Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Stala se mi nemilá věc. Před 3 týdny jsem měl malou autonehodu. Nedobrzdil jsem a pošťouchl pána ve voze přede mnou. Odnesl to světlomet a mé plechy a nárazník. Jinak zdánlivě vše OK.
Teď se mi ale motor po 5min stání přehřál (ručička teploměru v červeném - kontrolka ale nesvítila) a začal motor klepat. Tak jsem vůz odstavil a poté na laně odtáhl k mechanikovi.
Ten mi nyní sdělil,že motor je zadřený. A že je to vinou toho,že v sahaře nejel ventilátor. Je to možné? Děkuji za odpovědi.
Jen dodám,že žádná upozoňující kontrolka (olej,voda apod) nesvítila! A že v motoru BYL jak plný stav oleje,tak i vody v chladiči před oným odstavením,tak i po odstavení.
S pozdravem B.
Červená barva v poli měřáku není dobrá. Nepíšete co máte za auto a jaká kontrolka nesvítila...
Olej nesvítil, protože pravděpodobně neutekl, voda tam také asi byla, akorát se voda v chladiči přestala chladit protože nefungoval fofrník. K zadření motoru při přehřátí dojít může, ale to už většinou v chladícím systému žádná voda není, protože jako pára uteče přetlakem ve víčku.
Ještě počkejte na názory místních autoodborníků, ale asi bych si dával pozor především na toho automechanika...
Otázka je, co bylo příčinou a co důsledkem. Motor se mohl zadřít následkem ucpání nějakého kanálku a následkem toho po zadření kluzného ložiska přehřát. Nepíšete, co máte za auto a jaký motor. Některé motory jsou na toto náchylné a proto je nutné u nich nepřejíždět olej a raději ho měnit častěji než je předepsáno hlavně pokud se jezdí na krátké trasy nebo je tam přestavba na plyn. Pokud tlačí olejové čerpadlo, neměl by se motor zadřít ani když už voda vaří a pára se valí z motorového prostoru. Tohoto jsem byl svědkem u několika aut a všechny to přestály bez dalších problémů. Dnešní oleje zvládnou hodně vysoké teploty bez přerušení olejového filmu.
Btw. pokud nevyvřela žádná voda, motor nemohl být nijak zásadně přehřátý. Asi bych se fakt zaměřil na olejové čerpadlo a všechny kanály. Nebo raději koupil motor zbouračky a přemontoval - bude to asi levnější a trvanlivější než řešit zadřené ložisko. Takto opraveným motorům se už stejně nedá moc věřit co tak vím z motorek.
Myslím že tím by to být nemělo...kdysi jsme uvařili škůdku 105(vezli jsme těžký vlek na hory a ještě se částečně zasekl termostat)...řidič si nevšiml že rafika je v červeným a že z pod kapoty se valí oblak páry...až auto co za námi troubilo zoufale jako o život nás upozornilo na tuto skutečnost...otevřela se kapota,vyvalil se obrovský oblak páry,pořánou hadrou se oddělalo víčko expanzky a nekecám,zbytky vody s párou lítaly minimálně dva metry vysoko...počkalo se až motor vychladne,na cestě se přehodil termostat,naplnilo se to vodou a škůdka jezdila ještě dalších 12 let až do ekologické likvidace se stejným motorem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.