Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

8 nebo 16 ventilů?

Od: haftbefel odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,chtěl bych se zeptat v čem je lepsí 8ventil a včem 16ti ventil konkretně u motorů 1.6 slysel jsem že 8v je lepsí na akceleraci

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

punker*
hodnocení

0x

8 ventil je lepší na spotřebu...a líp táhne od spodu ale,ve vyšších otáčkách je motor mrtvej. Je to jen můj názor,protože mám 16ventil kterej jede celkově líp,ale naši maj 8v a ten táhne od nízkých otáček víc. Motory sou oba 1.6,ale jiný auta tak těžko posoudím :)

martinhajek*
Ano, je to tak. Osmiventily jsou totiž naladěny časováním rozvodu spíše do středních otáček (ve vyšších otáčkách se již do válců nedostane tolik směsi, výfukové ventily se otvírají pozdě). Čtyřventilová technika má větší hltnost, toho se využívá pro zvýšení výkonu tak, že se motor naladí do vyšších otáček. Ovšem potom logicky méně táhne v těch nižších (v nižších otáčkách se u takového motoru nasátá směs ještě před zavřením sacích ventilů částečně vrací zpět do sání, výfukové se otvírají dříve než by bylo vhodné).
Řešením je variabilní časování ventilů, kdy se pro vyšší otáčky zpožďuje zavírání sacích ventilů a zároveň se výfukové otvírají dříve.

Původně jsem chtěl jakožto laik polemizovat, ale poslední věta mi to vysvětlila.

hodnocení

0x

Trochu zdůvodním výhody víceventilového motoru"

1. Více ventilů v jednom válci = větší průtokový otvar pro sání a výfuk = vyšší naplnění válce směsí paliva (vzduchem) při sání = vyšší výkon.

2. Více ventilů v jednom válcí = ventily lehčí = lehčeji se otevírají a zavírají = menší setrvačné síly (síly které působí proti otáčení) při jejich vratném pohybu = dociluje se vyšších otáček motoru = vyšší výkon. Toť hlavní odůvodnění.

Hezký den - miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]