Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Chtěl bych vás poprosit o několik rad pro mě, jakožto řidiče začátečníka.
Řídím chvíli a nedokážu se zbavit pocitu nejistoty na silnici. Předem mám jen jednu, kterou si neustále dokola pokládám.
1) Podřazování?
Se zařazováním rychlostí směrem nahoru nemám problém, ale směrem dolů?
Vím, že pokud zpomaluju, podřadím, ale kdy přesně?
Pokud možno, zkuste mi to napsat co nejvíc polopaticky, děkuji moc
*jednu otázku
Pokud máte otáčkoměr, tak se podívejte, kolik na něm je na volnoběh, když stojíte. A pokud jedete a ručička jde POD hodnotu otáček na volnoběh, mělo být už dávno podřazeno.
Těžko se to vysvětluje, zaplaťte si za tři piva nějakého zkušeného řidiče a svezte ho, bude Vás hodinku "fackovat" a naučíte se více než z našich internetových teorií...
doplněno 07.08.13 02:02:Cobraku dík, ale některý věci se fakt těžko vysvětlují po netu...
Taky bod, ale obecne turbodyzly a vetsi benziny by nemely jit v zaberu pod cca 1500 ot, maloobjemove benziny se musi zas tocit, jinak jsou mrtvy... Myslim, ze to chce zkusit, ono se v beznych rychlostech zas tak moc nestane, kdyz se to uplne neodhadne, hlavne nepoustet rychle spojku at to neni moc velka prda A hlavne opatrne a mit respekt k provozu, na silnicich je dost magoru co te chteji zabit...
Podřazuje se ve dvou chvílích. Buď tehdy, když se chce prudce akcelerovat, to znamená, že tam máte čtyřku a jedete padesát, fouknete tam dvojku a frčíte. Ta druhá chvíle nastává tehdy, když potřebujete prudce přibrzdit. To nastává tehdy, když jedete třeba 50 a máte tam opět čtyřku, ale padne Vám tam červená a Vy tam dáte trojku a hezky v klidu si to dojedete. Potom je teda ještě třetí možnost, ale to není pro začítečníka, ale časem se k tomu určitě dostanete taky. Jedete 130, máte tam pětku a chcete hodně přibrzdit. máte dvě možnosti, buď začnete brzdit pedálem, ale když nemáte takový prostor časový, tak šlápnete na brzdu a k tomu dáte trojku, zpomalíte např. na 70, pak dvojku a zpomalíte úplně. Ale každé auto to má jinak. Někdo může říct, že tam při prodkém brzdění dá dvojku a jede 140 přitom Tohle je takový průměr. Každopádně tohle se používá ve chvíli, kdy třeba pospícháte, nebo Vám nastane před autem situace, kdy musíte prudce zabrzdit. Bohužel je ale větší množství řidičů, kteří pouze sešlápnou pedál brzdy a dále brzdí očima. Málo z nich už si k tomu podřazuje. A to by přitom pro ně bylo daleko efektivnější, protože se jim zkrátí brzdná dráha. Takže uvedu příklad. Jedete 90, máte tam 5ku a najednou Vám z vedlejší vjede traktor do cesty. Buď můžete sešlápnout brzdu, ale lepší možnost je to, že sešlápnete jak brzdu, tak k tomu i podřazujete. Nejdřív dáte trojku a pak třeba dvojku a přibrzdíte si takhle motorem.
Na tuhle otázku se neodpovídá jednoduše.
Řidičák mám zatím pouhých 33 roků, ale jako řidiči začátečníkovi bych si dovolil ti dát rady, kterou považuju v rámci zdravého přežití (svého, všech okolo a v neposlední řadě i svých "plechů) na silnici za zcela zásadní
1) NAUČ SE PŘEDVÍDAT
2) SNAŽ SE BÝT NA SILNICI "ČITELNÝ"
Všechno ostatní se naučíš časem a vyplyne to kromě jiného i z toho, že správně předvídáš - přijdeš na to, kdy je vhodné řadit, kdy je vhodné podřazovat, kdy a jak je vhodné brzdit atd.
