Nejste přihlášen/a.
Zdravím, máte nějaké osvědčené způsoby jak snížit spotřebu nafty?
Zrovna provádím takový pokus, po přečtení hodně fór na toto téma a to: Začal jsem do nafty lít aditiva, koupil jsem světla na denní svícení a přestal vyřazovat na neutrál když jedu z kopce a výsledek... spotřeba šla dolů o neuvěřitelných 1,2 litru na sto km. Jde o motor Ford Galaxy 1.9 Tdi 81 Kw. Kombinovanou spotřebu mám 6,1 a věřím že ještě půjdu dolů, čím dýl tam budu lít to aditivum.
To by mohla být i cesta pro mě. Napsal byste mi název toho aditiva, co používáte? Z toho co psali ostatní mi toto přijde pro mě jako nejlepší nebo nejdostupnější cesta k lepší spotřebě.
snad jediné uznávané aditivum je VIF, do nafty je letní a zimní a do benzínu celeroční. Liju jen pro dobrý pocit, snížení spotřeby není u mě měřitelné... resp nedokáži jet stále stejně, abych porovnal rozdíl. Každou cestu předjíždím (vytáčím motor) jinak.
doplněno 26.08.13 07:50:s tankováním v Německu souhlasím, také mě spotřeba šla dolů klidně i o litr. Částečně je to ale i o tom, že člověk jede delší cestu už se zahřátým motorem resp odpadají krátké trasy.
Udělal jsem něco jako kolega s tím Fordem. Já jsem použil nejprve aditivum VIF a pak Envirox. Pokud jsem se zaměřil čistě na aditivum, tak šla spotřeba dolů o půl až třičtvrtě litru u Enviroxu u VIFu asi o polovinu míň. Níže šla také podle toho, jak jsem na to šlapal a brzdil nebo nechával auto dojíždět - pouštěl jsem plyn dřív. Paradoxně s tím Enviroxem jede auto jakoby líp - asi to líp spaluje.
Placebo je jen placebo a k žádné úspoře nepovede, ale když opravdu jedu jak mám a použijeu aditivum, které funguje tak je to hodně znát jak na spotřebě tak pak na financích šetřit plus mínus 10% na nádrži už je dost.. Já nejezdním jako prase, ale chtěl jsem ušetřit ještě víc a nedávát víc peněz bezinářům, než je třeba. Takže já si bude stát za aditivem (VIF nebo Envirox - ten je podle mě lepší, alespoňmě ušetřil víc). Blbosti jako chodit pěšky nebo dát do aut GPS nic nevyřeší. I s GPS budou jezdit zaměstnanic jako prasata, protože z jejich neteče...
Chiptuning od Power tec nabizí přímo snížení spotřeby nafty tzv. ECOPOWER má to kámoš ve 2.0 TDI scout a jezdi v rámci limitních předpisu se spotřebou ucthodnou 5,1 což je na HALDEX slušný výkon a s porovnání s moji 1,9 s kterou jezdim za 4,8 - 4,9 stejný tempema bez Haldeu si myslím že je to krásná spotřeba u toho Dvoulitra
Ve stařičké 405 1,9d s milionem km jsem se i s těžkou nohou,nebo i s fritákem v nádrži vlezl do 5 na sto!
doplněno 22.08.13 19:22:To Slaval-nejlepší je to aby si zaměstnanci kupovali svoji naftu! Dát jim auto i na dojíždění ale za svoje jako to na nás občas zkouší náš šéf,naštěstí Lupo, s nímž jezdíme , bere jen 3 litry a s těžkou nohou nebo stylem růžového zvířátka se vlezeme do 4,4l/100kmtakže jednou do měsíce těch 50 km navíc neřešíme!
Mně jde spíše a má firemní auta. A tady zase platí, že čas jsou peníze. Nemůžu chlapy posílat všude pěšky, to mi nic neudělaj.
