Nejste přihlášen/a.
26.7.2013 jsem zakoupil vuz Toyota Celica s najezdem 218 865 km kde jsem byl ustne obeznamen ze prosakoje olej z olejoveho vyka motoru a jsou spatne zadni kotouce a desticky s tim sem take vuz zakoupil. Kupni smlouva neobsahuje vypis zadnych zavad a ani popis jednotlivich casti vozu pri prodeji - smlouva osahuje formulaci ze souhlasim se stavem vozidla ktery odpovida stari a opotrebeni ze s nim souhlasim.
Tento vuz jsem kupoval v dobre vire od znameho (majitele) ze je vse v poradku.
S uvedenym problemem sem se obratil s majitelem na autoservis kde puvodni majitel auto servisoval ( protoze jsou to kamaradi) kde mi bylo pretesneno a vymen olej v motor s fiiltrem oleje s ustnim souhlasem majitele ktere jsem zaplatil ale nebyl vystaven zadny doklad. Vuz jsem si vyzvedl 27.7.2013 v dopolednich hodinach s kamardem ktery me kuli vyzvednuti privezl. Bohuzel si presne nepamatuji cenu ale bylo to kolem 3500 - 4000 kc
27.7.2013 jsem ve vecernich hodinach zjistil zvuk ktery podle meho nazoru nebyl vporadku. Volal jesem tedy majiteli a ten promen nechal poslat automechanika ktery po projeti vozu rekl ze to je spatne lozisko na spojce.
Vuz byl tedy tentyz den opet odvezen na dilnu a domluva s puvodnim majitelem ze se necha vymenit cela spojkova sada s tim ze naklady stim spojene rozdelime pomernou castkou - bohuzel opet nemam ani faktruru ani doklad. Mam pouze v servisni knize zaznam o provedeni vymeny spojky,olej prevodovky,olej servo,anifreeze do -40 stupnu ale zjistil jsem (az druhy den) ze pocet kilometru ktery mi byl v knizce napsan neodpovida skutecnosti a datum je pouze mesicne nikoliv presny datum. Za toto jsem opet zaplatil cast ceny ktera byla kolem 3500 - 4000 kc protoze majitel se podilel financne na teto vymene . Bohuzel opet sem nedostal fakturu ale mam fotografie od mechanika ktery vymenoval celou spojkovou sadu.
Vuz stal v dilne do 3.8.2013 kde jsem si ho vyzvedl a byla provedena skusebn i jizda a zvuk se neozval.
Rano 4.8. jsem si vsiml ze nesviti kontrolka na palubove pristrojovce (pri predani vozu jsem si toho nevsiml) a nechal prekontrolovat v jinem servise kde jsem si delal i totografie ze kontrolka stavu motoru ktera ma hlasit chyby nesviti a ze byla odstranena (nelze jinak odtranit nez odletovanim z pristrojove desky) - opravu jsem nepozadoval. Toto jsem volal do servisu kde mi menili spojku a ti ze o nicem nevedi.
Zvuk z prevodovky se mi ozval opet 4.8. 2013 ve vecernich hodinach.
Z tohhoto duvodu jsem oslovil autorizovany servis toyota kde mi 5.8.2013 s poctem najetych kilometru 219320 km byla provedena prohlidka a vystaven servisni doklad co je na aute spatne.
- spatne lozisko na vstupni hrideli prevodovky s tim ze jsou pravdepodobne spatna i dalsi loziska a nelze zjistit jinak nez rozebranim prevodovky
(huceni loziska/ek je slysitelne) s cenou opravy pokud se bude jednat pouze o jedno lozisko na 7095 kc bez dph
- pravdepodobna vule na rozvodovem retezu
- po nacetni ridici jednotky servisnim programem byl zjisten nekomunikujici okruh secondyry intake , ktery byl odpojen ale po jeho zapojeni bez reakce
- oprava prevodovky byla vycislena v cene dilu a prace na necelich 9200 kc bez dph. pokud bude spatne pouze jedno lozisko , jestli ze se zjisti je poskozeno vice veci cena bude narustat.
