Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Služební auto

Od: picmis® odpovědí: 9 změna:
Ahoj,prosím o osvětlení podmínek pro provoz služebního vozidla. Jde mi o to, že když mě zaměstnavatel pošle někam autem musím mít nějaké další zkoušky referenční nebo tak něco a kdyby mě zastavila silniční kontrola a vozidlo, které sice má technickou, ale je evidentně ve špatném stavu, rez a pod. dostanu pokutu nebo jiný postih já a nebo provozovatel čili zaměstnavatel. Děkuji .

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

2x

je to tak že tato povinnost vyplývá pro zaměstnavatele ze zákoníku práce a pokuta pro firmu v případě porušení je až 2 mil Kč

honzav88*
hodnocení

1x

Referentské zkoušky ze zákona nepotřebujete, ale většina firem je provádí - záleží na ní.

Co se týká technického stavu, policisté mají možnost v případě vidětelných nedostatků vás odeslat na STK a v případě, že neprojdete budete hradit náklady na STK a samozřejmě budete muset jít k přestupkovému řízení a to vy jako řidič, protože je za vozidlo vždy zodpovědný řidič. Auto byste měl před jízdou zkontrolvat a v případě oněch viditelných neodstatků s ním nejezdit. Ale bohužel odmítnout jízdu v práci by mohlo mít mnohem horší následky pro zaměstnance...

doplněno 26.08.13 10:41:

@olaf71 - jak jsem řekl, u řidičů "referentů" záleží na zaměstnavateli a jeho vyhodnocení rizik. Pokud došel k závěru, že vás radši proškolý aby jste měl lepší podmínky pro řízení a ochranu jeho majteku (automobilu), tak to pro něj asi vyhozené peníze nejsou. Ale ze zákona tato povinnost již nevyplývá.

olaf71*

tak to pak nevím, proč mi firma platila mé referentské zkoušky, když je podle zákona nepotřebuji. asi mají nějaký kačky navíc.

olaf71*

tak o těch podmínkách bych pochyboval. délka školení byla v délce podpisu *smich*

jinx*
hodnocení

0x

sluzobne auto som mal 5 rokov.Pouzival som ho iba ja..aj sukromnePred chvilou som prispieval do diskusie ohladom spotreby nafty...tak je tam popisane akym sposobom sa auto mohlo uzivat.Pokuty som platil sam pricom bolo samozrejme ze technicky stav vozidla som si musel ustrazit (ved kto iny) ..kedze som fungoval na pobockach po SK ale zodpovedal a platil zamestnavatel .Takze akekolvek vydaje okolo servisu STK,EK,prehliadky vzdy cvakala firma.Ak som kontroly prehliadol pokutu som platil z vlastneho a firma s tym nemala nic.Mali sme nato firemnu smernicu kde bolo vsetko stanovene a taktiez som mal zmluvu o prenajme kde sa rozne detaily ohladom pouzivania a platenia vysvetlovali.

Ja ako technik som mal firmu reprezentovat aj tymto sposobom.Dokonca sme boli hodnoteni za cistotu a stav auta.Namatkovo sa robili kontroly ...naplne,pneu,cistota,umytie motora.(Mali sme sefa vozoveho parku...115 vozidiel po celom SK...vtedy.)

Boli sme zazmluvneni so xxxxxxxxx a tam sme mohli okrem tankovania do limitu tusim 5000Sk-den aj 2x za mesiac ist do umyvarky a aj som to vyuzival...hlavne v zime.

Tvoj sef evidentne setri a nuti ta jazdit na vraku..alebo nemate vyjasnene zmluvy a smernice.

hodnocení

0x

Mám služební vozidlo.

Potvrzení o školení odborné způsobilosti řidičů je dáno zákonem 111/1994 Sb (262/2006) zákoníku práce, takže vždy sebou, pokud je jízda nejen vozidlem firmy, ale i soukromým ke služební jízdě.

Jinak vozíme VŽDY sebou kopii pracovní smlouvy, aby bylo zřejmé, že jsme zaměstnanci firmy na kterou je vozidlo napsané, jinak nemáte při kontrole šanci prokázat, že jste vozidlo neukradli.

Co se týče odpovědnosti, tak jak je uvedeno výše.Technický stav vozidla je problém firmy a přestupky zaměstnance...

cyril*

Názory možná zajímavé, ale jinak k ničemu. Jedna hloupost za druhou!

jinx*

nem értem.mitmondász?fiú.

hodnocení

Tak jak to tedy opravdu je, prosím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]