Evidovat průměrnou spotřebu jednotlivých řidičů a vhodnou formou je motivovat (nemusí být jen penězi, někdy stačí třeba jen vyvěšení žebříčku na nástěnce).
každopádně je u toho vidět, že mezi maximem a minimem bývá často propastný rozdíl... spritmonitor.de/...
Mně se osvědčilo tankovat v Německu, spotřeba šla dolu minimáloně o 1/2 litru na 100km (stejné silnice i styl jízdy). Česká nafta s VIF je něco mezi německou a českou bez aditiv.
Pak plynulá jízda bez zbytečného brzdění a zrychlování, motor v optimálních otáčkách (ty záleží na konkrétním motoru, obecně to je kolem 2 - 2500 ot.). Pokud není potřeba výkon, tak vyšší kvalt (např. rovina bez zrychlení 70 kmh 5; lehce do kopce bez zrychlení 70 kmh 4; lehce do kopce zrychlení (předjíždění) 70 kmh 3. Obecně motor musí jít "lehce". Zrychlovat při 70kmh na 5 je prasárna.
Občas "vyhnat pavouky z výfuku" =- dobře zahřátý motor, velká zátěž a vysoké otáčky, např. v táhlém dlouhém kopci jet rychle a držet otáčky kolem 4000, stačí půl minuty a je vyčištěno.
Z kopce vyřadit na neutrál - u mne je spotřeba menší - setrvačností dojedu mnohem dál než když motor brzdí. Platí to hlavně v táhlých mírných sjezdech bez zatáček. Z prudkých zatáčkovitých mám zařazeno, obvykle kvalt na jaký jedu nahoru.
Samozrejme ze ti viem poradit.Namontuj do aut GPS.Okrem toho kde sa tvoji zamestnanci tulaju a kde sa natocia km.bokom sa da sledovat aj online ich pohyb a teda rychlost.Do systemu to posiela SMS kazdych 5 sek.takze mas vystarane.Dokaze to sledovat aj stav nadrze (mozno si niekto cucne bokom a preto ta zdanlivo vysoka spotreba).Zaznamena to uplne vsetko.Dokonca aj preparkovanie auta o 10 metrov dalej vyhodnoti ako jazdu (reaguje to na otocenie kluca a nacitava data z RJ.. kde je samozrejme aj stav nadrze).Mal som to v aute uz v roku 2006 asi 1.5 roku.Na benzinke sme zadavali stav tachometru pumparovi a zobrazilo sa to na blocku (ziadne rucne dopisovanie).Pocitadlo muselo sediet so stavom GPS (ulica,stav tacho,cas-kedy) a nemohli sme si ani pipnut...a bezala nam elektronicka kniha jazd (SW-kde sa moj nadriadeny mohol kedykolvek pozriet)
Nas sef sledoval pracovne vykony a porovnaval vykazany cas z pracovneho listu (hodiny od-do) s casom presunu auta.Dokonca sledoval aj obedne prestavky (vyjazd na ulicu mimo zadania adresy zakaznika sme museli zdovodnovat...napr.ten obed.)
Ale aby to nebolo az take zle,tak sme mali povolene od 6-8 hod rano jazdy zadarmo (cize cesta do roboty hlavne sa to oplatilo pre tych co dochadzali z dialky).A mali sme zadarmo jazdy od 16-18 hod mimo vikendy a dovolenky.(presun domov) co ale velakrat v ramci prace nadcas u zakaznika sme nemali moznost vyuzit.Cesty po 18 hod sme si museli obhajit napr.navrat od zakaznika,praca na pobocke nadcas +cesta domov,inak to bolo brane ako sukromna jazda kde mal kazdy tarifu podla spotreby za posledny stvrtrok (ja som mal 2.21SK/km...fabia 1.2HTP 40kW).
Blaboly o otackach ked ty si v office a tvoji zamestnanci v terene na autach su tu nanic...vid prispevky hore.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.