Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Koupil jsem před pěti měsíci ojeté auto. Rok 97. Jenže jsem se musel kvůli práci náhle stěhovat a na auto mi nezbyly peníze. Tedy na přihlášení, zaplacení Eko daně...niní bych ho raději prodal,je škoda aby stálo zbytečně na parkovišti. Od bývalého majitele jsem dostal i plnou moc k přepisu.Auto není na mě odhlášeno. Mohu tedy vůz dál prodat? Nebo je alespoň možnost ho prodat na ND?
Ano, můžete, ale kupec ať se na svém registračním místě poptá, co po něm budou požadovat. Co ves, to jiný pes, bohužel.
Budou po něm požadovat to co vyžaduje zákon, tedy odhlášení v místě trvalého pobytu původního - registrovaného provozovatele, a to oprávněným - tedy registrovaným provozovateleme, pokud je současně i vlastníkem.
Co ves to jeden jediný zákon, který platí právě i pro původního prodávajícího.
ideální stav je jezdit autem, registrovaným na někoho úplně jiného.
Objektivní odpovědnost registrovaného provozovatele je daná novelizovaným zákonem, bez ohledu na to zda někomu dal plnou moc k tomu aby za něj splnil to co mu uložil zákon, nebo nikoliv.
Prodej vozidla registr neřeší, to je ošetřeno občanakým a obchodním zákoníkem.
Na registru se hlásí jen změny, a změnu je povinen nahlásit ten, kdo je k autu registrován a auto prodává.
Pokud někdo toto auto koupí ale nehodlá jej provozovat, nemusí nic nahlašovat.
Ideální je situace kdy je auto přeprodáno vícekrát a nikdo nukam nic nenahlásí, pak nidko neví kdo je skutečným vlastníkem a provozovatelem a pokud auto jezdá a jsou páchány dopravní přestupky a není splněna povinnost auto pojistit, má starosti ten, kdo porušil zákon.
Pak začne pobíhat po úřadech a povídat si s lidma u přepážek...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.