Nejste přihlášen/a.
Jistě jste už slyšeli o opuštěných autech v Dubaji (Ferrari atd) nebo v Americe a taky u nás... Je mi strašně líto těch krasavců a proto mám dotaz..
Je nezákonné (tady nebo kdekoliv jinde) "vzít" si a přivlastnit cizí auto, které jen leží na parkovišti desítky let, pod prachem a nikdo o něj nemá zájem?
Nechci aby odpověď zněla jako "Je to ok, jdi si to vzít" ale jenom se ptám zda je to legální vzít léta opuštěné vozi majitelů, kteří už o ně nemají zájem a nechali je ležet na parkovišti a zdekovali se buhví kam.
Mám za to, že by to neměl být prohřešek, když opuštěné (někdy i poničené) auto prostě odtáhnete, zrenovujete a zaregistrujete na sebe. (Teď nemyslím situaci - "Jé hele soused nepoužívá auto 3 měsíce, čmajz")
Moc mě to zajímá a tak za každou odpověď děkuji a přeji hezký den
I když takový vrak někde zbůharma překáží, pořád někomu patří. Pokud už nemá registrační zančku, asi by ho nikdo nehledal, možná by si majitel (a nejen on) i oddechnul, že to zmizelo. Ale legální to rozhodně není. Na přihlášení takového auta pak rovnou zapomeťe.
doplněno 25.09.13 15:47:Vratak - pokud je vrak ještě v evidenci, bylo by ho před odhlášením nutné oficiálně sešrotovat oprávněnou firmou. Ta pak vydá potvrzení o ekologické likvidaci. Teprve pak lze vrak úředně odhlásit. V případě, že je již odhlášený, nějak se vyhnul sešrotování a nikdo se k němu nehlásí, je to majetek obce. Jestli by Vám následně obec (jakožto majitel) vrak prodal netuším, celkem nevidím důvod, proč by to nešlo. To se ale zeptejte na příslušném místním úřadě.
To znamená, že pokud by auto bylo bez spz, majitele atd. Ohlásil bych to na úřadě a ten by následně nechal auto (vrak) sešrotovat nebo rozebrat anižbych se o něj mohl přihlásit jako kupec?
Vas vyklad prava je ponekud sverazny (neměl být prohřešek, když opuštěné (někdy i poničené) auto prostě odtáhnete)
Je to samozrejme uplne normalni kradez se vsemi moznymi nasledky z ni plynouci.
Navic Vase teorie o registrovani kradeneho (dle Vas odtahnuteho a zrenovovaneho) auta je mirne receno dost naivni.
kdyby to šlo, tak by se je přivlastnila města a hodila je do dražby. Ale můžete vyhledat majitele a požádat ho o darování
jakože umřel? Pak je to dědiců... pokud ani ti nejsou, pak města. Zkuste je na to upozornit, že se jim tam válí auto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.