Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč jsou neony zakázány

Od: jyri* odpovědí: 9 změna:

chtěl bych se zeptat můj známý má silniční motorku a má podsvícený zadní podběh kola tzv Led páskamy nedávno ho večer chytli policajti a dali mu pokutu ... ale jen by mě zajímalo když to neoslňuje tak proč je to zakázané mám kamaráda policajta a ten řekl ze by to klidně povolil jelikož motorka jde občas večer přehlídnout a ty světla jí alespon zviditelní

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

1x

zářící vánoční stromky na silnici nepatří

nechápu co je smyslem podsvícení motorky nebo auta neonem, chápu laděný výfuk, lepší palivovou mapu nebo jinou rozumnou úpravu...

ještě svatozář na helmu, z trubice s neonem...

osvětení vozidle řeší předpis nEHK 48, stačí si to nastudovat a budeš mít ve všem jasno

aaaaaa*

ty vánoční stromky - kamiony tedy mají vyjímku nebo policajti dostávají echo, že se blíží kamion a nasazují si černé pásky na oči? tak polovina svítí cingrlátky a každý desátý je horší než ten vánoční stromeček. To je ok? Vše mají homologované?

hop®

Kamioňáci mají ty vánoční stromečky většinou v interiéru, a pokud je mají napájené zástrčkou do zapalovače, tak ani superpolda nic nezmůže...
... a i když je mají zvenku na boudě, a nemá toostré hrany a je to pevně připevněné...

luke237
osvětení vozidle řeší předpis nEHK 48, stačí si to nastudovat a budeš mít ve všem jasno
Nastudovat si EHK 48 by mu moc nepomohlo. Plati totiz jen pro auta :) Pro motorky to najde pod jednim z narizeni uvedenych v polozkach 8 a 9 zde.

hop®
hodnocení

0x

Není to asi schálené pro daný ttyp vozidla a nemá to homologaci, takže policajt jen dělá svojí práci, když trestá, od toho tam je.
Logika věci je jinde, ne v předpisech...

doplněno 04.09.13 21:49:

... si vzpomínám, když začala "móda" doplňkových brzdovek - tenkrát se kupovaly červené LEDky od ťamanů za pár korun, a lepily se na zadní okno...
...podle mě to jednoznačně přispívalo k bezpečnosti provozu, protože tyhle náhradní brzdovky byly při rozumném umístění daleko dříve viditelné než ty standardní, které viděl jen řidič " těsně v závěsu" za tím brzdícím...
...dřív za to byly slušný pokuty a dneska to montujou v základní výbavě...

luke237
hodnocení

0x

Jak uz tady lidi psali, pravdepodobne k tomu osvetleni nemel homologacni papiry (tj. schvaleni pro pouziti s danym typem vozidla). Na aute (vozidle, motorce, ...) nic nehomologovaneho byt nesmi. Je to hlavne kvuli bezpecnosti - aby to neohrozovalo chodce kolem, okolni auta a provoz, aby to neoslnovalo, neupadlo za jizdy, nezranilo ridice, pasazery, atd.

Konkretne o svetelnem vybaveni pojednava §18Vyhlasky o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích (motorky patri do kategorie L). Priloha c.2, na kterou se odvolava, je pripojena dole na strance s tou vyhlaskou a primy odkaz uz jsem jednou uvedl v jinem prispevku.

luke237
Oprava odkazu: Motorky patri do kategorie L.

waltr1*
hodnocení

0x

je to v lidech motorkař to pusti i jako polda jiny zas ne v podstate je to o situaci navic je mozne ze to mnel spatne udelane a osilnovalo to nebo delalo klamavy dojem dobre upravy se standartne pousti tak jako pridavne deni sviceni

k2

(Pridavne) denni sviceni ma nejakou oporu v zakone a v neposledni rade homologaci, pokud homologaci nema, tak je to na urovni neonu=pokuta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]