Nejste přihlášen/a.
Je pravděpodobné, že by sklo mohlo prasknout nebo se zcela rozsypat. A je téměř jisté, že bude poškozeno i těsnění okolo skla. Navíc voda v případě úspěchu v silném mrazu začne znovu namrzat. Vřelou vodu tedy opravdu ne!
doplněno 03.12.13 12:55:Ano, teplou vodou ano! Ale, jak psáno v dotazu, vřelou? Zdá se, že to většina rádců v textu přehlédla...
doplněno 03.12.13 13:12:Ale no ták... vařící voda je prostě vařící, bublající, tedy vřelá...
Vařící (vroucí) a horká je velký rozdíl - v horké neudržíte ruku ale neopaří vás. Vařící vás okamžitě opaří = obecně lidově horká je cca 40-70°a vařící 70-100, a přesný význam vroucí = voda která vře
A takovou vodu k autu v mrazu ani nedopraví.
Když doma zapne konvici s vodou počká až se uvaří, tak než s ní dojde k autu tak má 70°...
Nehledě na to že musí konvici odnést zpět domu.
Takže řešení je použít PET lahev a ta na 100% vařící vodu neudrží.
Led na skle rozpouštím glycerinem.Stačí pár kapek na hadřík,potřit námrazu a ta se rozteče.Tekutinu setřu gumičkou a mám okno čisté.Měla by fungovat i tekutina na ostřikovače v zimě.
JABRAKA
Když mrzne, vezmu doma prázdnou PET lahev od minerálky, do víčka udělám nožem větší dirku, napustím z vodovodu horkou vodu a lahev uzavřu.. Mačkáním lahve pokropím sklo, aby zmizela námraza, nastartuju auto a pustím stěrače, pak zbytek obsahu lahve stříkám na okno. Prázdnou lahev zmačkám a hodím do kontejneru u parkoviště.. Praktikuju to takhle už léta a teď už na třetím autě a nikdy nic neprasklo, nikdy žádnej problém s těsněním okolo skla, prostě nic.. Nestojí to nic a navíc odpadá skladování všelijakejch rozprašovačů a sprejů všude možně po autě..
Jen bych chtěl přispět jedním faktem.
U čelních skel usazených v gumovém rámu (Š1**,Favorit,Felicia a jiné) je při polévání horkou vodou umožněna díky gumovému rámu dilatace okna.
U dnešních skel lepených přímo k rámu dilatace není a tak je malinká šance, že to může prasknout z teplotního šoku.
doplněno 01.02.14 23:13:Taky jsem měl prasklý kousek v levém dolním rohu (takový oblouček od hrany ke hraně). Bohužel mají méně tuhou karoserii oproti Feldám z konce roku 96 až do konce výroby.
Tak mám nové sklo a rozpěru černou z Feldy a nějak mi to nové okno nevadí. Oproti starému poťukanému 20let ba naopak .
No, když už zmiňujete Favority, tak tam jsem skutečně problém se sklem zaznamenal - ne sice kvůli polévání vodou, ale proto, že karoserie těchto aut se v zatáčkách docela kroutila, zejména když jsem jezdil Formanem, tam prasklo několik čelních skel zdánlivě bez příčiny. Pomohla až vzpěra mezi zavěšené McPhersonů, pak už se to neopakovalo.
