Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Máme při. Hrozí nějaký problém s používání os. auta, které je pojištěno na povinné ručení zemřelým majitelem? Hlavně v případě pojistné události. Ať už zaviněné, nebo nezaviněné. A přepis na nového majitele ještě neproběhl. Je v jakési zápujčce. Díky
hrozí smlouva se zemřelým skončila jeho smrtí
doplněno 16.08.13 12:09:do 15 dnů od úmrtí je povinnosí dědiců nahlásit pojištovně změnu a pojistku platit dál, pokud je určen správe dědictví je to jeho povinnost - pojištění a pokud nebyl soudem určen je to povinnost všech dědiců společně a nerozdílně
Povinné ručení se vždy platí na určité období, většinou rok, dopředu. Pokud tedy vozidlo má platnou "zelenou kartu", do konce její platnosti by mělo být pojištěno. A v případě škodní události by mělo být jedno, kdo s ním jede. Spíše by mohl být problém s tím, že vozidlo se na nového majitele musí převést do zákonem stanovené doby. V tom by pojišťovna mohla hledat "kličku".
Osobně bych raději brnknul na pojišťovnu vozidla a vše si ujasnil. Kromě ceny hovoru to nic stát nebude
Domnívám se, že pojištění odpovědnosti za škody vznilklé provozem vozidla zaniklo dnem úmrtí vlastníka, který uzavřel pojistnou smlouvu. Pokud po tomto datu vznikne nějaká škoda, tak se pojišťovna bude kroutit a neuhradí ani korunu. S autem jezdit až po vypořádání dědictví.
Nemělo by Vám nic hrozit ze strany pojišťovny. Ale snažte se auto co nejrychleji přepsat na dopraváku, abyste dodrželi zákonné limity. Ušetříte si tím spoustu případných komplikací. No a po přepisu není nic jednodušší než uzavřít povinné ručení na sebe.
Teoreticky je otázky, kdyby někdo naboural do Vás a Vy jste si opravu dělal svépomocí, tzn. pojišťovna viníka by Vám měla vyplatit peníze, ale auto patří zemřelé osobě, kam by peníze šly?
Ahoj. Byl jsem nedávno v České pojišťovně a na tohle téma jsem se zeptal. Bylo mi odpověděno, že po vyřízení dědického řízení se má dědic domluvit se svojí (když už nějaké pojištění má)pojišťovnou na uzavření nového pojištění. Je to nejlepší okamžik na změnu pojišťovny. Platí to i v případě změny dodavatele energií. Jen je potřeba vyrovnat všechny závazky zemřelého u dodavatele. Toliko info.
Tak jsem si přečetl § 12 zákona a je to jasné. Pojištění nezaniká hned při úmrtí pojištěného, ale trvá až do doby, kdy dědic oznámí pojišťovně, že se stal novým vlastníkem vozidla. A dědic to nemůže oznámit dříve, než mu notář přiklepne dědictví rozhodnutím, které musí nabýt právní moci. Do té doby se tedy dá s vozidlem jezdit bez problémů na starou pojistku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.