Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nechal jsem se bohužel ukecat a udělal jsem hloupost. Měl jsem na sebe odhlášené vozidlo (polopřevod) a to jsem prodal. Mám stále uzavřenou zákonnou pojistku, neboť jsem kvůli ČKP chtěl aby si nejdříve nový majitel uzavřel novou. Ten tak však neučinil a vozidlo prodal po týdnu dále - za novým majitelem spolu pojedeme příští týden (nyní nevím co od něj mohu čekat). Na prodej vozidla mám uzavřenu kupní smlouvu, ale přesto jsem veden v registru jako ten, na koho je auto odhlášeno a mám problém...
1. Mohu zrušit pojistku? Za kým ČKP půjde? Primárně za mnou, protože jsem v registru. Ale je uzavřená kupní smlouva argument pro to, aby případné nezaplacení povinného ručení vymáhali po novém majiteli? Toto mohu doložit tou kupkou.
2. Jakým způsobem postoupit vozidlo v registru na nového majitele? Je v polopřevodu - je možné jej ne přihlásit, ale opět odhlásit na nového majitele? Nebo případně jej uložit do depozitu v odhlášce? Ideální by bylo jej přihlásit (tzn. pojistka, evidenčka + ekodaň a to se obávám že u něj bude problem...)
Díky moc za jakoukoliv radu.
- S občanským průkazem, doklady od vozidla (velký TP a OTP) a prodejní smlouvou zajít na DI a požádat o převod vozidla na nového majitele.
- S prodejní smlouvou a zelenou kartou zajít na pojišťovnu a požádat o zrušení povinného ručení. Doklad o zrušení pečlivě uschovat.
Právě že i kdybych s tímto na DI zašel, tak se bojím že mě pošlou k šípku, protože nebude sjednáno povinné ručení, nebude prvedena evidenčka a nebude zaplacen ekopoplatek...
A kde se nachází DI?A další blbost,proč uschovat doklad o zrušení PR?Nechápu proč,důležité uschovat KUPNÍ SMLOUVU!To a nic jiného.
Na DI asi nepochodíte neboť tato instituce již zanikla.
doplněno 20.09.13 20:42:To MartinCV-Vás ale nemusí zajímat uda má Vámi prodané auto evidenční a zda kupující uzavřel PR.S kupní jednoduše na Vašípojištovně ukončit Vaši smlouvu,kupní jim nenechat!Je t jrdiný Váš doklad,že jste řádně prodal!
doplněno 20.09.13 20:47:To Martin-pojištovnu ani nemá co zajímat,zda je zaplacen Ekopoplatek!Jo a prohledejte zde motoporadnu a neleznete dosti rad jak na to!
Zdravím - souhlas, máte recht - doklad o ukončení povinného ručení je mi k ničemu. Kupní smlouva je nejdůležitější - s tou zruším povinné ručení, ale otázkou je, zda bude smlouva stačt kanceláři pojistitelů (ČKP), až se na mně za dva měsíce obrátí, že neplatím pojistku a jestli bude stačit magistrátu, až někde překročí rychlost.
doplněno 20.09.13 21:03:Další problém - co odpovědět stávající pojišťovně, kde povinné ručení zruším a ti za mnou přijdou, že se např. ve lhůtě dvou měsíců nerealizoval převod v registru vozidel a smlouvu mi automaticky obnoví (+budou požadovat doplacení částky za dobu, kdy jsem neplatil - to je běžná praxe).
doplněno 20.09.13 21:05:Ekopoplatek pojišťovnu nemá vůbec co zajímat. Měl jsem namysli, že by byl požadován, kdybych chtěl realizovat přepis na magistrátu - ať už na kohokoliv.
Pojistku odhlaš na základě kupní smlouvy - to je vše - --nejsi už majitel vozu - - a nemáš k němu žádná práva .
Registr vozidel má doposud charakter jen deklarativní - neřeší majetkoprávní vztahy - VŠE BUDEŠ VYVRACET KUPNÍ SMLOUVOU .
Aso jo, pak už asi nezbude nic jného než čekat na 1. 7. 2015, kdy se údajně polopřevody vymažou z registru vozidel. Víc se bojim toho co povim Kooperativě, až se mi ozvou, že se nerealizoval přepis v registru a že mi reaktivují smlouviu. Pojišťovny to dělaj dnes snad už všechny...
Kooperatvivě odpovíte stejně jako ČKP-nejste majitel,tudíž ode dne prodeje nemáte k vozu žádná práva.Pkd by se pojištovna domnívala že máte,tak Vám musí prokázat že jste vůz NEPRODAL a to Vám nedokáží nebot jak se píše výše-zápis na úřadu do TP není záznam o vlastnictví,záznam o vlastnictví je jen KUPNÍ SMLOUVA což MUSÍ RESPEKTOVAT pkd ne tak klidně třeba i soud a rozmáznou v tisku atd!