Přesně tak, bylo cca -18°C už pěkný mráz a sedli jsme do kamarádova Favoritu, jenž byl po opravě a čištění chlazení a topil bezvadně, celý zmrzlí jsme usedli do onoho vozu, kamarád nastartoval, páčky topení naplno na sklo, chvíli si povídáme topení začlo hřát rozejli jsme se a rup, sklo přední odshoru dolů vedví, koukali jsme na to ja ko opaření...Podotýkám že favorit neměl žádnou bouračku za sebou. Měl ho jeho otec, auto bylo ve velmi dobrém stavu, možná jen pomohlo to, že přední sklo bylo napravo škráblé klasicky do oblouku od toho, když se svlékla guma stěrače, ale nic do hloubky, jen povrchově...Takže cokoliv teplého hozené na sklo zvláště u staršího vozu není dobrý nápad, ono totiž sklo za dobu svého života musí čelit mnohým namáháním, např. kroucení karoserie, neutálé otřesy i přes těsnění- dnes silikon, vypálení sluncem kyselý déšť atd. Je též ovšem pravdou, že současná autoskla vydrží více, vždyť jsou u některých aut vyhřívána (čelní). Je to jako tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... Tak dlouho se leje horká voda na auto... Dráždit hada (sklo za několik tisíc korun) bosou nohou (vřelou vodou)... trochu sklo poliji kapalinou do sotřikovače, usednou a nastartuji chvíli počkám, utřu stěrači a hurá na cesty.
To 105:
Podle mě je klíčovým slovem vVašeho příspěvku Favorit. To sice není špatné auto, sám jsem jej měl jakožto služebák a proto vím, že toto auto je přímo ukázkovým typem kroucení kastle. Dokonce natolik, že bylo nutné montovat vzpěru mezi zavěšení McPhersonů. Ta dost pomohla, do té doby opravdu pukala okna.
Ovšem sorry, historky o tom, kterak okno pukne následkem ohřátí topením (přičemž topení, pochopitelně, nehicuje okamžitě, ale až poté, co se ohřeje motor), nebo dokonce že není good v zimě zapínat ohřev skla ( za hicu to bude možná lepší, ale trošičku nanic, že) tak takové historky mě hóooodně pobaví. Možná by neškodilo tedy tu zmiňovanou kapalinu do ostřikovačů dát na noc do mražáku, aby se předešlo tepelnému shocku
To já klidně ,,dráždím hada´´ a pilně polévám každé ráno okna ne snad vařící, ale teplou vodou. Takže neškrabu, krásně vidím a i když je auto studené, nezafuním si skla. Sklo má už pár ďobanců od šutrů, ovšem že by puklo teplem - to fakt nehrozí. Ovšem stejně je přece naprosto běžné mít připojištění na sklo - takže nechápu jakou že škodu bych si mohl způsobit.
Já jsem slyšel, že zmrzlé sklo a horká voda prasknutí nezpůsobí, že spíš horké sklo od slunce a voda ledová. Při polití zmrslého a tím "smrštělého"skla se po nalití horké vody sklo roztáhne. Při polití horkého skla se smrští a to je mnohem náchylnější na prasknutí.
Samozřejmě prasknout může, ale otec a pár dalších známých to dělá pravidelně a zatím se nic nestalo. Otom, že sklo může prasknout slyším stále ale žeby někomu opravdu prasklo sem nikdy neslyšel.
Každopádně doporučuji spíš koupit přímo "alobal"na čelní sklo, všude ho mají kolem 50 kč. Je to vlastně miralon a reflexní vrstva. Používám ho a stačí otřepat led a hodit jej na zadní sedačky nebo do kufru. Na ostatní skla mám kvalitní finskou škrabku Murska. Má mosaznou čepel a námraza jde dolů jedna radost. V eshopech jde sehnat do stokoruny. V běžném obchodě jsem ji ještě neviděl a to je mnohempoužitelnější než jakákoliv plastovka a těžký stokoruny!
Zde dokonce za 39Kč
doplněno 02.12.13 16:59: A video skutečně nelže, lehká námraza jde skutečně stejně jako na videu. Ale ikdyž je vrstva silná jde to stále skvěle.
Pod tim videem na youtube pisou, že si sklo za dva roky dost poskrabali!
A ze spise jde o hejbani tou rukou se skrabkou.
Tak zas nevim
Vařící vodu rovnou z rychlovarky neee,asi bych se bál ,že opravdu praskne,ale vlažnou ano,je to ověřeno .Tuhle jsem koukal na souseda jak na novém služebním báwu jej ráno polévá teplou.Tak jsem se ptal zda se nebojí prasknutí skla a on odpověděl,že toto děláběžně již od dob kdysi dávno moderních Š120
Osobně jsem také včera vyzkoušel na služební dehtové filetě s natuklým sklem ,voda asi 40°C a OK.!