Osobně považuju tzv. čtení provozu a předvídání chování vlastního dopravního prostředku (jedno, jestli je to jízdní kolo nebo auto) za to nejdůležitější, co je potřeba se naučit. Pak tě spousta věcí sice třeba překvapí, ale budeš na ně umět správně reagovat.
Můj otec jako dlouholetý řidič profesionál mne učil pár věcí (a za svoje odježděné roky jsem se mockrát přesvědčil, že měl pravdu)
ad 1) vždycky (v každé situaci) musíš vědět, co uděláš
- kam uhneš, když se proti tobě objeví v protisměru auto = číst okolí silnice a provoz okolo sebe
- co budeš dělat, když šlápneš na brzdu a ono to brzdit nebude (rada je z dob, kdy auta měla jednookruhové brzdy, ale platí třeba i na ledě, sněhu, blátě,..)
- musíš počítat s tím, že za zatáčkou může být na silnic strom, auto, člověk,..
ad 2) jezdit tak, aby z tvého jednání a chování bylo ostatním jasné, co chceš (budeš) dělat, a to i když ti třeba přestanout nečekaně svítit (praskne žárovka a ty o tom nevíš) blinkry, brzdová světla,...
Např.
- jedu v koloně jedoucí 90 po hlavním tahu, potřebuju odbočit doleva a proti jede kolona, takže musím zastavit
Abych byl čitelný, tak včas snížím rychlost (bez brzd) a najedu na dělící čáru - i když mi to vzadu nebude svítit, ti za mnou budou vědět, že se něco chystám dělat a budou ostražitější a moje odbočení bez blinkru je tak nepřekvapí.
- jedu v noci po okresce 90 a na krajnici stojí osamocené auto s varovnými blinkry
Snížím rychlost, bliknu si dálkovýma, bych viděl, co tam je za překážku a připravím se na nečekaně vystoupivšího člověka z auta ( to dělají havně děti), z poza auta a pomalu auto objedu.
Jen perličku ze života. Ten poslední příklad se mi stal nedávno - auto takhle odstavené ve vesnici, domy jen po levé straně, veřejné osvětlení žádné, tma. Zcela upřímně - čekal jsem ledasco, ale skutečnost překvapila. Když jsem byl cca 20m za tím označeným (blikajícím) autem, vyjelo z před něj (to vidět nebylo vůbec) neosvětlené auto a zahnulo doleva do zahrady (otevřená brána vidět nebyla, aby mne to varovalo, takže jsem fakt nečekal). Nebýt potřebné předvídavosti (to auto mi prostě bylo podezřelé) a snížení rychlosti, byla by to pěkná rána.
Přeju hodně šťastných kilometrů.
