Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
začal jsem chodit do autoškoly, mám za sebou pouze 2 jízdy. Mám jednu otázku, když přijíždím ke křižovatce, do které není vidět, tak mi bylo řečeno, že mám přeřadit na 1, tzn. sešlápnu spojku na podlahu a zařadím 1 no a co mám dělat dál, abych dojel k hranici křižovatky? Mám spojku úplně pustit nebo ji nechat v záběru? A až budu na hranici křižovatky a budu chtít zastavit, tak mám sešlápnout brzu nebo spojku na podlahu?
Dík
Tak nevím, není mi jasné, proč řadit jedničku při dojíždění ke křížovatce? Ta převodovka mít nožičky, tak Vám nakope ,,zádel´´! Ke křižovatce dojíždím na tu rychlost, na kterou aktuálně jedu a před dobržděním vyřadím na neutrál a pustím spojku. Stát na spojce celou dobu stání na křižovatce je špatně. Až nastane situace, že mohu jet, tak zařadím jedna a rozjedu se, pak dvojka, trojka ... atd
Petříku, "bylo Vám řečeno". Ptejte se na podrobnosti tam, kde bylo řečeno, každý instruktor vyžaduje trošku jiný styl jízdy, většinou i s ohledem na policajta, který a Vámi bude dělat závěrečky - alespoň dříve to tak fungovalo...
Někdy se skutečně učí v autoškole nesmysly a v osobáku se potom zavádí móresy jako by člověk řídil plně naloženou Tatru. Osobně kde můžu tam dojíždím na neutrál jen hybností auta - nemá cenu zbytečně točit motor a pálit benzín. Řadit jedničku za jízdy je taky nesmysl, převodovka tím dost trpí. No možná by to šlo pokud je člověk profík a umí podřazovat s meziplynem. Stejně tak je blbost stát dlouho na spojce.
Pro začátečníka vůbec není vhodné dojíždět se zařazenou rychlostí - často potom šlápne prudce na brzdu, zapomene vyšlápnout spojku a motor zdechne. Ale pokud to instruktor požaduje, asi bych to tak prostě dělal.
Na křižovatky se snažím brzdit motorem, i jinde, šetřím tím naftu. Je to i o motoru...
S tou spojkou naprostý souhlas,...
Kus před křižovatkou pustím plyn (časem se naučíš odhadnout tak, abys tak akorát dojel), při poklesu otáček na cca 1000/min vyřadím a nechám auto samovolně dojet na hranici křižovatky, kde zabrzdím. Až mám volno, zařadím 1 a jedu. Podřazování na 1 za jízdy je opravdu prasárna, trpí tím převodovka.
doplněno 08.08.13 23:32:Dělal jsem to tak už na první jízdě v autoškole a instruktor k tomu nikdy neměl námitky, spíše naopak.
Zdravím,
na otázku ti asi neodpovím podle tvé představy, ale dám ti jednu radu - dělej to přesně tak, jak to chce tvůj učitel v autoškole (i když se ti to bude zdát jako blbost a časem to pak začneš dělat jinak), protože ten učitel bude u tvé zkoušky a bude rozhodovat o tom, jestli tě od zkoušky vyhodí nebo nevyhodí.
A něco z praxe. Když jsem dělal v 80. roce autoškolu na škodě 100, měl jsem 2 učitele, kteří se střídali. Jeden nás učil jezdit stylem "důchodce" (před křižovatkou vyřadit, nechat doplachtit, rozhlídnout a buď zastavit a dát přednost nebo zařadit 2 a pokračovat) a druhý (bývalý automobilový závodník) stylem "sportovním" (před křižovatkou podřadit za 2, přibrzdit, rozhlídnout a pokud bylo volno tak přidat plyn a pryč. Pokud jsem jel s tím druhým a jel "důchodce", šlo to. Ale obráceně už ne - to jsem poslouchal poznámky, že dostanu skleničku s vodou do klína a když vezmu rycheji zatáčku, že budu mít vodu v klíně a pod.. A s tím jsem pak dělal zkoušky. Takže zkoušku jsem jel stylem "důchodce", i když jsem se musel hodně hlídat. A dopadlo to na poprvé.