Používám vlažnou vodu (tak do 30 stupňů)), kterou si přinesu v PET lahvi. Horkou rozhodně ne. Po rozmrznutí okamžitě setřít stěrkou, jinak zase rychle namrzá.
Mám v ostřikovači Glacidet -40°C. Doma vždy natočím 2l pet flašku vodou 40-50°C teplou(těch 50 když očekávám na skle led(sklínku), no a lehce pouze námrazu nahoře napříč lehce poleju půlku, obejdu a druhou půlku, aby voda stekla k dolnímu okraji skla. Pokud někde zůstala námraza nebo led, poleju je, ale vždy jen námrazu nebo led, nikdy sklo. Zkontroluju, že stěrače jsou volné a ne přimrzlé, když tak je lehce poleju. Nastoupím, nastartuji, pořádně stěrači setřu sklo, nastříknu a setřu stěrači pár kapek Glacidetu, nastavím ofukování skla a jedu. Tak už to bezproblematicky dělám 30 let a neškrabu. Totéž na bočních a zadním okně. Parkuju pouze venku.
Odmrznout sklo zvenku neni problém. Ale co zevnitř? Jaký máte na to fígle? Otevřu dveře, nastartuju a za vteřinu mám celý sklo totálně zevnitř zamrzlý :/ Pustim vzduch na sklo, pak čekám tak 5 minut, než sklo aspoň trochu odmrazí a odmlhne a vyrážim.
Nedejchat, nefunět na sklo, nepouštět na něj vzduch z topení. Mírně pootevřít okénko do doby, než se motor trochu ohřeje.
doplněno 02.12.13 21:19:Kdysi jsem vozil plátěný pytlík se solí, kterým se sklo otíralo. Fungovalo to tak do -5 stupňů. To ale ještě to auto nemělo topení, natož ofukování čehokoliv.
dnes ráno jsem to vyzkoušel. Venku -5°C, teplota vody cca 30-40°C, 2 litry. Stačilo by i litr, takže jsem to lil jak blázen, abych vodu spotřeboval. i když mám elektrické ofuky předního skla, tak tohle bylo lepší než oškrábání a čekání 2 minut, než začně mizet mlha zevnitř.
Přední sko díky stěračům luxusní - jako v létě, boční hned namrzly zpátky, ale bylo to hladký led, přes který byla dobrá viditelnost
V nejhorším mám přední sklo připojištěné, ačkoliv jsem posledně doplácel asi 7tis nad limit - ale měnit smlouvu se mi nevyplatí
minimálně pro stěrače je to balzám...
Taky používám teplou vodu cca 40° Litr je málo, tím se neprohřeje sklo a voda rychle namrzá. Při teplotách těsně pod nulou je to super, ve velkých mrazech voda rychle namrzá (nejen na skle ale všude kudy teče dolu) a radši používám "alomatku"
Přímo vroucí bych nezkoušel, nejen kvůli rupnutí skla ale i kvůli životnosti plastů, riziku opaření atd.
Abys nemusel okna škrábat,kup si rozmrazovač přednách skel a stěrku na okna,eventuálně i folii.Na přední sklo dám folii,boční postříkám rozmrazovačem a setřu stěrkou.Během této práce mám nastartováno a když skončím mohu jet.
doplněno 03.12.13 15:02:Rozmrazovač oken-Cinol =cena asi 50Kč.
Ovšemže to funguje i obráceně - jenže tady se nikdo nebaví o polévání karoserie / laku horkou vodou, ale o polévání okna horkou vodou. Pochopitelně - ta voda po skle stéká i dál, ale to už není nijak horká, navíc mnoho aut má pod předním sklem plastový díl, který tuto vodu odvádí pod auto. Je to vyzkoušené a nikoliv jednu zimu, tomu věřte - no problem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.