Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fichtl a řidičák B

Od: fik odpovědí: 9 změna:

Ahoj,jelikož administrativa a zákony nejsou moje silná parketa,tak se radši ujistím zde. Mám řidičák na skupinu B/C a nějak nejsem vůbec moudrej jakou motorku s tím můžu řídit. Co jsem vyčetl tak do 50 ccm nebo i do 125ccm ale s automatem. Po vesnici samozřejmě jezdím na fichtlu a neřeším to,protože se snad ještě nikdy nestalo že by sem pláchli policajti. Ale teď jsem jej dával do kupy a chtěl bych si s ním udělat takový kratší výlet,a tam by se už na policajty natrefit mohlo. Můžu řídit jawu 21 pionýr s řidičákem skupiny B? samozřejmě helmu a vybavení mám

Díky za rady a prosím k tématu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano.

doplněno 05.06.16 19:33:

No tak teda ne. Sorráč *nevi*. Vycházel jsem z toho, že se dřív řidičák na pionýra (M) vydával automaticky s řidičákem na auto do 3,5 tuny (B). Ale je fakt, že už je to dávno.

Nesouhlasím. Jelikož nemá automatickou převodovku, nemůže fichtla s Béčkem řídit
fran56ris*

Co to má být - skútr do 125 ccm s automatem !

Do 50 ccm jakoukoliv motorku,tam se počítá s konstrukční rychlostí 45 km/hod.

Už zase učí kuře létat starýho orla !*zed*

doplněno 05.06.16 18:44:

Pardon - nedočetl jsem dotaz do konce.Pionýr Jawa 21 má vyšší konstr.rychlost než 45 km/hod.

Takže nic - omlouvám se.Ovšem u pionýr "pařez" Jawa 550 má v techničáku 45 km/hod.Tam bych se hádal.

remisak*
hodnocení

0x
Řidičský průkaz na skupinu A se dělí na tyto skupiny: skupina AM od 15ti let | skupina A1 od 16ti let | skupina A2 od 18ti let | skupina A od 20ti(24) letŘidičské oprávnění skupiny A je rozděleno následovně:Skupina AM - udělení řidičského průkazu od 15ti let - malé motocykly s konstrukční rychlostí do 45km/h. S řidičákem, ve kterém je uvedena skupina AM můžete řídit motocykly benzinové s objemem maximálně 50cm3 nebo motocykly elektrické do výkonu 4kW.Skupina A1 - udělení řidičského průkazu od 16ti let - menší motorky o objemu motoru maximálně 125cm3 a výkonem do 11kW.Skupina A2 - řidičský průkaz od 18ti let - motocykly s výkonem motoru do 35kW.Skupina A - řidičský průkaz od 24 let nebo můžete řidičák na skupinu A získat po 2 letech od udělení řidičského oprávnění skupiny A2 - Skupina A vás opravňuje řídit motocykly bez omezení výkonu. Pokud již vlastníte řidičák na A2, stačí pouze splnit zkoušku bez příplatkových jízd. Autoškola Praha 9 však doporučuje minimálně jednu kondiční hodinu před zkouškou (v ceně skupiny A). Pokud žádáte o řidičák na neomezenou motorku, zkouška se bude konat na výkonném motocyklu a je vhodné se na něm nejprve svézt, mimo jiné vám instruktor autoškoly vysvětlí základy, které od vás budou očekávány během zkoušky na motorku.Skupina A1 a skupina A2 má další omezení ve výkonu díky stanoveným limitům poměru váhy motocyklu a výkonu v kW. Autoškola Praha 9 pro vás proto připravila sekci Řidičský průkaz, kde naleznete podrobnější informace k řidičským průkazům a skupinám řidičských oprávnění.
doplněno 05.06.16 18:19:

skupinu B (automobil)

Řidičský průkaz na auto (skupina B) vám umožňuje řídit vozidla s maximální povolenou hmotností do 3500 kg. Řidičské oprávnění skupiny B je omezeno na 8 míst k sezení (řidič není započítán,) pokud byste chtěli řídit vozidlo s 9 a více místy pro spolujezdce, pak budete potřebovat řidičák na skupinu D. Sřidičským průkazem na skupinu B máte oprávnění řídit motocykly skupiny A1 s automatickou převodovkou.

S řidičákem na B smíte vozit malý přívěs do maximální povolené hmotnosti 750 kg. Celá souprava (tedy auto a přívěs) nesmí ovšem převyšovat hmotnost 3500 kg. Pokud by se tak stalo, potřebujete již řidičský průkaz se skupinou B+E nebo rozšíření skupiny B, pak smí mít celá souprava maximální povolenou hmotnost do 4250 kg (3500 kg na vozidlo a 750 kg na přívěs)

ctenar*
hodnocení

0x

Na Fichtla (21 Pionýr) s B-éčkem nemůžeš, jak už je uvedeno výše.

B ti sice dává možnost řídit "mopedy"(skupina AM), ale moped je definován jako objem max. 50cm3 a max. konstrukční rychlost 45km/h, což Pionýr překračuje (tenkrát byly jiné zákony, kde se rychlost neuvažovala, proto to tak Jawa navrhla).

Nad AM je A1, kterou můžeš s B také řídit, ale musí mít autom.převodovku, což Pionýr opět nesplňuje.

Oficiálně bys tedy pro řízení Fichtla měl mít udělanou skupinu A1. Reálně a prakticky pokud s tím nebudeš jezdit na policejním radaru přes 50km/h, tak bych čekal, že nad tím policajt přivře oko, pokud si vůbec té uvedené vyšší rychlosti všimne nebo o tomhle právním zádrhelu ví.

fik
hodnocení

Díky moc všem za odpovědi,myslel jsem si to. To si budu muset udělat A1,protože narazit na nějakýho debila,i když by se to třeba nestalo,ale nemůžu si dovolit přijít o řidičák. Osobně to nechápu,v čem je takový rozdíl jestli to má nebo nemá automatickou převodovku,ale co už

hodnocení

0x

S prominutím ,ale píšete tu nesmysly!S řidičským oprávněním sk B smí řídit viz odkaz : doipo.cz/...

Teda pokud není ještě novější novelizace!

doplněno 05.06.16 20:28:

Pro doplnění v řp (do 2020!) mám kód 150 což ruší omezení 50-45km =jakékoliv pade!Po roce 2020 přijde výměna a pak nový kód s tím že omezení či výjimky zůstanou stejné= jakékoliv 50 bez omezení!Jinak řp tehdejší skupiny AM což bylo do 50ccm bez omezení top speed mám od roku 1976! Manželka dělal B v roce 1997 a automaticky také dostala kód 150 tudíž pade bez omezení rychlosti!

ctenar*

Souhlasím s tím, že bude záležet, kdy B získal a jestli má nějaké haarmonizační kódy.

To, co jsem psal výše, platí pro ty, kteří získali ŘP v posledních cca 10 letech.

jasonspezza
hodnocení

0x
Můžeš, ale musím být v TP uvedeno maximální 45! Někdo to tam schválně psal tak jestli máš štěstí a máš to tam tak hurá na výlet!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma motorka bez řidičáku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]