u zkoušky má slovo komisař a ne instruktor, se kterým jezdíte cvičné jízdy (ten u zkoušky ani být nemusí). A komisař to může chtít zase trochu jinak, ale určitě na vyřazení a dojetí na neutral ke křižovatce nemůže být nic špatného, za to by od zkoušky vyhodil jen magor
OK - nevím jak je to dnes (viz výše - za nás byl v autě policajt a vyhodit mohl i instruktor). A kdyby dnes někdo vyhodil někoho i za to řazení bych se ani moc nedivil - před cca 3 roky mi vypravovala jedna mladá slečna, jak dělala jejich parta 10 lidí zkoušky a za co se vyhazovalo. Jen jsem zíral - z 10 lidí neprošlo napoprvé 8, jí konkrétně vyhodili za to, že projela cca 40km rychlostí okolo stojících aut ve vzdálenosti jen 1m a ne větší (ale víc místa tam nebylo). Ostatní na tom byli podobně.
tak já samozřejmě jako nikdo z předchozích radilů neznám tu konkrétní situaci na křižovatce, ke které instruktor žádá přeřadit na jedničku, ale můžu vás ubezpečit, že stejný manévr dělám pokaždé, když dojíždím k domu, a naprosto nemám pocit, že bych dělal něco blbě...
jde o malou jednosměrku, musím dávat přednost, a pochopitelně auta jsou naparkovaný až po úroveň křižovatky (jak jinak) - tj. nevidím zprava absolutně nic..., a to až do doby, než mám čumák v ulici (opět nijak široké jednosměrce), jinými slovy jediný rozumný manévr je do křižovatky se doslova plazit nepatrnou rychlostí, ne abych stačit včas zastavit já, ale aby si mě stačil včas všimnout ten, co má přednost, a nějak zareagoval - zpomalil, stočil auto doprava (pokud jede rychlejc a pěkně prostředkem) - já totiž do křižovatky opravdu vjíždím naslepo, a i kdybych to třeba ještě stihnul zastavit, nestojím ani o dramatické skorokolize;
no a protože jedu tak pomalu, že bych stejně musel řadit jedničku (vprostřed křižovatky! - geniální manévr), tak samozřejmě nejedu na nějakej neutrál, ale na tu jedničku (nějak mi uniká, proč by měla synchronizovaná převodovka tak moc trpět (myslím, že ani nedávám meziplyn, prostě si zpomalim na rozumnou rychlost a tu jedničku tam vrazim (nevrazim - v pohodě hlaďoučce dám))
otázka ovšem nezněla, jestli je, nebo není blbost před křižovatkou řadit jedničku (nicméně moje odpověď zní - samozřejmě že někdy není, naopak je to jedinej rozumnej manévr), ale co dělat s brzdou a spojkou - takže:
a) ke křižovatce (v téhle popsané situaci, kdy učitel (nebo později můj vlastní rozum) říká, abych jel na jedničku, tak samozřejmě spojku pustim, a jedu na tu jedničku, ne na "spojkovej neutrál" (to bych nemusel dávat jedničku, když bych ji stejně spojkou vyřadil, to by pak opravdu byl lepší neutrál, a řadit na jedničku až někde v křižovatce, což je celkem blbost),
b) když na hranici (no, na hranici - to je optimismus - spíš bohužel za hranicí, jestli do křižovatky opravdu není vidět) bude potřeba zastavit, prostě jednoduše rychle zmáčknu oba pedály naráz (spojkou vyhodim rychlost, brzdou zastavim; resp. pokud nezastavuju úpně na poslední chvíli, okamžitě, tak spojku zmáčku o fousík dřív, abych nezabrzdil motor s ještě zařazenou rychlostí - chcíplo by to),
po zastavení auta si buď počkám se zmáčknutou spojkou a pořád zařazenou jedničkou, až budu moct ject, anebo (když je čekání na dýl) zařadím neutrál a pustím spojku (nebo holt začnu couvat dozadu, když jsem se do tý křižovatky pustil nějak moc daleko a moc brzo...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.