Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peugeot 308 SW nebo Hyundai i30 kombi

Od: akbyr* odpovědí: 6 změna:

Zdravim,

ktery z nasledujicich vozu byste doporucili ke koupi:
- Peugeot 308 SW, nafta 1.6 HDi 68kW/92k
- Hyundai i30 kombi, benzin 1.6 GDI 99kW/135k

Jedna se o nove vozy, nabizena cena je stejna. Resim dilema volby. Me uvahy:

Diesel vs Benzin
Jiste, srovnavat naftovy a benzinovy motor dobre moc nejde, kazdy nabizi sve. Ja se vsak citim opravdu na rozmezi. Najezd spise nizsi (do 10 tkm rocne): jizdy nejvice okresky (vikendove jizdy, vylety), obcas mesto, dalnice pri delsi dovolene v roce. Zkusenost mam zatim s benzinem, citim obavy z drahych oprav dieselu, presto me laka prilezitost nakupu noveho za cenu benzinu. Predpokladana uspora na palivu je tak rovnou usporou, nemusel bych "splacet" drazsi diesel. Navic, pri vyssim zatizeni (nabaleno na vylet, delsi trasu) se spotreba benzinu vice projevi nez u dieselu. Naklady na udrzbu jsou u dieselu obecne vyssi, ovsem garancni prohlidky u Hyundai stoji beztak 5-8 tis. Kc, coz je v podstate nastejno.
Otazka: Stoji to za to?

Motorizace
Pocitove mi prijdou celkove srovnatelne, nicmene podle ocekavani: diesel lepe tahne, benzin agilneji zrychluje. Samozrejme, nemel jsem prilezitost srovnat jizdy se zatizenim, cili dojmy jsou z jizd s lehkym vozem. Benzin lze povazovat za spolehlivejsi, tj. nema turbo, FAP, ma ovsem vstriky do valcu. Tento diesel nema dvouhmotak, aspon s tim by problemy byt nemusely.
Otazka: Je vyssi obava z poruch/drahych oprav HDi na miste? Jak moc hrozi u GDI nejake podobne drahe opravy?

Moderni konstrukce
Peugeot 308 SW je precejen starsi konstrukcne, vychazi z 307 a uveden na trh byl uz v 2008. i30 byl uveden na trh loni, navic jde pry o prepracovanou koncepci, nevychazi primo z predchozi i30cw. i30 ma napr. viceprvkovou zadni napravu, a navic je myslim rozdil v kvalite podvozku znat (ve prospech i30).
Otazka: Stoji tato uvaha vubec za pozornost, je lepe preferovat novejsi konstrukce?

Dilenske zpracovani
Hodne lidi me zrazuje od Peugeotu z pohledu kvality dilenskeho zpracovani. Pry po 3-4 letech se v aute zacinaji objevovat ruzne zvuky, interier vrze, a celkove auto zacne pomalinku odchazet.
Otazka: Je to vsak pravda? Jsou v tomto korejske vozy lepsi? U ktere znacky odhadujete vyssi vseobecnou zivotnost?

Zustatkova hodnota
Peugeot nema extra dobrou povest (obecne Francie), Korea tez nic moc, ovsem Hyundai/Kia nyni frci a jsou jistym zpusobem trendy. Divajic se na ojetiny po 4-5 letech, Peugeot v dieselu se nabizi srovnatelne s Hyundai v benzinu.
Otazka: U Peugeotu lze udelat nejaky odhad, u Hyundai mene (mensi historie) - jak ji odhadujete?

Dekuji predem za jakekoli nazory, rady, uvahy, vyjadreni, doporuceni, cokoli mi prinese at uz silny argument pro jedno ci druhe, nebo aspon dalsi myslenky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Věren svému nicku spíše pro puga a motorizaci pkd se dávala tak 1,9TD nebo 2,0HDi ale protože jezdím málo tak spíše béňo a ještě lépe LPG a to asi tak 1,8i16V (81 nebo novější 85kW)nwn zda se tam dávali a nehodlám nyní hledat).