já zkusím odpověď ještě přeformulovat k jednoduchosti a z hlediska začátečníka (můj případ - jsem takový věčný začátečník - jestli tu napíšu něco špatně, ať mě ostatní konkrétně opraví); jinak to ovšem celkem jasně napsal už přede mnou colombo;
možná už jste si řazení osvojil, a možná to, co tu píšu, jste věděl už při zadávání otázky, jsou to takový triviálnosti;
protože se rozepisuju trošku doširoka + i mimo téma, označil jsem tyhle pasáže pro lepší přehlednost kurzívou
podle rychlosti (tj. tachometru) se odhadovat, kdy co zařadit, nedá - něco jinýho platí při jízdě do kopce, něco jinýho po rovině; podle otáčkoměru se rozhodovat dá (tady vám ale pochopitelně nikdo neporadí - to záleží na tom, co je to za motor (a tak trochu i jaký je jeho stav), lépe řečeno, co je to za přesnou značku auta (a to jste neuvedl), ALE já si myslím, že to je dobrý tak pro hrubou představu a občasné (spíš výjimečné) překontrolování - ale ne na to, aby začátečník ještě čuměl na otáčkoměr, a pak si vyhodnocolal, jestli má zařadit nižší rychlost (k tomuhle jsem si neodpustil rozvedení níže - viz *)
a teď už konečně k tomu řazení: když zařadíte zbytečně brzo (při velkých otáčkách), tak chudák motor prostě zavyje, takže to se naučíte celkem brzo; že řadíte pozdě, to se v exrému pozná tak, že auto už začne cukat (už prostě nemůže ject - v úplně extrémním případě chcípne) (tohleto asi chápete už z autoškoly, no ale pro jistotu...);
a k včasnému zařazení nižší rychlosti trochu jinak - kdy ji řadím?: a) když jedu do kopce, a auto už na to nemá - a to přece poznám snadno - jedu, auto zpomaluje a vidím, že vršek kopce je ještě daleko (plyn nepomáhá, resp. ani nechci ject s plynem na podlaze) - no tak jasně vidím, že musím zařadit na míň...;
b) vidím, že potřebuju zpomalit (zatáčka, obec, někdo jede pomalu přede mnou do kopce) - zase jasně vím, že potřebuju přeřadit (když jedu po rovince, z kopečka, tak mně při ještě přílišný rychlosti motor zavyje, jak se víc roztočí, po pár maněvrech se to naučím napřed příslušně zpomalit, resp. nakonec se naučím, že při řazení, když mám neutrál, trochu roztočim motor přidáním plynu - "meziplyn");
kopec a rychlejší zpomalení jsou teda jasný, a pomalejší jízda po rovince? - tady si to v praxi vyzkoušíte - k naftovýmu motoru se vůbec nechci vyjadřovat (ten asi zkousne leccos - přece správnej nafťák se vám dokáže rozject na čtyřku), u benzínovejch by asi obecně mělo platit, že tak kolem 50 km (teda i v obci na bezproblémových přehledných úsecích) můžete ject na čtyřku téměř bez plynu - na jakej stupeň v jaký rychlosti a při jakym sklonu poznáte za chvíli sám, když párkrát dáte zbytečně nižší rychlost, a budete vidět, že buď už musíte ject moc pomalu, anebo s nesmyslně přidaným plynem a řvoucím motorem;
a jinak: na menších úzkých lesních (teda nepřehledných) silničkách jezdí nejen začátečník, ale každej, kdo není debil, na trojku (v každý zatáčce se může v protisměru vynořit auto a zároveň před řidičem cyklista - co jako pak? - zabije se cyklista, nebo naboří ten protijedoucí?), hlavně v noci může z lesa i z pole kdykoliv vkráčet (a zůstat stát) před auto srna...; do trochu prudších zatáček se taky zařadí trojka, a do zatáček, co vypadají na skoro pravý úhel, dvojka! (takovejch je dost, dokonce i ve městě (kde by měly být jasné už z dálky) občas překvapí)
* ta poznámečka k otáčkoměru: začátečník může bejt velice překvapenej, jak stačí nepatrná chvilička nepozornosti, a auto už jede úplně jinam (tohle se vám asi bohužel párkrát stane i bez otáčkoměru), a uvědomte si - tohle uděláte ve městě (vesnici) - a někoho klidně zabijete, uděláte to na menší silničce, a skončíte ve škarpě (jistě, hrozná sranda, ale celkem není o co stát), a uděláte to na frekventovaný silnici I třídy, a vy ,nebo někdo jinej se srazíte čelně v 70-90 km... (a teď si ještě připočtěte, že něco neočekávanýho může kdykoliv udělat někdo jinej); a přitom i tak byste měl POŘÁD sledovat v zrcátkách, co se děje za váma, a na některejch úsecích (před zatáčkou, obcí, změna rychlosti) byste měl (než si to osvojíte) kontrolovat tachometr, k tomu ještě sledovat značky, včas si před KAŽDOU křižovatkou vědomě určit, kdo má přednost...(neboli pečlivě koukat po každé ceduli a vědět, že křižovatka přijde, nebo ve městě, jak je to s předností...);
myslím, že pro začátečníka je toho dost i bez koukání na otáčkoměr (mluvím z vlastní zkušenosti - když jsem přešel na auto, kde byl i otáčkoměr, říkal jsem si, jak se na něj budu koukat, a zjišťovat, jestli řádím optimálně - v podstatě se na něj skoro nikdy nekouknu (a ono taky neni proč - otáčkoměr, to je podle mě vlastně taková blbinka pro ty, co si řízení užívají, a chtějí jezdit vymakaně, řidič, co prostě jede, aby se přesunul z bodu A do B, a řízení si nijak neprožívá, otáčkoměr myslím nepotřebuje jak je rok dlouhej...)
