Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej auta známému

Od: honzav88* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zkusit zeptat na Váš názor popř. využít vašcih rad.

Táta vlastnil starou Š felicii a "prodal" ji známému. Samozřejmě jsem mu to rozmlouval, protože z vlastní zkušenosti vím, že obchodovat se známími je to nejhorší co může být, navíc jsem mu sehnal kupce, který by dal o 5 tis. více, ale to je už jedno. Nic méně na tohoto jeho známého je vedeno exekuční řízení a on si odmítá auto přepsat na sebe. Tzn. již cca 2 roky je automobil v jeho užívání a přitom je registrováno na mého otce, pojištění platí také můj táta (vše mu proplácí). Bohužel s tímto člověkem není řeč, přepsat si ho nehodlá a já nevím jak postupovat, jelikož táta je v invalidním důchodu (psychiatrické problémy) a tato situace mu moc neprospívá, navíc jako majitel má dle nového zákona stále zodpovědnost za provoz vozu.

Je nějaká páka aby si vozidlo přepsal? Sice jsem jim i sepisoval nějakou smlouvu, ale zřejmě ji nepodepsali nebo ji můj táta jen nemá, to bohužel nevím. Mohu např. vozidlo odhlásit a jako nového majitele přihlásit jeho a stímto odhlásit i pojištění a bude to na něm nebo je tento postup špatně? Bohužel nevím jak jinak to řešit. Díky Honza

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

4x

zákon 56/2001 Sb. ukládá nahlásiít každou změnu do 10 dnů od vzniku skutečnosti zakládající vznik změny

pojmy odhlášení, přihlášení atd jsou často chápány různě, slovo odhlůásit mlůže mít několikk významů

povinností táty bylo nahlásit změnu vlastníka/provozovatele

nový vlastník /provozovatel je povine se REGISTROVAT pokud hodlá auto provozovat

prodejní smlova může být i ústní, občanský zákoník platí v celé čr bez ohledu na nechápající úřednice, pracovnice pojištoven nebo hlupák,y kteří mi budou oponovat že ákony sice mám+ě aůle prace je jjioná...ÚSTNÍ...! a tu máte

tak nechápu na co ještě čekáte, potřebujete ještě rodné číslu kupujícího protože to zákon 56/2001 Sb. ukládá

Honzo, poslechněte skvělé rady nu, páč má naprostou pravdu. Vy určitě máte uzavřenou smlouvu s kupcem, byť třeba ústní. Jinak by to byla krádež, nebo zapůjčení vozidla.

honzav88*
hodnocení

Pokud je to takto, tak super. RČ máme, to jsem z něj dostal když jsem sepisoval tu "nepodepsanou" smlouvu. Takže by v tom neměl být problém. Asi to takto uděláme a bude klid. Díky moc za radu.

doplněno 01.10.13 15:07:

Předpokládám, že za "uzavření" smlouvy lze předpokládat to že si převzal automobil a táta si naopak převzal peníze? Dokonce jsme našli kopii jeho OP, kterou nám dal pro potřeby sepsání smlouvy.

jarda3*

Jo to je v pohode, staci na nej odhlasit a mate klid (ale melo to byt udelane uz davno, datum prodeje bych radsi moc nezminoval na urade...)

honzav88*
hodnocení

Tak jsme včera i tu "ztracenou" smlouvu dohledali, ale je na ní nějaká datum leden 2012. takže tu smlouvu asi radši nepoužít co?

A ještě jsem se chtěl zeptat, na pojišťovnu je potřeba předložit nějaké potvrzení co dostanu na registru? Protože tam jsem si jistý, že chtějí smlouvu (listinou :)) je mi jasné, že občasnký zákoník je nad jejich obchodní podmínky, ale jak se mám s nějakou referentkou dohodovat, těžko asi půjde proti nařízení jejich firmy?:-/

Honzo, klidně kupní smlouvu okopírujte a vložte jí na evidenci do spisové složky. Neva že je od 2012. Důležité je aby tam byl kupující s platnou adresou a r.č.

Pojišťovna, když bude chtít referentka, aby jste přišel v obleku, páč to nařizuje jejich nařízení firmy, co uděláte? ŽÁDNÁ pojišťovna Vás nemůže nutit dělat něco nad rámec zákona. Chtít to po Vás může, ale je jen na Vás, jak se zachováte..

