Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autonehoda vs bezdůvodné brzdění

Od: hladas* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,
stala se mi autonehoda. Přede mnou jela slečna a na rovné přehledné silnici začala z ničeho nic prudce brzdit u semaforu, na kterém blikala oranžová. Nikde nebyl žádný chodec ani jiný důvod k brždění, natož k tak prudkému. Já jsem ihned začal také brzdit, avšak kvůli namrzlé vozovce jsem do ní narazil. Škoda nebude přesahovat určitě 100 tis. a tak jsme ani nevolali policii. Vyplnili jsme spolu záznam o dopravní nehodě, vyměnili si číslo OP, jméno a telefonní číslo. Slečna uznala vinu a tak jsem na papír napsal text ve znění: "Řidička omylem prudce zabrzdila, řidič začal brzdit a kvůli namrzlé vozovce dostal smyk a narazil do auta před ním". Nic jiného mně v té chvíli v šoku nenapadlo. Tento papír jsme oba podepsali a rozešli jsme se. Měl jsem za to, že ač nehoda nebyla způsobena mou vinou, viníkem uznán budu a půjde to z mého pojištění. Dnes jsem se někde ale dočetl, že pokud slečna začala bez důvodu prudce brzdit, je to její vina. Je to pravda? Děkuji moc za radu

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud je to tak jak píšete, rozhodl bych takto 50:50. Nikdo nic nedostane a zaplatíte si vše ze svého.

Kdyby byla slečna moje známá, poradil bych jí a viník by jste byl vy a vše zaplatíte (tedy pojišťovna) co ani netušíte.

Vy dokážete, že slečna brzdila bez důvodu? To se nestane.

hladas*
hodnocení

Právě, že mám napsané na papíře, že začala omylem prudce brzdit a je to od ní podepsané... Myslíte, že tohle nic nebude znamenat?

maxwell*

Nezlobte se na mne, ale svalení viny na tu řidičku je jednak nefér, a jednak to neprojde. Pokud viděla oranžovou, tak zastavit může. nejedná se tedy o bezdůvodné ani úmyslné zabrždění. Mně v autoškole učily, že musím dodržovat dostatečnouý odstup, a hlavně, předvídat. Kdyby se tím řídily všichni řidiči byl by na silnicích pořádek. O tom předvídání to je totiž pořád.Jak té paní dokážete, že po té kolizi nebyla v šoku. To vám pak podepíše co budete chtít.

Já vidím vinu 50:50.

maxwell*

...kvůli namrzlé vozovce dostal smyk.

To neobstají ani ve Schtrasburgu. Jakto že jste nepřizpůsobil vaši rychlost stavu vozovky? Jak moc byla namrzlá když paní zastavila a vy ne? To je úplně jasný nedodržení bezpečné vzdálenosti.*nevi*

Stejně to bude řešit pojišťovna, a její inspektoři.

jitka2*
hodnocení

1x

Obávám se, že viníkem nehody budete určen vy, nedodržení bezpečné vzdálenosti, že bylo náledí není důležité, protože je nutné přizpůsobit jízdu stavu a povaze vozovky. Stará pravda říká, že viníkem nehody bývá označen ten, kdo má nabouranej předek auta. Bohužel, tak to bývá, i když ne vždy.

hodnocení

0x

pane hladasi: jsem rád, že se kolegové přidávají na stranu slečny. Osobně bych nechal podepsat, že vy jste viník a Vaši pojišťovnu bych vzal útokem.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud policie posoudí nehodu nestranně,označí oba jako viníky nehody.První ohrozila způsobem jízdy druhého účastníka nehody.Druhý nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky.

JABRAKA

jitul

Jak ohrozila způsobem jízdy druhého? To nemá právo zastavit na křižovatce? I když blikala oranžová světla má přece právo zastavit minimálně proto, aby se rozhlédla jestli něco nejede, když je semafor mimo provoz! To že ten co jel za ní měl přehled, že nic nejede nic neznamená, hlavně asi takový přehled neměl, když do ní naboural a nestačil zastavit.

jitul
hodnocení

0x

Já se přikláním na stranu řidičky - jednoznačně. To nejen, jako žena - to fakt ne! Jednoznačně proto, že vy jste narazil do ní a ne ona do vás...vidím to jasně - vy jste nedodržel bezpečnou vzdálenost a nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky. To že brzdila bezdůvodně - bylo to na křižovatce a byl tam semafor, podle něhož ona zareagovala sešlápnutím brzdy v okamžiku, kdy viděla na semaforu oranžovou a to že si nevšimla, že problikává je jedno. Vemte si jiný příklad - pojedete za někým a tomu někdo , nebo něco vběhne do cesty a on zabrzdí, i když by jste to nečekal a vy do něj narazíte - jasné nedodržení bezpečné vzdálenosti, neuspůsobení rychlosti stavu vozovky, nepředvídání. Vždycky musíte předvídat, že se něco stane a počítat s tím, že před vámi někdo zabrzdí z jakéhokoliv důvodu, jinak nikdy nebudete jezdit bezpečně!