===========
a ještě jedna s tématem nesouvisející rada + jedna výzva:
zkuste se naučit dívat do bočních zrcátek (dokonce by třeba nebylo marný si po mírném nabytí jistoty výhled z prostředního zrcátka cvičně zadělat pro osvojení správných návyků); NIKDY nepřejíždějte do pruhu, dokud se chvíli (cca 1-2 vteřiny - třeba přerušovaně - pozor na cestu před autem) nedíváte do příslušnýho bočního zrcátka! (ten mrtvej úhel, kdy ani v bočním zrcatku nevidíte blízký auto ve vedlejším pruhu, není výmysl, ale realita, s kterou se nakonec potkáte; že nestačí koukat do zrcátka vevnitř snad nemá cenu psát - řídit se při přejíždění mezi pruhy jen podle něj by byla naprostá šílenost)
a ta žádost: až pojedete v noci po silnici a uvidíte chodce v protisměru, HNED ztlumte světla (a samozřejmě zpomalte - s tlumenejma tak dobře neuvidíte); ty hovada (tak 90% řidičů), co chodcům klidně svítí do ksichtu, protože by milostpáni přece museli zpomalit, bych nakopal (já si nakonec nějakou tu halogenku opatřím, a těm blbečkům taky recipročně zašajnuju do vočí, aby poznali, jak je to příjemný); jo a svítit dálkovejma na protijedoucího cyklistu - to už mu ukládáte o život - ten pak totiž vůbec nevidí na povrch silnice - což na rozdíl od auta těžce vadí - menší překážka (menší větev) ho může poslat dolů, klidně i pod vaše kola...
(samozřejmě nezapomeňte přepínat světla ani před protijedoucíma (ale ty vás můžou aspoň upozornit), taky když je někdo před vámi (v zrcátku to vadí), a před každou obcí! (ono když vám šátrají dálkový světla po stěnách pokoje, taky je to docela otrava...))
=============
(jo a možná si do hesla nějakýho příštího dotazu zkuste dát lepší specifikaci otázky (např. tady teda asi řazení, podřazování) - prej si tu lidi chodí i na starý dotazy (píše admin stránek))
Podřazovaní nechám na ostatní, ale jednu radu přeci jen mám. Koukejte se do zpětných zrcátek, jak při předjíždění, couvání, parkování, tak i během jízdy, usnadníte tak život nejen sobě ale i některým ostatním řidičům, především pak záchrance, hasičům či policistům. Sem tam dejte přednost autům přijíždějících z vedlejší. V případě, že vyjíždí autobus ze zastávky a má blinkr, tak jej pusťte. Za všechny slušné řidiče děkuji.
Stejně určitě koukáš často na tachometr, tak při zpomalení pod určitou rychlost podřaď. Kde jsou ty správné hranice, poznáš podle otáčkoměru, nebo podle chování motoru (když přidáš při nízkých otáčkách a motor jen tak bublá a natáhne, víš, že už mělo být podřazeno).