- dale byla vycislena cena rozvudu vcetne prace na 8500 kc bez dph
- dale byla vycislena cena ventilu ktery ridi system secondary intake na 2900 kc bez dph (zde nebyla nacenena cena opravy z duvodu ze muze byt poskozen dalsi clen s tim suvisejici). S vozem od zjistene zavady jsem ujel 94 km z duvodu ze jsem vuz mel na kontrole v Toyota a pote jsem odjel domu.
Oslovil jsem majitele a pozadal o slevu na voze . S navrhovanou catkou nesouhlasil a nabidl mi nizsi castku ktera by nepokrila naklady na opravy.
Vse chce resit soudni cestou.
Ja v tuto chvili nevim jak postupovat dal jestli mohu s vozem jezdit nebo vuz vratit nebo pozadovat reklamaci s odstranenim zavad .Docetl jsem se ze byla chyba s vozem dale pokracovat vjizde ale celkove nazory k memu problemu se vyrazne lisi.
Pokud vuz nepujde vratit a je pouze mozna reklamce na zjistene zavady - mohu si vybrat servis kde mi ty zavady odstrani? Puvodni maitel vzadnem pripade vuz vratit nechce. Pokud by vse muselo probihat cestou reklamce mohu si zvolit servis kde mi to opravi? Nebo jak vlastne mohu konat? Jsem si jisty ze by puvodni majitel odvez vuz ke svemu kamaradovi a mam strach aby oprava byla provedena dukladne a pravdive .Jsem v takove situaci ze jsem naprosto bezradny neb jsem prodal svuj puvodni vuz abych mohl zakoupit jiz uvedeny vuz.Bohuzel v soucasne jsem bez zamestnani a nemohu si dovolit nechat opravit. Pokud bych o zvadach vedel nikdy bych vuz nezakoupil. V tuto chvili se s vozem bojim jezdit aby se neposkodilo neco dalsiho a stoji mi pred domem.
Na ukor tohoto vozu jsme prodal jinou toyotu se stejnym poctem nejatych kilometru a sice pravda ze bylo o 2 roky mladsi ale zadne takove zvuky se tam nekonali, spojka se nikdy nememnila atd.
NIcmene jsem z toho celkem hodne zmateny kazdy rika naprosto neco jineho
1. nemuzes nic
2. dalsi rika - samozdrejme ze je narok na reklamaci na zavady zjistene behem 6 mesicu podle obcanskeho zakoniku nebo je mozne pozadat o primerenou slevu a pokud nebude do 30 dnu odstranena je narok na odstoupeni od kupni smlouvy.
a) nevim v pripade vozu na co vse se to stahuje a dostal jsem opet rozporuplne informace - pokud smlouva neobashuje (a ta neobsahuje) vypsane zavady mam narok tyto zavady reklamovat ( i kdyz smlouva obsahuje formulaci ze souhlasim se stavem vozidla ktery odpovida stari a opotrebeni ze s nim souhlasim - pry neznamena ze se minuli majitel vyvlekl z odpovednosti - aspon tak jsem dostal dalsi odpoved)
b) pokud mam narok na reklamaci tedy opravu/y kdo urci kde se vuz necha opravit a kym a v jakem rozsahu? podle toyoty jsou vyjmenovane 3 zavady.
c) jestlize dojde na reklamaci kdo ma pravo si urcit kde se vuz bude opravovat? Nemohu preci predat vuz puvodnimu majiteli a ten si snim bude delat co chce a protoze je mi jasne ze by to odvezl opet ke svemu kamaradovi a muze se klidne stat ze mi tam neco vymeni nebo poskodi neco dalsiho.
d) co je primerena sleva jak se to vypocitava?
e) dalsi rika ze s vozem mohu jezdit protoze je moje ale dalsi rika ze nemohu protoze bych mohl poskodit dalsi veci a nemusela by byt reklamace uznana.
Prosim vsechny pokud mozno o konkretni odpovedi znale problematice veci - domeneky a nazory se hodne rozchazeji ale rad bych vedel jak je to podle zakona. Dekuji jeste jednou vsem.