Takto by to bylo ideální.Musím ještě prověřit, až budu na pojišťovně, co je podmínkou znovuobnovení smlouvy - zda nezměněné vlastnictví nebo že nedošlo k zápisu v registru.
Legislativa je jedna věc, driuhá věc je, co jsme podepsal - obchodní podmínky.
Změna vlastníka je ze zákona důvod k ukončení pojistky. Vlastnictví se dokládá kupní smlouvou, ne zápisem v registru. Pojišťovny rády tvrdí že pokud se nepřepsalo vlastník se nezměnil, ale to není pravda. Je to jen jejich finta aby si pojištění udrželi u sebe a tahle finta odporuje platným zákonům.
zdravím jak již bylo zmíněno s pojistkou nebude problem př. 1.1.2013 jste auto prodal je uvedeno v kupni smlouve k 1.1.2013 zzrušíte povine ručení na zaklade změny majitele (prodej) ... když noví majitel nebude platit pojistku a vy jste jako poslední v tp
příjde nedoplatek čkp vám a vy se obhájite kupní smlouvou pujde to za dalším koho máte ve smlouvě-kupující a tak to jde dal a dál ... nicmeně jeden problem tu je , jste povinen auto do 10 dnu na sebe přihlasit pokud to neudelate hrozí vám pokuta až 30tis kč
př ... nového majitele zastaví policie auto bude pořat v polopřevodu dostane pokutu on i vy
1.) nevím kde je DI, ale, pokud jste tam nikdy nebyl tak tam nechoďte ani dne, nejste oprávněným žadatelem a akorát tam budete překážet ve frontě lidem kteří tam skutečněš potřebují zajít
2.) pojistka zaniká podejem auta a to dnem kdy prodejce nahlásil prodej
Vše co jsem napsat má jasnou oporu v zákoně a nevymýšlejte proto další hlouposti, nahlašte hned dnes na pojištovně prodej auta, vraťte jim zelenou kartu , prodejní smlouvu dobře uschovejte a NIC JINÉHO NEDĚLEJTE
Popklud budete přesto dělat něco jiného, jezdit za novými majiteli a vymýšlet další hlouposti, začnu o vás pochybovat
DI neřešme - dnes je to odbor dopravy a správních činností, ale to není d§ležité. Ohledně vlastnického vztahu a ukončení povinného ručení mám jasno a jamile budu doma, tak to tak provedu. Tady díky všem, co mi poradili.
Čeho se však obávám je příspěvek výše, který se týká např. silniční kontroly a zjištění, že je vozidlo v polopřevodu... Jsem v registru na posledním místě a obávám se, aby se případná sankce nevztahovala i na mne...
Jinak má někdo informace ohledně novely zákona, kdy se mají polopřevody po nepřhilášení v dané lhůtě trvale vyřadit? Poslední informace kterou mám je, že by k tomu mělo dojít k 1.7.2015.
Tak naposledy, objektivné odpovědnost provozovateel vozidla se vztahuje na REGISTROVANÉHO PROVOZOVATELE
Pokud je registr vozidel podle zákon 56 paragrafu 4 seznamem aut a jejich provozovatelů, tak PROVOZOVATELEM je ten kdo se k autu nechá zaregistrovat jako provozovatel a je proto uveden v tomto úředním SEZNAMU jako provozovatel
Zaregistrovat se znamená zvednou se, dojít si na ten váš DI a předložit přihlášku k registraci + splnit další zákonné podmínky
Nic z toho co jsem uvedl jste nikdy neudělal
Odhlásit své vlastní auto dnes může kdokoliv na kohokoliv v ČR, je to projev jeho vůle a akt ke kterému z hlediska dnesšní právní úpravy může dojít i nezávisle na vašem vědomí...
Předpokládm že jste konečně vše pochopil.
ANo, pokud poslanci nezmění již platnou zatím neúčinnou novelu zákona, kdo se k autu v polopřevodu nepřihlásí v době od 1.1.2015 do 30.06.2015, tomu auto ze zákona ZANIKNE. To znamená že nastane STAV, jako kdyby auto , doklady ani zančky NEBYLY:
I když možná auto někde bude, nebude to auto z pohledu zákona ale jen hromádka plechu a plastů či slepenec náhradnch dílů bez zákonem předepsané technické způsobilosti oprvavňující majitele vyjet s autem an veřejně přístupnou kounikaci.