Tím jste mi neřekl o moc víc, než jsem věděl. Já potřebuju vědět hodnotu na otáčkoměru, nebo na tachometru a ne určitá rychlost. Každopádně ale děkuji za odpověď
to poznas , jedes na 3ku 50sat a pak jedes do zatacky tak brzda na 20-30 , fuknes tam dvojku az dojedes zatacku a budes chtit zrychlit a jedes. Prijizdis do krizovatky tak vyradis a pomalinku brzdis a dojedes na neutral ... ono tady kvalty ma kazde auto jine , podle obsahu , prevodovky , ale neni to tezke staci par kilometru a vis. Jinak pokud si nejsi jisty , jezdi hlavne podle limitu rychlosti , ty tam nejsou jen tak , nezmatkuj a neriskuj , nema to smysl , pri odbocovani , davani prednosti , predjizdeni , se podivej radeji 2x , nez ze neco prehlednes.
Zkus si při příjezdu do obce kde je padesátka předem podředit na čtyřku a jak auto trošku zpomalí tak podřaď na trojku.
Když pojedeš přes obec na trojku a málo plynu, tak bude okolo rychlosti 50km/h.
S tím podřazováním - to není tak jednuduchý definovat. Jinak podřazuješ do kopce, jinak na rovině když dojedeš pomalé vozidlo. Prostě to chce chvilku zkoušet a najít si tu správnou hranici.
Nás učili na staré Škodě 120 že jednička je na rozjezd, hned potom dvojka. Trojku při 30km/h; čtyřku při 50km/h a pětku při 70km/h.
No a dneska auta dokážou jet na trojku i 100km/h (i když motor už hodně řve). Podřazování bude stejné ale od shora.
Prostě hledej a za chvilku se to sám naučíš. A při podřazování poušťěj pomaleji spojku, tím bude mít motor více času na srovnání otáček.
! DODRZUJ BEZPECNU VZDIALENOST! mne to uz zachranilo zivot hlavne v zime (reakcny cas a brzdna draha)
PREDVIDAJ CHOVANIE INYCH! navodim realnu situaciu: vychadzas z vedlajsej na hlavnu.Na hlavnej ide vodic ktoremu blika prava smerovka akoby chcel odbocit do ulice z ktorej vychadzas.Ty sa rozbehnes ale on neodboci omyl pane on tu smerovku zabudol vypnut uz davno na minulej krizovatke a ty mu vbehnes do drahy...situacia ktora skonci tvrdenim proti tvrdeniu (ak nemas svedkov alebo kameru).Tiez neni nic horsieho ako ti spoza krikov pri ceste vyskoci pes alebo dieta (v mojom pripade ten pes letel ako biliardova gula).
SNAZ SA JAZDIT PLYNULO! Snaz sa pouzivat tempomat ak sa da.Predstav si ze vezies zakusky alebo ma niekto z tvojej osadky zmrzlinu.Naozaj sa ti to chce tepovat len preto ze si prisiel o 2 min.skor? A co hlava a pohodlie spiaceho cloveka pri jazde v noci? V konecnom dosledku aj spotreba atd.
PO STUDENOM STARTE ASPON 1 MIN NECHAJ BEZAT MOTOR NA VOLNOBEHU!Olej sa stane redsim a hlavne prudi uz uplne vsade.Pokracuje to nevytacanim nad 2500ot. kym sa nezohreje aj s prevodovkou ( V zime aj 8km aj ked je tomu tazko uverit).
POCAS MRAZOV NEPOUZIVAJ STIERACE kym sa nepresvedcis ze niesu primrznute.
VYSKUSAJ SI CHOVANIE AUTA NA ODLAHLOM PARKOVISKU V ZIME na snehu a na lade (zabava jak delo)
SPOZNAJ TECH.STAV AUTA A TROCHU SA S NIM ZOZNAM...aby si nevyzeral jak hmmhm ked sa ti vypali ziarovka alebo ked zistis ze rezervne koleso mas ale je ti aj tak nanic lebo je prazdne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.