Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! Chci si koupit mpv vůz sharan, alhambra nebo galaxy. Rok výroby od 2000. Jelikož najezdím za rok cca 8-10 tis km. váhám jestli disel a nebo benzin. Auto mi stojí i týden pod přístřeškem a když už někam jedem náš kombik je malý a proto musim pořídit větší (rodina) Napište mi prosím Váš názor na můj problém-zda disel a nebo benzin.Díky moc !
Zdravím,
ač se do podobných debat na téma nafta / benzin ze zásady nemíchám (můj názor, že diesel patří do traktoru a traktor patří na pole, příznivce ropáků zbytečně dráždí), tak ve vašem případě vzhledem k nájezdu je zcela zbytečný uvažovat o něčem jiném než o benzinu. Diesel má o hodně dražší servis (o tom, pokud je to turbo, tak ani nemluvit, protože pokud klekne turbo, tak i kdyby vám benzin žral 20l/100km, tak vás benzin při vašem nájezdu vyjde levněji), navíc se diesel vyloženě nehodí na krátký trasy. Když si vezmete další nevýhody dieselu, jako např. že auto topí v zimě až třeba po 20km jízdy, protože než se motor prohřeje, tak s benzinovým autem už větráte teplo z auta a pod.
A pak jedna věc - když se podíváte na cenu auta a počet najetých kilometrů, tak u dieslových je stav tachometru většinou 2x takový, než u benzinu - což znamená, že se bude výhledově u toho dieselovýho auta měnit podstatně víc opotřebených dílů. Zrovna ted v úterý jsem čirou náhodou koukal na ford galaxy a právě dost mne ty rozdíly překvapily.
Takže za mne jednoznačně benzin a obsah podle toho, co od auta na silnici čekáte a jak jste zvyklý jezdit - pokud jste zvyklý jezdit poklidným tempem, tak stačí i ta 1,6, pokud jste zvyklý jezdit svižněji, tak raději větší obsah, protože malý obsah při svižnější jízdě víc žere (to mám odzkoušeno na sobě - mám takovýho veterána 25let starýho obsah 1,3 - otec s ním jezdil za 7/100, já se stěží vejdu do 10/100).
Dobrý večer,
názor ronyxe je trošku zcestný co se dieselu týče,nicméně ve Vašem případě bych volil benzínovou verzi.Alhambra,Sharan i Galaxy měly v dieselovém provedení přihřívač vodního okruhu,neboť motory TDi mají málo zbytkového tepla,takže vnitřek vozu nestačí vyhřívat.Já měl Galaxy v naftě 5 let,denně jsem jezdil do práce 4 km tam a pak zpět.Tak jsem si ten přihřívač nechal za pár korun předělat na nezávislé topení a po ránu jsem měl motor daleko dřív ohřátý než benzínový motor.Pokud s tím ale vyjedete max. jednou dvakrát týdně,šel bych do benzínu.
Zdravím, jsem rád, že jste uvedl svůj názor a zkušenost - ve svém příspěvku jsem vycházel z toho, co jsem slyšel od různých známých majících diesela a co jsme kde vyčetl.
Ale rád bych se vás na něco teda zeptal co se týká užitkovosti galaxy - velikost kufru, jestli ej rovná podlaha kufru, sklopitelnost sedaček atd. Hledám totiž do budoucna nějaké auto, které bude slušně užitkově využitelné - zvykl jsem si na kombíka s rovnou podlahou a využitelností 2000l a ted je mi prostě auto s kufrem jen cca 500l málo. Předem díky za odpověď.
ronyx: Velikost otvoru zadních dveří metr na metr, při vyhození zadních sedaček dva metry ložné plochy na délku, při sklopení míň, ale nikdy jsem to neměřil. Podlaha rovná. Co je protivné, jsou plastové krytky úchytů sedaček. pokud jsou polámané, tak se o ně zachytává cokoliv, co po podlaze chcete posunout. Všechno nadzvednout a až potom šíbovat. Přídavné sedačky(6 a 7) jsou plnokrevné sedačky, žádná náhražka. Nejpohodlnější je to auto ale při šesti sedačkách, v uspořádání 2+2+2. prostřední sedačky se přesadí trochu k sobě, takže je víc místa od dveří, a po délce se vejdou šestery lyže-sjezdovky i s bagáží. Nedám na autobus dopustit.
Ford Galaxy, 2.3, 107kW, r.v.98.
Díky za info, to zní docela zajímavě.
Ještě se zeptám - jak je to u benzinové verze bez turba s cenama za servis a vůbec celkově s potřebou údržby a servisu, s cenama náhradních dílů atd.
Předem díky.
Abych se přiznal tak to moc neřeším. Každé dva roky tyčky stabilizátoru. To je bolest tohodle auta. Druhá je volant- vystřelujou(nedrží) krytky houkačky. Ceny si nepamatuju, ale asi to není nic hrozného, sada destiček do tisícovky- vydrží mi tak 2-3roky, tedy cca 10-15tis. km. Většinou se dají sehnat repliky. Disky to chce nějaké dobré, značkové. Nechal jsem tam dát něco levnějšího a ani ne za rok, byly v činné ploše disku vyžrané díry, že kmital volant. Výměny oleje - jezdím na tu nejlevnější polosyntetiku, má to najeto už skoro 60 tisic na plyn, předtím, podle tachometru 195tis.? Po těch najetých asi 260tis. km to žere asi tak 1litr oleje na 5000km. Spotřeba na benzín na dálkách tak 10-11km podle obsazení. V zimě 13-15l/100km. Na plyn je to podobné, ale za polovinu peněz. S tímhle motorem ale má daleko větší vliv na spotřebu styl jízdy, než obsazení autobusu. Kdo se chce svézt, a nekouká na spotřebu, tak se mu svezení holt prodraží. 2,3l a 107kW davá tomuhle autíčku něco, co žádný z ostatních Sharanů Fordů a VW nemá.