Klidně bych jim dal taky kopii smlouvy.

nu*
hodnocení

1x

odhlásit vozidlo na nového majitele, táta osobně nebo Vy na základě plné moci kterou vyxstaví a podepíše táta, pokud nový majitel odmítně zapůjčit velký TP nahlásíte jeho ztrátu nebo odcizení a za 100,- Kč Kč necháte udělat duplůikát, opět na základě ploné moci neboi tátá osobně a pak sew auto odhlásí , s TP na pojištovnu ukázat zápis o polopřevodu a nahlásit prodej auta, dodatečně, pojistka zaniká dnem nahlášení, vystaví vám potvrzení a pak doklady předejte známému s tím že je auto nepojištěné

chtěl bych také sponzora jakým je váš tatínek

honzav88*
hodnocení

Velký TP máme, ten jsem mu nedal. Má pouze "malý TP". A to takto opravdu jde provést "polopřevod" i bez nějaké smlouvy? Když to vemu ad absurdum to takto lze (polo)převést automobil na Frantu Vomáčku a nikdo se mě nebude ptát zda existuje a auto skutečně má?

Jinak nikoho nesponzoruje jen, auto prodal "kamarádovy" pod cenou :-/. Provoz vč. pojštění si nový majitel platí i když pojištění přes mého tátu. Spíše nežli o peníze jde v tuto schvíli o to aby mu jednou auto nekleklo a on ho neodstavil někde a po nějaké době by přišla pokuta na tátu buď za parkování nebo za odtah, znečišťování veřejných prostor apod. Samozřejmě i řešení ostatních přestupků, které by jako majtel musel řešit by také nebylo příjemné...

jarda3*
hodnocení

0x

Jestli mate kupni smlouvu, muzete na nej auto odhlasit a mate po problemu.

honzav88*
hodnocení

Jak jsem již psal, kupní smlouvu nemáme. Já sice sepisoval ale jestli se podepsala nevím a pokud ano mi ji nemáme, bohužel.

nu*
hodnocení

0x

pokud jde o ppojišťovny jdou souikromé a referentky jsou školeny managementem

zaměstna l bych rovnou managemet pojišťovny, referentku u přepážky bych nechal žít, proč s ní řešit spory za které nemůže, ona jen vykonává

honzav88*
hodnocení

0x

Tak dnes jsem byl na evidenci vozidel a dopadl jsem následovně:

Na přepis opravdu nepotřebovali, žádnou smlouvu, stačilo jméno, RČ a adresa trvalého pobytu osoby na které bude auto převedeno. Z dokladů požadovali technický průkaz a osvědčení o registraci vozidla (malý techničák). Ten jsem bohužel neměl - současný majitel by mi ho nedal - s přepisem nesouhlasí. Takže jsem byl slečnou za přepážkou upozorněn, že příště už mi to bez ORV nepřepíše :) Byla naštěstí příjemná, takže to prošlo. Na pojišťovně, také nebyl problém - na základě potvrzení z magistrátu ukončili smlouvu ke čtvrtletí a další zaplacené čtvrltetí nám vrátí. Takže vše bez problému.

Jediný problém nastal až poté a na to bych se chtěl ještě optat. Při předání techničáku novému majiteli, s tím, že vozidlo na něj bylo přepsáno a že pojištění končí ke konci měsíce, byl naštvaný. A to z prostého důvodu, jak jsem se již zmínil je na něj podána exekuce, takže se za 1. bojí že mu bude okamžitě po přepisu zabaveno a za 2. se mu nechce platit převod (tj. 3800,- Kč). A "vyhrožoval" tím, že "půjde na magistrát a přepis zruší, že je neoprávněný". K tomu má otázka, je toto vůbec možné? a jaký by byl případně postup, byly bychom např. magistrátem nějak upozorněni? Aby jen neudělali další změnu v TP a nikdo nám nedal vědět... To že je to logický nesmysl (že bychom někomu dali auto vč. dokladů neoprávněně:)) je sice pravda, ale nedivil bych se ničemu. Díky za případné odpovědi, jestli na mne ještě máte sílu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]