Nejste přihlášen/a.
Můj dotaz zní takto:
Jsem zaměstnaný jako automechanik v servise. Doma bych si chtěl občas přivydělat opravami. Trochu jsem už pátral. Byla by možnost ¨vedlejšák¨, ale je to ve stejném oboru a to zaměstnavatel v žádném případě nezkousne. Jaké by bylo další řešení? Nějak jinak oficiálně opravit auto sousedům, známým, jejich známým? Kolega v práci říkal napsat to na manželku, ale to je blbost, není vyučená v oboru a to by jí asi nedali. Ještě bych se zeptal, co se týče provozovny, jsou nějaké požadavky, nebo na vedlejšák stačí udat jen sídlo.
Další co mě zajímá ještě je finanční postih. V případě že by to bylo na černo, lidi si začnou všímat aut, které jezdí do gar. Pak se najde nějaký soused a nevím kam asi na finančák, policii to udá. Má někdo takovou zkušenost co se vlastně děje dál, jak se taková věc prokazuje atd. Díky za odpovědi.
Zdravím,
problém má celkem jednoduché řešení - živnost napíšete na manželku a vy jí jako odborně způsobilý budete dělat odpovědného zástupce (další info třeba podnikatel.cz/... ).
Možná se mýlím, ale vzhledem k tomu, že podnikat nebudete, zaměstnaný taky nebudete, tak byste to podle mého názoru ani zaměstnavateli hlásit nemusel.
Asi záleží zda opravy mv jsou volná živnost či nikoliv.Nevím jaká je volná asi jen koupě s následným prodejem čehokoliv,ale třeba v zedničina je vázaná živnost a pkd chce v oboru nevyučen podnikat,tak musí mít tzv ručitele (osobu z oboru-vyučenou,zedník ,tesař ... na ten který obor činnosti).Myslí že Opravy aut budou také vázaná živnost! Ovšem napsat na manželku-ta by mohla a Vy jako ručitel!
Nepovolí-li Vám zaměstnavatel další zaměstnání ve stejném oboru, nepovolí Vám v něm ani podnikání.
Předchozí písemný (!) souhlas stávajícího zaměstnavatele byste nepotřeboval v případě, že byste podnikal (nebo jiný zaměstnavatel působil) v jiném oboru než stávající zaměstnavatel. Pracujete-li v autoopravně, nemůžete bez souhlasu zaměstnavatele autoopravnu sám provozovat.
Co ten "vedlešák"? V jakém oboru působí další zaměstnavatel? Klidně můžete opravovat auta zaměstnavateli z jakéhokoliv oboru s výjimkou opravárenství aut.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.