Tak jsem včera musel nahonem do servisu. Destičky sjeté až na železo. Ceny za opravu: destičky sada na nápravu: 730kč, kotouče oba: 1330kč. Práce 850kč. + ost. drobný materiál. Celkem cca 3000kč.
no nevim ale myslím si že pro ten naftak je lepší ho vytahnout jednou za tyden než s ním hrkat 4 km trasy... takže je to uplně jedno.. a to že má auto hodně najeto může být někdy i plus protože na autě co má nad 200 je dost často hodně věcí vyměněno.. tak já bych byl opatrný s takovýma úvahama.. můj názor je že hlavní je celkový stav auta...
Dobře, mám informace třeba od Lojzy v hospodě (kam teda nechodím ale to nevadí) nebo jsem si to někde přečetl. Uznávám, že vlastní zkušenosti s diesely nemám. Váš argument je klasický - nízká spotřeba. OK. Ale pak vám teda položím jednu otázku - kolik vás stojí servis diesela? Tam totiž srovnání už mám - někteří kolegové v práci diesely mají a 2 dokonce stejné auto - jeden s benzinem a druhý s dieselem. A tam už to tak dobře podle mého pozorování tak dobře nevychází pro diesel. I tohle je totiž potřeba říct.
doplněno 28.09.13 16:43:Nechci vyvolávat spory a musel jsem se podívat, o co tak nákladného se má jednat (jak sem psal, diesely neznám) a jde o vstřiky a vstřikovací cerpadla. A ty ceny já teda nepovažu za malé - viz např. autopart.cz/... .
To je další blbost, co se týká servisu. Olej filtry se mění i u benzínu. U benzínu se navíc mění i zapalovací svíčky, kabely adt což u diesla odpadá. Tam jsou jen žhavičky a ty mají životnost jako celý motor, stejně tak vstřiky či čerpadla nebo turba. Mnoho lidí po revoluci sem začalo tahat ze západu letité ojetiny před koncem životnosti celého auta a tudíž jim tahle vzpomínky utkly v paměti. Nehledě nA TO že u nás na to nebyly servisy vybavené, nikdo neměl potřebné vybavení a proto byly opravy hodně drahé. To už dnes neplatí. Stačísi stoupnout na půl hodiny někde k nákupnímu centru a podívat se, kolik dieslů jezdí na nákupy. Zvlášt tyhle nové diesly nemají se starým dieslem kromě paliva nic společného, motor není slyšet, výfuk nehulí, do otáček to jde jako benzínák...ale lidi se pořád bojí. Já už dvacet let leju do auta jen naftu , to jsem těch dieslů měl několik od starého komůrkáče forda, který byl údajně velmi poruchový a do práce jsem jezdil cca 1,5km. Z domu šel s 300tis km, pravda, na autě bylo vše nové, jen motor byl zcela původní, kromě "čepiček" za pět kč na dvou přepadech. A startoval i v mínus 33stupnovém mrazu.
ronyx,nikdy bych se galaxe nezbavil,ale moje žena má auto na zaměstnanecký leasing,což je finančně výhodné a auto má každý rok nové a dvě auta táhnout jsme dlouhodobě nemohli,takže galaxy šel z baráku.Ale vzal si ho ode mně kolega z práce (už před dvěma lety),denně s ním jezdí a kromě běžných věcí do toho zatím investovat nemusel.Ano,galaxy má rovnou podlahu,je sedmimístný a sedačky jsou celkem dost variabilní.Já osobně měl všechna zadní sedadla věčně pověšená v garáži,neboť jsem auto používal jako nákladní a o dovolené jako obytný vůz Za mě mohu jen doporučit.
A byl to 1.9TDi 66kW,r.v. 1996,téměř bez koroze,pokud nepočítám sem tam flíček,ale vzhledem k stáří vozu je to normální.
Měl jsem dva ropáky a několik benzínových,ale do dnes nevím proč se tvrdí,že údržba ropy je dražší.Naopak u naftových mne údržba vyšlě levněji.
Olej se mění dle normy u všech i sfiltrem a ceny jsou stejné,svíčky (u nafty žhavicí) měl jsem kus za 64kč a nyní na benálu kus za cca 100-200kč/ks dle výrobce.vzduchový filtr se mění pravidelně u všech,zrovna jako palivový a díly jako silenbloky,čepy atd se musí po určité době měnit taky u všech.Jediný rozdíl může být jen v tom,že se nedodržují určité pokyny pro provoz ale to platí opět pro oba pohony jen s tím ,že u naftových je to markantnější tím spíše u přeplnovaných (např,hned se studeným jet na doraz atd...)
PS vycházím především z aut co jsem jezdil (viz avatar) možná u jiných (VW,MB,BMW či japonci a další) tp mohou mít jinak.
doplněno 29.09.13 19:48:To Ronyx-ale vstřiky mají i benzínové auta (teda ty co nemají karburátory,což jsou jistě všechna MPV /galaxy,sharan a alhambra ale i třeba esapce or R a další!) a vstř.čerpadlo z 90% vydrží minimálně totéž co celý motor ,bráno u klasiky (předkomůrkové D a TD) a u přímovstřiků (HDI,CDI,CRDI atd) za to někdy můžou nekvalitní paliva která se v česku běžně prodávají!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.