Kdo přesto vyjede ten přijde o řidičák a nedoplatí se.
doplněno 27.09.13 09:05:jen doplňuji k větě "odhlásit své vlastní auto můž"...samozřejmě odhlásit může jen ten, kdo se k autu přihlásil jako provozovatel a nechal se REGISTROVAT PODLE ZÁKONA JAKO PROVOZOVATEL
Lidé se mylně domnívají že nic nemusí a na "DI" jdou až v momentu kdy mají nějaký problém
"DI" není psychoporadna, není to banka Antinario ani právní poradenská služba pro dlužníky ČKP, je to jen REGISTRAČNÍ MÍSTO.
REGISTRUJÍ se tam auta. Kdo se k autu zaregistruje, ten může o cokoliv k autu žádat. Přijíd na "DI" a dožadovat se úkonů a informací k autu, ke kterému se řadatekl NIKDY nezaregistroval , respektive ke kterému se zaregistroval někdo jiný zákon neumožňuje.
Nechápu úplně důvod vaši tendence přistupovat k tazateli jako k debilovi, to zaprvé. Doposud jsem se chovla a vyjadřoval slušně a nekonfliktně a tak nějak bych toto očekával i od Vás. Zadruhé si pozorně přečtěte text a zjistíte, že já registr vozidel jako DI nezačal nazývat, pouze jsme použil "zažitou terminologii" člena diskuze a diskuzi ohledně názvu jsme narozdíl od Vás utlumoval, protože je to vedlejší. Mám řádně registrovány dva motocykly a nemusíte mi to vysvětlovat, že se nejprve musím zvednout a pak musím na měú s rozšířenou působností "jít". Z dotazu je navíc evidentní, že můj problém spočívá právě v tom, že jsem v tomto případě kdysi na to "Vaše DI" šel, odhlásil vozidlo na sebe a z toho plyne že jsem právě já v registru VEDEN. Vzhledem k uvedenému, tedy pokládám nadále za zbytečně vysvětlovat, že úvahy o tom, že bych šel na dopravní odbor a snažil se provést změnu v registru, kde k vozidlu nemám žádný vztah jsou naprosto mimo mísu.
Kdybych se domníval, že změny v registru nemusím provádět, neřešil bych proaktivně otázky typu co ČKP, co pojistitel, co MěÚ a co na to policie při silniční kontrole v diskuzi - to je už asi také jasné. Právě proto abych se obrnil proti problémům v budoucnu, že ten sičák co mě podrazil to auto nepřevede.
Jinak mám novou informaci. Problém s reaktivací smlouvy jsem konzultoval s kooperativou a případnou situaci, kdy bude tato reaktivována, vyřeším předložením jedné ze dvou kopií plné moci k převodu vozidla, případně doložením, že ta druhá byla úředně ověřena a je zapsána na MěÚ. ...Přiznávám, že je to trochu kostrbaté řešení, které se samozřejmě dá také potenciálně nafingovat, ale pokud mi to problém vyřeší, jsme rád, že jsme si kopii plné moc vyhotovil, nechal podepsat kupujícím a že jsem, ač jsem nemusel, nechal úředně ověřit.. Účel světí prostředky.
Já být úředníkem pojištovny,tak Vás s kopií plné moci pošlu do ... (tam kde se zádům přestává říkat záda).Jediný doklad pro pojištoivnu je jen a pouze KUPNÍ SMLOUVA a nic jiného a to bez ohledu zda jste v TP jako provozovatel,či jen na vás odhlášeno..A ještě jak jste na sebe moho odhlásit to MV? To nechápu odhlášku dělá,(respektive má udělat ) ten kdo dané MV PRODÁVÁ a nikdo jiný.
Naštěstí nejste úředníkem pojišťovny. Byli vstřícní a snaží se pomoci, protože jsem za nimi s problémem sám přišel (konzultoval jsem telefonicky, než přijdu osobně). Jinak se nejedná o kopii, ale o "přílohu" ke kupní smlouvě pro účel změny v registru - je to podepsaný originál, který dodám s kupní smlouvou, pouze s tím rozdílem, že já sám pro sebe nepotřebuji úředně ověřovat svůj podpis. Toto jsme udělal pro nového majitele, aby neměl problém při přihlášení na sebe. Pokud jsou s tím OK, tak nemám problem. Je to pouze podpůrný dokument. Kdyby neexistoval - prosadím si své jiným způsobem, ale proč si komplikovat život... Vozidlo je na mne odhlášeno z dřívějška, prodal jsem jej až poté, s tím že jsem novému majiteli upravil cenu (zohlednil jsem poplatek za ekodaň) a chtěl jsem, aby se polopřevod vyřešil a vozidlo bylo vedeno správně ...bohužel... věřte lidem. Nikdy více.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.