No realita bude takova, ze s timhle najezdem se uz jedna o bezne opotrebeni a ne o zavady (nevim jak je to stare a co to stalo a jestli je to stocene ale tipoval bych to uz do kategorie stara pastika). Pokud se nedomluvite, bude to boj s nejistym vysledkem.
no prostě si se s koupí netrefil a máš v podstatě smůlu měl sis ke koupi vzít někoho znalého nebo to auto odvést před koupí na STK investovat za prohlídku a mohl si ušetřit .
soudit se můžeš bude tě to stát majlant čas a nervy a výsledek jak již psal kolega bude nejistý a já tvrdim že to projedeš
nejlepší je se pokusit s prodávajícím dohodnout pokud to nejde tak s tím nic neuděláš a máš veliké poučení do budoucna
Zduř
Proboha cos to koupil
To je snad 20 let stary auto.
Stím souzením bych to nepřeháněl,samozřejmě záleží na smlouvě ,ale jak píšeš z hora koupil jsem " jak stojí a leží"
Takže u soudu určitě neuspěješ.Prostě jsi si koupil peška a jediný co můžeš udělat je si říct to jsem ale vůl.
A nebo tu káru přeprodej dál a máš po starostech.
PS.Všechno má svího kupce
Podle občanského zákoníku reklamovat můžete a uspějete
Nevim, kde berete jistotu, ze tazatel uspeje s reklamaci ojetiny s temer ctvrt mega na tachometru. Obavam se, ze pri takovemto najezdu je mimo realitu dokazat, ze vyjmenovane priznaky (vesmes KO loziska a vule) jsou zavady a ne bezne opotrebeni...
Situace se má asi takto...myslím že soudem si nepomůžete,prostě jste nalítl na vrak a už zbyde buďto asi jen opravit a zrenovovat nebo koupit jiné auto...druhá věc je nájezd-opotřebovaná ložiska převodovky-záleží sice na zacházení,ale nepředpokládám že by byla po 218 tis na odpis,to jsou součástky projektované na obrovský nájezd a zvlášť japonci jsou dost odolní...my máme felicii pick-upa 1,3 který má najeto něco přes 600 tis(není to kec,máme jej od novoty a to auto se ve firmě prakticky nezastaví)a převodovka,motor je původní,nikde žádná opotřebovaná ložiska nebo nic není,dvakrát se měnili rouvody a pak akorát oleje a náplně
Shrnuto podtrženo,vylítaný vrak který jste jako normální člověk bez zkušenosti s auty koupil,původní majitel to polepil trošku aby to při prodeji nedělalo bordel a teď se ty závady vyplaví...člověk by si měl vždy ke kupování ojetiny přizvat NEZÁVISLÉHO mechanika
Tak tedy konkretni odpovedi.
2.Narok na reklamaci samozrejme mate, problem je jeji uplatneni. Kdyz protistrana na Vase naroky nepristoupi, tak zbyva soud s (dle meho nazoru) nejistym vysledkem.
a)pokud protistrana zavadu neuzna a rekne, ze je to bezne opotrebeni odpovidajici najetym km, tak plati bod 2.
b)opravit si to nechte kde chcete, zaplatite si to ze sveho a penize pak vymahate na protistrane. Pokud protistrana nebude souhlasit s vysi uhrady jejich nutnosti ci rozsahem oprav, plati bod 2.
c) viz b)
d) smluvni vec. Bud se domluvite (tzn. bude primerena a akceptovatelna pro oba), nebo bod 2.
e) pokud s vozem nadale budete jezdit, muzete si proces reklamace zkomplikovat, obvzlaste dojde-li na bod 2. Jinak je auto Vase a nakladat s nim muzete jak uznate za vhodne.
Na zaver dodam, ze jadrem sporu bude nakonec to, co je bezne opotrebeni (tedy to, s cimz jste jakozto stavem vozidla byl seznamen) a co uz je zavada.
Prodávající ojetého vozu totiž musí garantovat, že i použité auto má stále dobré vlastnosti. Neručí za vady, které vzniknou opotřebením. Za ty, kterými vůz disponoval v době předání, ale ano.
Podle § 597 občanského /... má konkrétně kupující právo na přiměřenou slevu z ceny věci, jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, i když o ní věděl.
Základní lhůtou jsou podobně jako u nových aut dva roky. Smlouvou ji lze ale u ojetin zkrátit na dvanáct měsíců.
Vady, za něž prodávající ručí, jsou trojího rázu:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.