Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ř.P.Skupiny C. co mohu všechno řídit

Od: jura32* odpovědí: 12 změna:

Zdravím,mohl by mi někdo upřesnit jaké vozidla mohu řídit se skupinou C.?Do 7,5 tun,jestli se do toho vztahují i tatry,avie atd.

a jestli se skupinou T mohu mít i vlek o hmotnosti víc jak 750kg.Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmhad*
hodnocení

1x

Zákon 361/2000 v platném znění říká

do C jsou zařazena motorová vozidla ,jejichž největší povolená hmotnost převyšuje 3500 kg ,s výjimkou traktorů, s nejvýše 8 místy k sezení kromě místa řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 750 kg,

Do skupiny T jsou zařazeny traktory a samojízné pracovní stroje

Z toho vyplývá: skupina C = není omezena hmotnost vlastního auta,jen přívěsu. To znamená,že i Tatra a pod.

Ale pozor - C1má ono omezení na 7,5 tuny

Skupina T = není omezena hmotnost přívěsu

jura32*
hodnocení

tedy z toho mám pochopit že s C mohu řídit tatru,liaz avie atd.?

a C1 třeba iveco eurocargo do 7,5 tun?

někdo tvrdí že když mám T,tak nemohu mít vlek ,že musím mít E.Vlastně vlek jenom do 750kg.

luke237

C = vse nad 3,5 tuny (bez omezeni), s max.8 lidmy (bez ridice), vlek do 750kg ( zakon)

T = muze byt pripojne vozidlo (neni omezeni na hmotnost)

luke237
U toho T se to pripojne vozidlo vztahuje jen k tomu traktoru/pracovnimu stroji. Kdyz chces u C vlek tezsi nez 750kg, musis mit E.
luke237
Na tu Avia ti taky pravdepodobne bude stacit C1 (3,5-7,5 tuny). Na tu Tatru a Liazku (predpokladam, ze oba budou spise k 10 tunam maximalni vahy), musis uz mit C.

parazit
hodnocení

0x

Jenže k tomu aby jsi v naší banánový republice mohl jezdit tatrou a pod..

Potřebuješ profesní průkaz.jinak si můžeš dovopravdy jezdit jen tak.z prázdnym autem a dělat haura.

jura32*
hodnocení

ale víš co to všechno mám,jenom mě šlo o to že když mám C+profesák,tak nemohu řídit třeba Dafa o hmotnosti 12 tun,nebo respektivě mohl ale musel bych si udělat psychotesty což já nechci tak mě zajímalo co bych mohl řídit bez těch zasr..psychoušů :D

johhny16*

Psychotesty jsou potřeba k řízení aut(nakladních)nad 7,5t.tzn.avie,man,a menší auta s hmotnosti3,5-7,5t mužeš i bez psychotestu ,ale tatry atd musíš mít testy.V dnešní době je lepší mít vše pohromadě a maš klid.Pokud chceš řidit Tatru s přivěsem nebo tahač s navěsem musíš mít C+E.Pokud by jsi měl D mužeš i autobusy.Z toho vyplívá pokud by jsi měl C,D,E mužeš jezdit se vším(samozřejmě s profesakem a psychotesty).Pěkný večer

luke237

Psychotesty se delaji jen pro C1+E, C nebo C+E (tedy nad 7,5 tuny meximalni povolene hmotnosti nebo tezky vlek - zakon). Bez tech testu muzes ridit jen to, na co by ti stacilo bezne C1.

Kam treba patri tenhle DAF (jestli do 7,5 tuny nebo nad), to nevim :)

Ř.P.Skupiny C. co mohu všechno řídit
luke237
To Iveco Eurocargo vypada podobne.
Ř.P.Skupiny C. co mohu všechno řídit #2

parazit
hodnocení

0x

U těch IVEK to poznáš podle čísel které mají na dveřích třeba 75E14 to první znamená váha a to druhé snad výbava nebo typ

(si myslím já,třeba mě někdo opraví).

a u toho DAFA nevím.

nu*

především se to pozná t technického průkazu, kde je jejvyšší přípustná /povolená hmotnost uvedena jako povinný údaj

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]