Nejste přihlášen/a.
Zdravím mám feldu a jelikož už je venku zima chtěl bych něco aby se mi dříve zahřál motor.kam co dát a mhlo by se stát že by se mi třeba auto přehřálo kdybych dal před chladič například koberec?
Zbytečnost, auto se rychleji nezahřeje. Od toho je termostat.
doplněno 21.09.13 21:22:taky jsem to zkoušel na škodovce, zakryl jsem asi 2/3 chladiče, neřekl bych že se zahřála rychleji a hlavně, když jsem pak nutně potřeboval jet asi 50 km daleko po táhlých kopcích, teplota lezla přes 110°C. Takže je to jen na obtíž.
Dává se před chladič,ale nikdy jsem si extra účinku nevšiml,možná při mrazech spíše více pod nulou a delší cestě že se spíše udrží provozní teplotu.BEZ ZÁRUKY-někde jsem slyšel či četl? že při rychlostech od cca 100km/hod i při teplotách kolem nuly může na cladiči být i - 50°C?
Chcete aby se motor rychleji zahřál?
1. Nepouštějte topení, dokud ručička nestoupne (měřič teploty). Jinak radiátor topení profukuje přes sebe ledový vzduch a ochlazuje systém chlazení a hned motoru zebere první teplo po startu a prodlužuje mu tepelný náběh, protože se hned po startu naplno chladí. U Felicie a Favorita je topný malý okruh motor i topení jedna součást a velký okruh jen chladič a expanze, takže tohle termostat neohlídá. Prostě topení pouštět až po zahřátí motoru. Výsledkem je rychlejší ohřátí motoru a z toho tepla rychlejší vytápění kabiny horkým vzduchem. Jinak motoru berete teplo a dlouhou dobu foukáte vlahý vzduch.
2. Karton je blbost, protože chladič je na velkém okruhu a termostat tam do ohřátí stejně vodu nepouští. Tedy bez kartonu proudí vzduch na něco, kde ani nekoluje voda a nikde neteče do motoru. A když se motor stejnou rychlostí (z kartonem i bez) zahřeje, tak karton brání chladiči odvádět teplo a motor se přehřívá. Sice to pak lépe topí, ale motor vaří a ničí se.
Lépe je vytáhnout akumulátor, odpojit hadice topení, torxem povolit mezi nimi jeden šroubek a do prostoru bývalé pozice akumulátoru vytáhnout z topení celý radiátor. Ten pak prolít horkým octem z kovice (neředěným a rozpustit vodní kámen. Dále přípravkem SONAX na Alu disky prostříkat žebrování zvenku a tlakem vody vystříkat.
Pak to topí jako ďas. Pokud ne, tak je uvnitř radiátoru topení (vložky) prasklá přepážka a je celý radiátor (vložka) na výměnu.
Já mám zcela opačné zkušenosti než zde píšící. Již nyní mám zakrytý chladič tak,aby byla i trochu zakryta vana.A teplota jde rychle nahoru.Tohle je zkušenost našich tátů a dědů a pokud vím,tak u nás naposledy byla deka na chladiči na 1000 MB.Ale je fakt že já: 1. Topení pouštím až se motot ohřeje alespoň na 70- asi po 3 km.2. Jezdím převážně po vsi a v okresním městě,kde kolony tolik nehrozí 3.Zakrytí mám ze 3 dílů a při předpoklau delší cesty do kopců Jeseníky/ včas zakratí uberu.Nejsem líný,vyplatí se to. 4. Mám ventilátor na ruční spínání a včas jej zapnu. Ono to zakrytí chladiče před ventilátorem zas tolik netěsní.
Závěr - zakrýt chladič se mimo jízdy po velkoměstech vyplatí .
a ja doplnim:
5.) pri jazde na dialnici (nehovorim ze pri 130 km/h) nedostava chladic "slany kupel" v podobe sprchy od aut pred mnou.a ze je to fakt hnusna brecka tak to vsetci poznate.
6.) nevychladne tak rychlo motor a motorovy priestor pri jazde typu rozvoz pizze (sem tam obcas jazda v priebehu dna).
samozrejme ze vodic musi predvidat situacie kedy tu clonu ano a kedy nie.
V mojom pripade som zastancom: ANO pouzijem to lebo po prepnuti pohonu na LPG sa zohriatie na prevadzkovu teplotu vyrazne spomali a akekolvek ochladzovanie je neziaduce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.