Předchpzí dýzlové motory pd PSA (1,8 a 1,9 D a TD)byli jedny z nejlepších dehtů.HDi je docela dobré taktéž asi nejslabší co jsem vyčetl je právě 1,6HDi-Por rýpaly BEZ ZÁRUKY a vl.zkušenosti!Ta je poze s P405-1,9D! a to jen a pouze kladná!Nyní právě zmíněný 1,8i16V-81kW v Xantii-spúokojenost až na súpotřebu-dlouhodobý průměr 2;:1 E:N; 9,16L/100km

joudic*
hodnocení

0x

tezko rict, to uz je na kazdem... ja mam Hyundai Lantra Combi 1,6 99kW 1998 benzin a jedine, co jsem s tim po koupi delal po dobu 8 let byla vymena rozvodu po koupi + oleje a desticek + doplneni klimatizace a ted po zime mi uhnil blatnik na jedne strane (moji chybou) = 3000 za vyvareni karoserie, tak si udelejte obrazek :) na D1 jezdim v levem pruhu a poustim jen audiny

hodnocení

0x

na ten najezd bych bral benzin , a radeji hyundai , libi se mi o dost vic a nemam rad francouze , stacilo mi jak jsem videl kolegu co vse do toho narvali pres reklamaci /hlavne elektronika odchazela , ridici jednotky.../ Ale jinak bych se podival i na jine kary ;)

maco
hodnocení

0x

Ahoj, řešili jsme úplně stejné dilema.

Obě auta jsme si zapůjčili na celý den. Hyundai I30 1,6GDI je daleko pěknější než 308, jízdní komfort Hyundaie nám taky přišel lepší (víceprvková náprava) i kvalita zpracování byla na vysoké úrovni. Benzín mě trochu zklamal, čekal jsem od něj víc, ale to přisuzuji tomu, že jsem doposud jezdíval s dieslovými auty, na konci dne jsme měli průměrnou spotřebu 8l což bylo zklamání. Ještě jeden detail - máme tři malé děti a z důvodu vysoké spodní hrany oken zadních dveří děti skoro neviděli ven... :)

Peugeot 308SW 1,6HDI 68kW vzhledově je jaký je, je nutné si na něj zvyknout :) Komfort je o něco horší než u Hyundaie, jsou víc cítit tupé rány od podvozku, v interiéru sem tam něco vrzne. Dieslový motor je hodně příjemný, má měkký chod, příjemný zátah oproti benzínu, průměrná spotřeba byla na konci dne 4,8l (+/- stejné trasy). Ale jak už jsem výše zmínil jsme pětičlenná rodina a podle toho jsme vybírali, v peugeotu je prosklená střecha - super věc, jsou tám 3 polohovatelné samostatné zadní sedačky, stolíky na opěradlech předních sedadel, roletky v zadních dveřích, zatmavená zadní okna - to byly věci, které u nás rozhodly pro Peugeota 308SW

Jinak taky máme obavy z kvality Peugeotu (obzvlášť pověstná elektronika), ale na druhou stranu 308 se vyrábí cca 6 let, procházel jsem si recenze a fóra a nenašel jsem žádné závažné závady či konstrukční vady. Hyundai I30 je novinka a už na hyundai fóru si lidi stěžují na konstrukční vady (brzdy, lišty apod.), takže jsem zvědav co bude za cca 6 let, myslím, že na tom nebude lépe než P308...

hodnocení

0x

to už raději hyundaje.. ta 1.6HDI je problémová..

erikch*
Základem ne vas pocit,vy v tom autě budete jezdit ne my...takže dejte na to co se líbí a v čem se citite vy...jinak obecně cely NIH Asie udělal za poslední roky takový posun vpřed,ze ačkoli se nám to nelíbí cela proklamována Evropa bohužel zaostává... Poslední dobou vozim vcelku dost turistu z Korei,z naší historie jsou nadšení,ale z te se nedá existovat,namátkou třeba Jawa...Ta jejich pokora smysl pro detail atd. se projeví třeba i právě při výrobě aut...Pokud bych dnes takhle volil SEL bych do Bazaaly(což je v korejštině Hyundai) už třeba jen srovnání záruk...je sice pravdou ze pravidelný servis je u Hyundaie "zpoplatněn" jenze bohužel typicky jen v Čechách, když budete servisovat třeba v Německu budete na úplně jiných penězích( menších)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]