaké je papírování s firemním autem, zvlášť pokud bys ho částečně používala i pro soukromé účely, ani nemluvím...
Smysl by to pro tebe mělo jen pokud bys hodně obchodovala s firmama které jsou taky plátci DPH, ale pokud děláš pro normální lidi tak je to k ničemu...
Přesně tak a né jen o trochu, ale celkem o hodně!
Z každých vydělaných 1000,-Kč plátce daně musí ihned (tedy před odečtením jakýchkoliv nákladů) státu odvést 160,-Kč, zůstane mu 840,-Kč, z těch si pak může odečíst poměrově příslušné náklady a ze zbytku - dejme tomu třeba 750,-Kč - pak státu odvádí znovu daň, tentokráte klasickou daň z příjmu, v součastnosti 15%. Je to normální dvojí zdanění a je to sprosťárna největší (buď by se mělo platit jedno nebo druhý).
Pokud nemáte extrémní náklady a vaši zákazníci jsou především maloodběratelé, je více než potřeba se jakémukoliv plátcovství DPH důsledně vyhnout, jak jen to zákon dovolí (tudíž v součastnosti myslím obrat do 1.000.000,-Kč za rok). Ani standardní náklady a z nich u plátce možné odpočty, vám ten nadměrný odvod na DPH nevykompenzují!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.