ukulele*
hodnocení

0x

Ahoj, aniž bych četl reakce dalších, tak vy jste vyníkem autonehody, neboť vy jste nedodržel bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a vy jste nepřispůsobil rychlost stavu vozovky. Ta mladá holka byla asi strašně vyplašená a proto vše vzala na sebe - chudák. A to, že přijížděla k semaforu a on blikal a ona tam chtěla snížit rychlost, aby mohla bezpečně zvládnout danou situaci, neboť blikající oranžová na semaforu není standartní situace, jí nestaví do role viníka této vámi zaviněné dopravní nehody. Toť vše.

a nepište, že začala brzdit bez důvodu, důvod pro veškeré lidské chování je, to nás liší od zvířat, ona měla důvod - zvládnout tu nestandartní dopravní situaci

hladas*
hodnocení

Nevím, co myslíte tou nestandardní situací. Není to ani křižovatka, semafor tam je kvůli přechodu pro chodce z tramvajové zastávky. Žádná tramvaj tam ale nebyla a nikde okolo nebyl jediný člověk. Slečna začala brzdit pouze proto, jak sama přiznala, že se lekla. Nejdřív tvrdila, že se jí zasekla noha na pedálu nebo co a pak to změnila na tohle. Vyplašená moc nebyla a úplně mladá holka to taky nebyla (mám pocit že kolem 30). Jediné, co u mně omlouvá její reakci je to, že je z vesnice a asi moc dobře nezná semafory. Bohužel jsem ani tohle nemohl tušit, neboť řídila auto svého přítele s pražskou SPZ... Mám za sebou 10 let bez jediné nehody a teď tohle. Co mně zajímalo bylo, jestli opravdu existuje nějaký paragraf, který považuje za špatné, když bezdůvodně prudce zastavíte, jak jsem se někde dočetl. Pokud ne, tak až mi začne třeba reznout zadek auta, prostě počkám, až za mnou někdo pojede a v tu nejméně očekávanou chvíli prudce dupnu na brzdu :) Vinu jsem uznal a vše jde z mé pojistky, nebojte...

jitul

Ale to je přece jedno, jestli se lekla, nebo špatně sešlápla pedál. Stát se může cokoliv, třeba někdo může dostat křeč, nebo infarkt - musíte počítat vždy s tím, že řidič před váma prostě z ničeho nic zastaví a dát si přiměřený odstup na zastavení. Tomu se říká bezpečná vzdálenost! Měl jste velké štěstí, že jste najel 10let bez nehody a nikdo to před vámi nezašlápl. Pakliže vám zrezne zadek auta a budete ho chtít nabourat, tak si vyberte řidiče, co řídí agresivně a lepí se vám na váš zrezlý zadek - to můžete. Kdybych za váma ale jela já, nebo spoustu nelehkomyslných řidičů, či řidiček, kteří dokáží předvídat a jezdí s odstupem, měl by jste smůlu.

hladasi, máte samozřejmě pravdu, že existuje paragrag. zákon 361/2000 § 18 ods2a
2) Řidič nesmí
a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
Vy ale nedokážete že náhle zastavila. Ona se lekla, že jí tam vběhne ten pes, který čekal na zelenou.
Je dobré, že jste uznal vinu. To že za deset let poprvé, to se ale stává. Bohužel. Budete ale příště opatrnější.

jabraka*
hodnocení

0x

Jak píše Milan,řidič musí při prudkém a neočekávaném brždění dbát na to,co se děje za ním.Samozřejmě to i doznala.

Druhý řidič musí jet ale tak,aby zvládnul každou situaci.To mu zákon ukládá i když to vždy není rozumné.Pokud se mu těsně před autem propadne silnice a on tam zahučí,řeknou,že tam neměl jezdit.Vina je v každém případě na obou.

JABRAKA

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

sám jste viníkem, jste povinen přizpůsobit rychhlost stavu a povaze vozovky atd...musíte být schopen pokaždé to ubrzdit, i když řidič před váma náhle změní směr, rychlost nebo prudce zabrzdí...

hodnocení

0x

mám zkušenost přímo z praxe: nějak podobně jel pán a zničeho nic prudce zabrzdil, jak se říká skoro na místě. Samozřejmě do něj zezadu někdo vrazil. Pán se probral a řidiči za ním se omluvil. Nedokázal vysvětlit proč to udělal, ale byl charakter. Po příjezdu Policie se sám prásknul a vyloženě řekl, že je to jeho vina. Pán Policistka ocenil jeho upřímnost: "ano tomu rozumím, ale i když za to vlastně můžete vy, musím dát pokutu tomu za Vámi, protože nedodržel bezpečnou vzdálenost"...

sice to má logiku, že by každý měl předpokládat všechno a podle toho jezdit, ale že to v praxi nefunguje je jiná věc ;)

doplněno 03.03.09 14:57:

je to asi 5 let

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]